• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Посъветвайте ме какво да правя

Започната от savi_90, 13.10.2018 01:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

savi_90

Здравейте на всички, имам 43 литров аквариум вече от няколко месеца и всичко беше наред, когато не възникна проблема. При ремонтни дейности и запалване на огън водата се замърси със сажди. До някъде извадих късмет че точно същия ден щях да сменям водата и имах престола. Та ето какво направих: прехвърлих рибките и водораслите в новата вода. Източих всичко, измих основно аквариума, декорацията и грунда. Наредих наново нещата и пуснах рибите и новата вода. Понеже не ми стигна за цял аквариум наточих да престоява друга и на следващия ден добавих още. Вече минаха 2,3 дена и нещата изглеждат добре но се притеснявам за азотният цикъл, някой ми е казвал че на 5-тия ден водата отделя амоняка. Тревожи се да не обърнат коремите, дайте съвети как да процедирам от тук нататък.

MeTogu

Няма страшно. Щом си със стария филтър всичко се съвзема много бързо. Това с азотния цикъл важи за нов сега стартиран аквариум. При теб е възможно помътняване и леко преболедуване.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

savi_90

Да но аз гъбата я поизплакнах и нея

Публикациите са слети: 13.10.2018 17:29

Да сменя ли част от водата още веднъж с престола или да изчакам така 10 дена. И въобще вие през колко дни сменяте водата, аз през 7-10 дена по 2/3 добре ли е

MeTogu

За сега не бързай със смени на вода.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

savi_90

Добре

Публикациите са слети: 15.10.2018г 09:09ч

Едната женска гупа от снощи е увиснала, лежи по дъното само и отваря уста, хрилете и са зачервени. Имам и 7-8 малки но на тях за сега нищо им няма, както и на още една женска гупа. Мъжките не мога да преценя те си стоят все така заспали. Какво да правя, като я гледам май няма да я бъде.

Публикациите са слети: 15.10.2018 09:40

Да я преместя ли в отделен съд с нова вода

Smelly fish

Натровена е с амоняк, това е защото ти е заминал азотния цикъл. И да я местиш особено във вода от чешмата та дори и престояла файда няма.Смени веднага 40-50% вода, после сменяй по 10% всеки ден с престояла за около седмица. Може да се оправи ама има много вероятност да замине, поне да не се гътнат другите. Не пери филтрите поне 10ина дни. И после вече водата се сменя 1 път на 7 дена по 25-30%, а не 2/3. Май симптомите от амоняка се махаха екстремно със сол, ама май морска е по- добре. А количеството не помня, може да сложиш по една чаена лъжичка на всеки 10 литра няма да ги убие, обаче при повече сомовете се гътали знам.

savi_90

Благодаря за отговора, имам престола вода на два дена със сол, ще сменя още сега. Останалите риби са добре, само тази още е оклюмала и лежи по дъното но качили се подобрява.

Smelly fish

Не прекалявай със солта, даже най- добре се поразрови из Нета да видиш точно колко се слага, че мисля само първия ден се слагаше. Ако всеки ден добавяш сол накрая ще стане супа. Мисля даже, че и тук във форума го пишеше някъде. Тя е само за ударно отстраняване на отравянето първия ден, а след това с честите малки смени на вода се намалява концентацията й докато всичко се изчисти.

NO CARRIER

Прехвърлянето от аквариума във вода със сол най-много допълнително да я съсипе рибката. Изобщо, солта не е добро решение. По-добре сменяй по-често вода и храни по-малко.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

savi_90

Това правя, сменям водата и храня през ден. Добавих малко сол - две супени лъжици на 25-30 литра вода. Интересното е че от толкова много риби само една е заболяла.

Smelly fish

Вдигна ли се гупата от дъното вече? Повече сол не слагай, ако е помогнала, помогнала. Оттук нататък само малките смени на вода докато стане една седмица. След това вече си минаваш на нормален режим на смени на водата- един път седмично по 25-30%. Иначе и при мен имаше един период на лягащи по дъното хелери и молинезии, точно така една рибка на месец си легне на дъното и след седмица умираше. Така, че е възможно да се разболее (видимо) само една. Но при мен беше друг проблема- органика, задръстен грунд плюс много кисела вода, pH ми беше под 6,4.

savi_90

Не, все така си стои. Забелязвам че сутрин е на повърхността на водата а през деня лежи по дъното. Става да яде но като че ли няма сили да плува. Изкачва се трудно, хапва малко и пак потъва. Понякога прави резки изкачвания и се стрелка. Сигурно няма да я бъде.

Smelly fish

Ами вероятно няма да я бъде, ама поне другите да са добре и да няма повече пострадали, че рибката легне ли успеха е малък. Този симптом се появява няколколко дена след като се е отровила.

savi_90

Дано няма други. Имам в аквариума две мъжки гупи, две женски, един охлюв, 7-8 мънички гупи на около месец да кажем. Майка им пак е на дула корема. Понеже много ги гонят в малък 7 литров аквариум съм отделил два хелера единия мъжки другия не знам и две тернеции. Още малко да поотраснат и ще ги връщам в големия. Наскоро гледам едната тернеции налапала нещо черно в устата а то какво да бъде една муха. Изяде я само главата и остана, явно е влязла през стъклото хахахаха

savi_90

Рибата продължава да си е все така, забелязвам и още промени. Водата около помпата се разпенва, а изкуствените водорасли и някой миди са покафенели, дори на места зелени. Какво се случва?

Similar topics (5)

34585

Започната от imarkov


Публикации: 13
Прегледи: 5548

22999

Публикации: 42
Прегледи: 11369

35231

Публикации: 2
Прегледи: 3424

28664

Публикации: 10
Прегледи: 6422

47754

Публикации: 10
Прегледи: 4520