Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми с аквариума => Темата е започната от: savi_90 - 13.10.2018 01:55

Заглавие: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 13.10.2018 01:55
Здравейте на всички, имам 43 литров аквариум вече от няколко месеца и всичко беше наред, когато не възникна проблема. При ремонтни дейности и запалване на огън водата се замърси със сажди. До някъде извадих късмет че точно същия ден щях да сменям водата и имах престола. Та ето какво направих: прехвърлих рибките и водораслите в новата вода. Източих всичко, измих основно аквариума, декорацията и грунда. Наредих наново нещата и пуснах рибите и новата вода. Понеже не ми стигна за цял аквариум наточих да престоява друга и на следващия ден добавих още. Вече минаха 2,3 дена и нещата изглеждат добре но се притеснявам за азотният цикъл, някой ми е казвал че на 5-тия ден водата отделя амоняка. Тревожи се да не обърнат коремите, дайте съвети как да процедирам от тук нататък.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: MeTogu - 13.10.2018 12:19
Няма страшно. Щом си със стария филтър всичко се съвзема много бързо. Това с азотния цикъл важи за нов сега стартиран аквариум. При теб е възможно помътняване и леко преболедуване.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 13.10.2018 14:20
Да но аз гъбата я поизплакнах и нея

Публикациите са слети: 13.10.2018 17:29

Да сменя ли част от водата още веднъж с престола или да изчакам така 10 дена. И въобще вие през колко дни сменяте водата, аз през 7-10 дена по 2/3 добре ли е
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: MeTogu - 13.10.2018 21:29
За сега не бързай със смени на вода.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 14.10.2018 09:49
Добре

Публикациите са слети: 15.10.2018г 09:09ч

Едната женска гупа от снощи е увиснала, лежи по дъното само и отваря уста, хрилете и са зачервени. Имам и 7-8 малки но на тях за сега нищо им няма, както и на още една женска гупа. Мъжките не мога да преценя те си стоят все така заспали. Какво да правя, като я гледам май няма да я бъде.

Публикациите са слети: 15.10.2018 09:40

Да я преместя ли в отделен съд с нова вода
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: Smelly fish - 16.10.2018 20:08
Натровена е с амоняк, това е защото ти е заминал азотния цикъл. И да я местиш особено във вода от чешмата та дори и престояла файда няма.Смени веднага 40-50% вода, после сменяй по 10% всеки ден с престояла за около седмица. Може да се оправи ама има много вероятност да замине, поне да не се гътнат другите. Не пери филтрите поне 10ина дни. И после вече водата се сменя 1 път на 7 дена по 25-30%, а не 2/3. Май симптомите от амоняка се махаха екстремно със сол, ама май морска е по- добре. А количеството не помня, може да сложиш по една чаена лъжичка на всеки 10 литра няма да ги убие, обаче при повече сомовете се гътали знам.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 17.10.2018 18:02
Благодаря за отговора, имам престола вода на два дена със сол, ще сменя още сега. Останалите риби са добре, само тази още е оклюмала и лежи по дъното но качили се подобрява.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: Smelly fish - 17.10.2018 22:33
Не прекалявай със солта, даже най- добре се поразрови из Нета да видиш точно колко се слага, че мисля само първия ден се слагаше. Ако всеки ден добавяш сол накрая ще стане супа. Мисля даже, че и тук във форума го пишеше някъде. Тя е само за ударно отстраняване на отравянето първия ден, а след това с честите малки смени на вода се намалява концентацията й докато всичко се изчисти.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: NO CARRIER - 18.10.2018 07:41
Прехвърлянето от аквариума във вода със сол най-много допълнително да я съсипе рибката. Изобщо, солта не е добро решение. По-добре сменяй по-често вода и храни по-малко.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 18.10.2018 23:29
Това правя, сменям водата и храня през ден. Добавих малко сол - две супени лъжици на 25-30 литра вода. Интересното е че от толкова много риби само една е заболяла.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: Smelly fish - 19.10.2018 09:32
Вдигна ли се гупата от дъното вече? Повече сол не слагай, ако е помогнала, помогнала. Оттук нататък само малките смени на вода докато стане една седмица. След това вече си минаваш на нормален режим на смени на водата- един път седмично по 25-30%. Иначе и при мен имаше един период на лягащи по дъното хелери и молинезии, точно така една рибка на месец си легне на дъното и след седмица умираше. Така, че е възможно да се разболее (видимо) само една. Но при мен беше друг проблема- органика, задръстен грунд плюс много кисела вода, pH ми беше под 6,4.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 19.10.2018 15:49
Не, все така си стои. Забелязвам че сутрин е на повърхността на водата а през деня лежи по дъното. Става да яде но като че ли няма сили да плува. Изкачва се трудно, хапва малко и пак потъва. Понякога прави резки изкачвания и се стрелка. Сигурно няма да я бъде.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: Smelly fish - 19.10.2018 20:02
Ами вероятно няма да я бъде, ама поне другите да са добре и да няма повече пострадали, че рибката легне ли успеха е малък. Този симптом се появява няколколко дена след като се е отровила.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 19.10.2018 22:56
Дано няма други. Имам в аквариума две мъжки гупи, две женски, един охлюв, 7-8 мънички гупи на около месец да кажем. Майка им пак е на дула корема. Понеже много ги гонят в малък 7 литров аквариум съм отделил два хелера единия мъжки другия не знам и две тернеции. Още малко да поотраснат и ще ги връщам в големия. Наскоро гледам едната тернеции налапала нещо черно в устата а то какво да бъде една муха. Изяде я само главата и остана, явно е влязла през стъклото хахахаха
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 23.10.2018 23:11
Рибата продължава да си е все така, забелязвам и още промени. Водата около помпата се разпенва, а изкуствените водорасли и някой миди са покафенели, дори на места зелени. Какво се случва?
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: tetra - 24.10.2018 12:01
Никога и при никакви обстоятелства не сменяй цялата вода, това е най голямата щета която можеш да нанесеш на аквариума. Ако това не можеш да го разбереш, каквито и съветин да ти се дадат ще са излишни.Това е основното правило в акваристиката и е много жалко че не го знаеш. Стартирането на аквариума е най сложният и рискован процес, за всички водни обитатели и  растения.
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: savi_90 - 24.10.2018 22:51
Много добре го знам аз това нещо но ако си прочел началото на темата щеше да разбереш че смяната на водата и почистването на аквариума беше неизбежно
Заглавие: Re: Посъветвайте ме какво да правя
Публикувано от: tetra - 25.10.2018 10:24
Добре, че не си почистил и рибите, има и такива случай. С почистването си удвоил проблемите, но щом така мислиш всичко е наред.Миля си, че в най лошият случай е трябвало да филтрираш водата, или да я оставиш да се утай и да я върнеш обратно. Като можеш да подмениш само половината. Ако резултата не те задоволява да повториш манипулацията, но в никакъв случай не се подменя цялата вода с едновременно почистване на аквариума. Всички налепи по стените на аквариума са в резултат на нестабилна еко система. И в аквариума се заселват водорасли и различни нисши организми, който са най добрите естествени и единствени помощници за стабилизиране на еко системата. И са индикатор червена лампичка, че нещо не е наред. Ако обаче ги отстраним режем клона на който се крепи еко системата в аквариума и всичко започва отначало. Влизаме в един безнадежден цикъл все едно да се мъчим да пълним бездънна каца с вода.
Със цялостната подмяна на водата нарушаваме и още един много важен процес. А това е невъзможността на рибите да реагират на бързата промяна. Преживяването на нашите любимци не се дължи на нашите грижи, а способността им да се приспособяват към средата в която са поставени, даже и да е неблагоприятна, стига промените да не са резки. При резките промени в температурата, химическият състав, и минерализацията организма им не е в състояние да реагира.
Можем да отбележим и третият много важен фактор влияещ пряко върху живота им. А това е стреса. При всяко изменение на средата в която живеят те се стресират, при което имунната им система автоматично се изключва и те са предразположени към заразяване, како и проявяване на стари заболявания.  *privet*