• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с аквариума и неговите обитатели

Започната от BeTePuHaP, 07.06.2017 09:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BeTePuHaP

    Добър ден,
имам проблем с рибите и растенията в аквариума. Аквариума е стартиран на 11.05.2017 г., при стартирането са сложени 2 капсули с бактерии за по-бързо стартиране, 112 л. - чисто 90 л. вода, фирмен Diversa (http://www.emag.bg/akvarium-diversa-80-cheren-112940/pd/DJJQSBBBM/). Водата съм сменял винаги по 30 л. (престояля 12 часа) по схемата описана в статиятя за стартиране на аквариум: http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98. Филтъра е вътрешен 1000 л./час с флейта. Нямам допълнителна аерация, това което поеме при движението на водата. Температурата на водата е 27-28оС. Осветлението е 2*18 вата. Размер на грунда 3-5 мм., купуван от магазин за рибки. Има едно лимонче, което стига до повърхността на водата и 10 корена валиснерия. В аквариума имаше 10 неонки (пуснати при стартирането), 6 малки анциструса пуснати на втората седмица от стартирането и 6 розови данио пуснати на третата седмица. Рибите храня със Sera vipagran - 2 пъти на ден.
    Проблема е, че тази Събота (03.06) намерих едното данио заклещено между разклоненията на лимончето. Изместих го отделно, но то умря. В Неделя сутринта смених водата по план, но след обяд ми умря и една неонка. В Понеделник умря и единия анциструс. Във Вторник сутринта смених пак 1/3 от водата, но 30 мин. след това видях 2 анциструса да лежат умрели. До вечерта бяха умрели всички анциструси и една неонка. Тази сутрин бяха измрели всички неонки. Сега останаха само 5 розови данио, но и 2 от тях плуват вяло.
    Това, което забелязах е, че и растенията не са добре. Лимончето отначало вървеше добре, а сега ама дупки по листата сякаш се разлагат във водата. Централните листа на валиснерията са бели (все едно са прозрачни).
    Въпроса ми е на какво се дължи това и какво мога да направя?
    Сега отчитам една своя грешка, че първите 2 седмици миех гъбата на филтъра на чешмата и след това започнах да я плакна само във водата от аквариума. Поръчал съм си тестове, но сигурно ще дойдат чак утре.

Tony_JB

За да е стабилна една система иска повече време. Доста от растенията след първоначалното им засаждане вървят по инерция,а след това преболедуват и искат време за да се стабилизират.
Най-важно е да не бързаш от днес за утре.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

niki_o

Поинтересувай се от саита на ВиК дали няма планови ремонти или нещо непредвидено.Риби след смяна на вода НЕТРЯБВА да умират.Ако го правят,то причината е в нея.Къде съхраняваш водата да престой и кой има достъп до нея в периода?

BeTePuHaP

Цитат на: niki_o - 07.06.2017 10:45
Къде съхраняваш водата да престой и кой има достъп до нея в периода?

Водата съхранявам в отворени туби от минерална вода в стаята където е аквариума и друг не ги пипа. Само аз си я пълня и аз я сменям.

_Kirilov

Според мен някакъв фал ти става с цикъла !
Първо си пуснал риби веднага след стартирането , второслед почти месец са ти започнали поблемите. Или нямаш зациклен аквариум или нещо става с филтрацията ти !

Нещо гъби переш ли такива неща?

ATANAS1111

Ако са дошли тестовете измери параметрите и пиши.
520 l.Tanganyika

6 Cyathopharynx Furcifer "Karilani" F1
10 Altolamprologus compressiceps Gold head "Kasanga"
5 Eretmodus cyanostictus "Kigoma" F1
15 Neolamprologus brichardi Albino

288 l. Tanganyika

12 Tropheus Nkonde Yellow  F1
22 Tropheus Black Bulu Point OB

Emanuela

Здравей. Не знам колко си спазвал статията за стартиране на аквариум,но от това което чета нищо не си направил.Аквариумът ти изобщо не е със стабилен азотен цикъл,да не говорим с рибите ,които си го претоварил (и си дигнал нивото на нитратите до небето).Не знам какви тестове ще правиш(според мен са безсмислени ),но аз бих те посъветвала да разтрогнеш аквариума,ако все още има живи риби ,да ги дадеш на някой да ти ги гледа временно или да ги продадеш (подариш).Да извадиш растенията,да ги сложиш в съд с вода(нищо няя им стане) и да седнеш да прочетеш статията за стартиране отново,като този път наистина я спазваш.Това хоби изисква търпение,четене и много внимание.Ако не можеш да се съгласиш с някое от тези неща,по добре си потърси друго хоби(не се обиждай). :-)

Similar topics (5)

50452

Публикации: 7
Прегледи: 3839

23442

Публикации: 2
Прегледи: 3092

59273

Публикации: 9
Прегледи: 4044

38988

Публикации: 11
Прегледи: 4173

30990

Публикации: 12
Прегледи: 5755