• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 12:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помагайте ,че ГОЛЯМ батак става.

Започната от FenZariben, 20.12.2010 19:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FenZariben

Цитат на: dafil - 30.12.2010 21:19
Подавам ЦО2 от старта на 7литровото ми нано,добавям и Изи Карбо пак от тогава,забол съм и НС,и П.Хелфери като единствената разлика от колегата е,че съм с пясък ,а не с АкваСоил2.
Имам от бялата паяжина,но малко,а растенията са си добре и вече потръгнаха без да е заминало нито едно коренче от П.Хелфери дори :-)
Аз отдавам проблема му на Аква Соил-а/засичал съм в нета отрицателни отзиви   при старта на аквариума/ старт и на предозирането на Изи Карбо-то.
Я да попитаме колегата като подава  ЦО2 дали е имал бум на нишковидни-характерен за новостартиран аквариум.При мен  за 25 дни не съм забелязъл :-).
Е-сменям и 1/2 от водата  през ден,но вече ще го правя по 2 пъти на седмица.

Нямаше водорасли никакви,но като спрях Изикарбото преди седмица се появиха малко кафяви по единия камък ама са много малко и не ме притесняват.Като пусна Няколко Ото-та ще ги гътнат за един ден.Ако вземат да се размножават ще почна пак Изикарбото по 2 мл/л и ще ги гътна бързо.
Оносно Аквасоил 2 не го препоръчвам на никого.Голяма ГРЕШКА от моя страна,че го купих.Аквасоил 1 е много добър и върши същата работа,ако някой като мене се излъже, че са му  много високи ПХ и твърдостта.  Единицата ,ще ги смъкне също.Наистина никой не е казал добра дума за тоя субстрат никъде по форумите които ползвам.За щастие моите камъни са леко варовити и ми балансират твърдостта.
: 31.12.2010г 01:01ч
Цитат на: galin76 - 31.12.2010 01:39
До колкото разбирам подаваш цо2 с мая и захар и ако е така моето мнение е че, тази слузеста паяжина или ципа за която говориш около дефузера може да се получава в следствие на влизане на сместа от разтвора мая и захар при по бурна реакция. Аз лично уморих доста растения а и някои риби докато разбера какво става. И при мен я имаше тази ципа около дефузера помислих че е нормално докато водата ми не започна да побелява и след това разбрах че е от маята. Всички растения спряха, по нежните направо заминаха, дори и анубиасите ми хвърлиха листа. Не казвам че това ти е проблема просто давам насока като вариянт. *DRINK*

Има логика ,но при мен никога не е имало бурна реакция.Имам 2 бутилки по 2 литра с по 1.5 литра разтвор във всяка,умишлено сам ги стартирал по бавни за да държат по дълго(даже нямам пяна ,като мътна вода ми е разтвора,не е бурен).Изключено е да е попадната течност от разтвора в аквариума.Не зная какви точно газове се отделят при процеса(вероятно са няколко).И аз си мислех че тая ципа е щото е мая и захар ,а на система под налягане,ама ще го видим това до няколко седмици като си взема системата под налягане.Във филтъра сега  има поне 600 -800 грама активен въглен ,дори ако е попаднала течност при тия смени 50% на вода и тоя фитър трябва да е заминала оттдавна.Иначе за ципата (ако ти се случи пак)надувай въздух през тъмните часове и нямай грижи за 2-3 дена ще я гътнеш. 
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

bluefire

Цитат на: FenZariben - 31.12.2010 01:32
Явно си прав ,по горе съм писал ,че  на тема ЦО2 съм доста босичък.като си босичък първо чети Това ми е първи ЦО2 аквариум сега се уча.Ама никои не каза нищо по въпроса по рано ,само ми сипаха,че много торя.(това последното в кръга на шегата)Ми нормално без да прочетеш тръгваш направо да питаш на готово .На всичкото отгоре никъде не намерих инфо ,че Цо2 може да скапва растения в началния стадии(ако сам те разбрал правилно.)Има статиии при аквариуми(предимно Ивагуми), които се стартират с надводни растения по 2 месеца докато покрият цалата площ на аквата,и после се пълни с вода.След потапянето се пуска много ЦО2 (6-7 балончета в секунда)за около 2 седмици и после плавно се смъква на 3 балончета в сек.Това се прави защото в атмосферата има по- голямо количество ЦО2 и по този начин се предотвратява масовото гниене(и стрес) при растенията при адаптацията им към подводна форма.Виж как звучи като си прочел нещо Моите проблемни растения бяха в по-голямата си част надводно гледани от Тропика(Невероятно качество на растения ,не мисля да ползвам други НИКОГА.(никога НЕ  КАЗВАЙ никога)Лично Аз смятам ,че е по добре да се купят добре вкоренени растения в надводна форма и да се адаптират към специфичния климат в различните акваруими,има по малко загуби )ето тука ти е грешката много трудно се климатизират растения от надводна към подводна форма за това се кашват

FenZariben

Цитат на: bluefire - 31.12.2010 03:18


Аз за четенето чета,ама при такова количество разнообразна информаця из нет-а,е добре да се дискутира и обсъди с някой, който има повече опит(понеже си мислех че това е една от идеите на форуми като този).За да не се стреля на посоки и да не се пръскат нерви на вятъра.Колкото до надводното стартиране на аквариуми и после потапянето им под вода,просто по различен подход които си има своите плюсове, ако стартираш аквариум само с ХС Куба и камъни например(оправих предния пост).Колкото до адаптацията на растенията от Тропика,  не смятам че трудно се климатизират ,а се занимавам с тях от поне година и половина.Много по-издръжливи са към транспорта и пристигат в много по -добро състояние(компактни,по дебели стебла...) от тези в подводна форма.Като изключим наистина капризните растения, адаптацията минава за около 2 седмици и започват развитие като луди.Като изключим този аквариум ,съм стартирал 3 други с надводно гледани растения и резултатите са много ,ама много добри дори и без ЦО2.Определено си заслужават и ще ги ползвам винаги когато имам възможност.
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

FenZariben

Здравейте на всички,
Батака най -накрая е изтория.Тревите ръстат че се пукат.Имам растеж от до 1 см на ден при хемиантуса.Ехенодорус везувиус пуска стрели като луд.Стаурогинето си пуска нови листа даже там където има само стебла останали.Погостемон еректус той си растеше добре и по време на батака.Погостемон хелфери не остана ама съм си поръчал и до седмица пак ще го пробвам :-D.Аквариума го подкастрих за първи път преди 2 дена.Пуснах и 3 ото-та да почистват  камъните.
от около седмица си торя пак.
Троренето е :
1 мл Изикарбо на ден.
2 мл Ада Брайти К на ден
5 капки АДА Гриин гейн на ден(тоя препарат е голяма работа,не съм виждал толкова издънки по стеблени растения ,вместо по 2 от най-горното коляно ,до  5-6 от всички колена(визирам Погостемон еректус)).Като се понатрупа листна маса го спирам и ще го дозирам само след кастрене.
1 мл Тропика плант нутришън на ден(без Сряда и Неделя,тогава 2 мл Тропика плант нутришън +,все пак малко  риби,а и не ги храня)

Ако на някой му се струват много торовете, имайте предвид че имам доста активен въглген за сега във филтъра.
Смяна на вода:50% през ден за още 2 седмици,после минавам на 2 пъти седмично за 2 седмици и после 1 път на седмица.
Водорасли:Няма водорасли(е има няколко точици по камъните ама колкото да им придават старост). :-D
Осветление:още светя по 6 часа ,но скоро минавам на 7 часа(вероятно след седмица).
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

Similar topics (5)

54799

Публикации: 5
Прегледи: 2810

57112

Публикации: 0
Прегледи: 1324

36839

Публикации: 7
Прегледи: 3726

56484

Публикации: 1
Прегледи: 2002

57135

Публикации: 9
Прегледи: 4587