• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.07.2020 14:02

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Подложка под аквариума

Започната от sashotr, 27.11.2013 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sashotr

Готово.Стана много лесно.Не съм махал нито растения нито риби.Просто махнах 25 литра,вдигнах аквариума и го поставих на подложката.След това върнах водата обратно.

sVGNsali

 *THUMBS UP*
Важното е, че си се справил без проблеми!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Infinity

Аз слагам корк и смятам, че е подходящ за целта. Едно на ръка че аквариума не може да се хлъзга, отделно е достатъчно твърд, но не прекалено, а и е приятен за окото. Може да се се изреже точно по формата на аквариума с прост макетен нож.

Lina

Здравейте!УЖАС-спукал ни се е аквариума и го хванахме почти навреме.Спукало му се е долното стъкло от край до край една дълга пукнатина. Около 110литра 76/45/40 .Стартиран беше преди месец,за подложка и не бяхме чували-дали там е бил проблема.Като го махнахме от шкафа/скрина,сложихме нивела и беше точен но имаше луфт по средата 2-3мм.Сега бързаме да купим нов и искаме да разберем от къде е проблема за да не последва същото,и трябва ли да слагаме стереопор защото мислим да е пак на същото място и колко дебел да е? Новият ще е 80/35/40 112 литра.Благодарим!

Публикациите са слети: [time]06.03.2015г 19:07ч[/time]

Ето го и луфта.Гледам,че и капката не е точно по средата
jabeto

Подложка се слага задължително ,за да не стига до такива ситуации.Аз ползвам за подложка сив фибран 2см дебелина.Шкафа на който е аквариума също трябва да е здрав и да не поддава под тежестта на аквариума.Ако шкафа е широк 80см трябва на средата вътре в шкафа да има вертикална подпора иначе може в средата да поддаде и пак да се стигне до счупване.Може да снимаш шкафа и да го покажеш за да видим дали става. *THUMBS UP*

Lina

Ето и пукнатинатаПубликациите са слети: [time]06.03.2015г 19:07ч[/time]

Ето го и шкафа/скрина
Публикациите са слети: [time]06.03.2015г 19:07ч[/time]

И още една снимкаПубликациите са слети: 06.03.2015 19:07

Дебел е и е здрав скрина на Икеа,нищо не е стояло отгоре му,явно така е купен с лек луфт.Ще може ли само със стереопор/фибран да се оправи това,или да сложим и някаква дебела равна плоскост и тогава чак стереопор/фибран.Новият аквариум ще е с 6 мм.стъкло.


dalgia

Тоя плот не се ли огъва със 120-130 кила отгоре.

jabeto

Ако имах такъв скрин не бих сложил върху него тежест от около 120кг. без да има стабилна подпора.Според мен такъв тип скрин не е подходящ за големи аквариуми.Това си е лично мо мнение и ти не си длъжна да се съобразяваш с него.

Caxapa

Скрина прилича на тези от Икея и ако е такъв няма проблем.  Всичките ми аквариуми лежат на такива скринове като единствено съм поставил  още по една плоскост и върху нея фитнес килимче   но може и стиропор да се постави. Аквариумите ми са от порядъка на 200 литра за справка. Спукало се е дъното понеже се получава огъване на плота и стъклото не е издържало. Няма какво да обере луфта който се е получил.
ПП. Сега допрочетох ..че е от Икея.. Сложете още един плот за по-сигурно с размерите на шкафа. Аз поне така съм се подсигурил и нямам страхове от срутване.

Lina

Много е здрав скрина и не се огъва. Копуваме значи някаква още по дебела плоскост,върху нея стереопор за да обере луфта/нервностите  и чак тогава аквариума.А вижда ли се стереопора/фибрана/ или фитнес килимчето при вашите аквариуми-не е ли грозно?

Caxapa

Стиропора съм го облепил с черно тиксо и се слива  с рамката на аквариума. Другият е с рова фитнес килимче  което съм изрязал точно по аквариума и не си личи.

Lina

Ето го и новият аквариум и се чудим дали ще му трябва подложка защото има нещо като рамкаПубликациите са слети: 11.03.2015 15:03
yasenst

Сложи подложка, въпреки рамката.

Caxapa

Нещо като крачета се виждат. Та стиропора да е с по-голяма дебелина на тези крачета.

vench

Много тъп проблем имам аз с подложката. Вчера си преместих рибите в 120 литра аквариум, а за подложка изрязох едно старо одеало, която сложих на двоен кат. Изглежда обаче, че не е достатъчно, защото пак има луфт между скрина и аквариума. Разбрах го защото успях да пъхна една картонена линия посредата... Не влиза лесно, но все пак не би трявало изобщо да влиза при такава тежест.

Аквариумът е дълъг 80 см. и мислих, че няма да има проблем, тъй като самият скрин има две вертикални прегради, които се падат на по около 15 см. от двата края на аквариума.

Чудя се сега какво да правя и дали има проблем при сегашното положение и да търся ли по-дебела подложка, като фибран например...

Прилагам снимка:


(водата все още малко белее, вече обясних в другата тема защо)