• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мехурчета газ, излизащи от грунда

Започната от Иван Валентинов, 06.12.2013 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Иван Валентинов

Цитат на: Георги в 07.12.2013 17:05
Снощи нямах време да опиша какво имам предвид с горната формула.
Идеята е, че за да се получи анаеробно денитрифициране, което протича на 2 фази, трябва да има нитрати, бедна на кислород среда и вещества, съдържащи органичен въглерод - в случая метанол CH3OH.
Вземи проба от водата в грунда - ако има нитрати и нитрити, тогава има възможност газът да е азот.
Ако са малко нитратите, по-скоро се развиват други бактерии, които образуват метан и/или сероводород. Помириши пробата от водата от грунда.

А по какъв начин да взема проба от водата в гунда?Между другото да споделя още 2 неща,всичко тръгна когато продадох двете огромни растения в аквариума,ехинодоруса и нимфойдес-а Тайван,когато ги извадих те бяха с огромни корени които се простираха по половината грунд из аквариума и ми направи впечатление че при ваденето от корените се усещаше доста гадна миризма на канал примерно,да не говорим че стана абсолютна мътилка и още немога да се оправя въпреки че смених 10 пъти обема на литража на аквариума,оттогава ме нападна мигновенно една брада почти всички растения са засегнати,също сега като прочетох по-горе написаното се сетих че докато сифонирах вчера и предните дни усетих същата миризма при сифонране,в грунда има доста кварц може ли това да е проблмната част от задачката,преди когато грунда беше само от кварц имаше такъв момент въпреки честото сифониране освен че бързо потъмняваше и се вмирисваше.Честно казано освен брадата проблем с рибите няма нто има смъртност нито намален апетит или жизненост,растенията си растат въпреки брадицата която не е в огромни размери но я има.Имам лошото чуство че ще се наложи да рестартирам с изцяло нов грунд.Не се сещам как могат по-друг начин да се оправят нещата.

sevginsali

Не че искам да давам акъл на дългогодишните акваристи тук, но някъде бях чел, че по-големите растения и такива с развита коренова система, при вадене от грунд им се подрязват корените.
Може би колегата, ако ги беше кръцнал нямаше да попада в тази ситуация.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

NO CARRIER

Убеден съм, че газът е предизвикан от гниене. В един чист аквариум това нещо не се получава. Меланиите спомагат за разместване на грунда и биха свършили добра работа.

sevginsali, корените се подрязват преди засаждане, но за предпочитане извън аквариума. Инак ще останат и ще изгният, което не е добра идея. :)

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Георги

Проба вземи бавничко с една спринцовка, ще засмуче и тиня, но в една чашка за 5 минути ще се утаи.
Като си извадил тези големи корени, предполагам няма вече снабдяване с кислород от тях и рязко е станала силно анаеробна среда.
Със дълбоко сифониране ще се оправи. Аз вече се замислям сериозно за смяна на грунда. 3-4 пъти съм правил основно сифониране.

Иван Валентинов

Пресни новини от преди около час,направих основно сифониране на почти всяка част от грунда където няма растения и се получи нещо което до сега не ми се беше случвало,след като сложих тръбата до дъното опря стъклото в самата тръба стана все едно съм пуснал помпичка за въздух наяълни се с мехурчета здравата,на доста места се появи неприятаната миризма за която беше писано по-горе усети се в стаята гадния аромат,почти навсякъде където разрових основно грунда излизаха много мехурчета както в тръбата за сифониране така и около нея,хубавото е че разрових здравата грунда и излезнаха доста гадости,вече час и нещо наблюдавам аквариума и не се забелязват мехурчета от никъде.Утре мисля да направя отново основно сифониране и поне още 2-3 пъти да видим дали ще се оправят нещата.

tomatomov197

   Имаш детрит , сифонирай редовно и си завъди мелании . 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Асен Евгениев

При 100% гъсто залесено дъно и да искам, не мога да сифонирам. За година се събира такава
гняс, че рестарта е наложителен. Като разбутам грунда метана изригва като гейзер и смърди
на умрели лисици. *CRAZY* Това при доволно населен откъм риби аквариум. При слабо населените
нямам такива проблеми.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Иван Валентинов

Цитат на: tomatomov197 в 07.12.2013 23:11
   Имаш детрит , сифонирай редовно и си завъди мелании .

В моменат съм развъдил 200-300 бр може и повече хелени,едва ли нещо друго ще оцелее там,те също се заравят в дъното ама май няма същия ефект като меланиите,аз преди да си взема хелени имах много мелании и нещата бяха ок,аз и затова сега съм изненадан тъй като такова нещо не ми се беше случвало при положение че винаги съм имал дискуси който цапат много и пак не е имало нещо подобно.

tomatomov197

   Ами аз никога не сифонирам , защото нямам достъп до дъното - покрито е всичко с растения :)  Такъв случай съм нямал като твоя , имам десетки хелени и стотици мелании .  Също и големината на грунда играе роля , моя е речна баластра и е по-скоро едър .  Ти ако имаш кварцов пясък , би било нормално да загнива всичко в него .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Асен Евгениев

Цитат на: sensodine в 07.12.2013 23:11
винаги съм имал дискуси който цапат много и пак не е имало нещо подобно.

И златните цапат много. Моите съм ги прибрал от езерцето в един аквариум с 5 см. грунд /2-6 мм/.
Няма гнилостни процеси, защото няма какво да гние. Рибите непрекъснато пренареждат грунда,като го събират ту в единия,
ту в другия край на аквариума, като на места оголват стъклото.
Всички нечистотии се вдигат и минават през канистъра и вътрешния филтър. Грундът блести от
чистота, всяко камъче се осмуква старателно и многократно при търсенето на храна. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

a__andreew

Хи, колега Акапулко много внимавай да не глътнат някой камък , че златните го правят този номер. То разбира се много зависи от едрината на камъка, но са си лакоми по природа. 

sevginsali

Здравейте
НЕ съм сигурен дали трябваше да отворя нова тема или да драскам тука. Ако съм сгрешил, моля за извинение.
Искам да попитам, какво правим, когато поради причини като заглавието на тази дискусия, се налага рестарт на сериозен аквариум (>100 l), със сериозно озеленяване и доста рибки? Питането ми е за рибките. Разбирам, че ще се налага да държим под ръка някакъв леген най-малко, докато изкараме всичкият грудн и почистим аквата, изкараме растенията и т.н. А после? Докато чакаме ново стартиране на азотният цикъл, рибките си стоят в новият съд така ли? Не можем ги пуснем изведнъж, то е ясно, но ако рибките са много - за ситуация при >50 рибки, ми се струва много тежка задача едно рестартиране..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

danielm

Махането на рибите и растенията, след което хубаво почистване на субстрата със сифона и всичко пак вътре практически не е пълен рестарт.
Филтрите са си стабилни и субстрата си е заразен, просто малко по-честа смяна в началото е нужно.

sevginsali

Е, да, щом не махаме грунда, а само рибоците и зеленинката.. Сега ми стана ясно.
Вадим всичко и всеки и здраво сифониране.
И все пак, едва ли е толкова лесно.
Може грунда да не е еднотипен, да не е с еднакъв цвят, да е бил правен някакъв скейп.
Освен това, съдя по моето нано, докато сифонирам 1/4 от дъното, се изсмуква 1/2 от вода. Е, това едва ли е сериозен проблем при по-големите литражи.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Асен Евгениев

Цитат на: a__andreew в 08.12.2013 08:08
Хи, колега Акапулко много внимавай да не глътнат някой камък , че златните го правят този номер. То разбира се много зависи от едрината на камъка, но са си лакоми по природа.

В това отношение съм спокоен, рибите са родени и израсли в езера, където е пълно с всякакви
по размер камъчета. На купешките съм сложил само едри камъни, щото са малко тъпички и
лапат и гълтат наред.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!