• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи аквариум - уж чета, пък възникват въпроси!? Моля за съвети!

Започната от kacho, 26.10.2010 00:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kacho

Здравейте, Акваристи!

Радваме се да се присъединим към форума - младо семейство сме, което избра рибките за домашен любимец :) . Съвсем начинаещи сме, но изчетохме доста теми и книжки - разбира се - едва ли сме усвоили повече от 10%, но всичко с времето си.

Ще сме благодарни, ако ни помогнете, да разрешим някои "чуденки" около аквариума ни. Слагам линк към няколко снимки
http://connectix.snimka.bg/animals/aqua.544230.21171619 - калпави са, но нямаме апарат и опит - целта е да Ви покажем оформлението и наличните "джаджи".

Повечко за аквариума:
около 50 литров е, стъклен, с фиксиран среден стъклен покрив и два плъзгащи капака. "Покрива" облепих с бяло каст-фолио, за да не се вижда лампата и грозният конденз на едри капки по стъклото.
Лампата е 15 ватова, китайска, в червен спектър, потопена наполовина ( доизкусурих водонепромукаемостта й ), мислим за още една.
Сложихме си термометърче, нагревател с термореле, грунд от магазин,изварен и измит пясък, две растения и някои декоративни елементи.
Добавихме и sera bio nitrivec, за да можем да пуснем по-рано рибките - 4 хелера, 2 молинезии, 2 малки сиви сомчета? , едно едро "тигрово" сомче ?  ( слагам въпросителни, защото не знам породата :) )
След 2-3 дни вече имахме бебета-хелери, за които измайсторих "къща" - малко отделение, в което само те могат да влизат, където почти веднага се наместиха :)
За декорация пуснахме три камъка и парче тухла - всичките измити и изварени.
Купихме и една помпа-филтър, потопяема, за 17лв, която обаче има вибрации в ротора и ме дразни през нощта. Извадих от нея гъбичката и активния въглен и реших да се пробвам да си направя подобна, но по-тиха филтрираща система. Направих я с външна помпа от фото-проявителна машина- абсолютно безшумна! , филтърен елемент от парче шише, дунапрен, активният въглен и гъбата от купешката помпа. Мисля, че върши добра работа, а и дебитът е много по-голям от китайската, "400л/ч" помпа :)

Ако вече Ви отегчих, се извинявам :), ето ги въпросите ни:

1) От ден наблюдаваме, че рибките плуват само по повърхността, сомчетата доста често се "протягат" догоре за глътка въздух, прочетохме, че вероятно е слаба аерация ?! Сега вкарах и въздух през водната помпа. Дано се подобри. Трябва ли капакът да е малко отворен?

2) Камъните и най-вече тухлата - погледнете ги на снимката - може ли да се окажат опасни за рибките/растенията?

3) Много ли са 26 градуса за тези рибки? Термостата изглежда не отговаря на реалната температура, която постига термометърът?

4) По всички стени се завъждат малки охлювчета. Да ги чакам ли да пораснат, за да разбера дали ще папкат листата или да ги махам отсега?

5) Водата ми е сравнително мътна и като че ли жълтеникава? Но е едва на 4-5 дни и предполагам това е причината?

Ще сме много благодарни, ако отделите минутка да ни помогнете! Очакваме всякаква критика, за да се поучим! Ще се радваме и на съвети за по-нататъшното развитие на аквариума, за да са рибките в хармония с дома ни :)

Поздрави, Светла и Камен!


ПП. 2:00h - Чудех се какво да направя с тези "повърхностни" риби, притеснявах се да не се тровят нещо, та смених 11литра (1/4) от водата с чешмяна (непрестояла) и изглежда имаше положителен ефект - рибите живнаха, сега нито една не плува отгоре, напротив, обират храната от дъното, изглежда че им се върна апетита ( по-рано вечерта не нападаха храната, която падаше пред погледа им?!). Дори бебетата смело се разхождат из аквариума и изглежда са доста по-бързи от големите рибки. Сомчетата спряха да се стрелкат към повърхността.  Сега пуснах помпата на по-високи обороти, вкарва повече въздух и ще обърне водата през филтъра и бактериите. Образува се силно течение в аквариума. но не изглежда да пречи на рибките?! Може ли да е проблем?

danislav

Колега цвета на водата най-вероятно е от тухлата, добре ще е да я махнеш. И поне в началото сменяй по-често водата.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

dgwrite

Да, махни я тази тухла, едно че пуска вредни вещества, едно че е грозно с нея. Най-вероятно още не се е завъртял азотния цикъл и затова рибките не се чустват добре. Сменяй през ден до 30% от водата още една седмица после разреди смените и би трябвало да нямаш проблем. Щом имаш вътрешен филтър го направи така, че да движи повърхността на водата, така водата ще се обогати повече с кислород, от колкото да му вкарваш въздух с машинка. Тази лампа която си потопил във водата, също ме притеснява, да не стане някой фал, вземи си някое луминисцентна и я закрепи под капака без да е във водата. За мътната вода, сигурен ли си че не ги прехранваш, защото с вътрешен филтър за 2 дни трябваше да се е изчистила водата и ако храниш много може от разлагащата се органика да стои мътна. Грунда ти като че ли е малко едър, но сложи още растения.

stenli

Тухлата естетически не изглежда добре в аквариума. Харесайте си 3-4-5 камъчета от едно място, да са сходен тип. Един по голям и няколко по-дребни и си направете оформление с тях. Като проучете или поне споделете тук от къде и какви са камъните, за тяхното съдържание, за да не са опасни за обитателите в аквариума.
Температурата е подходяща, може да се намали с 2-3гр., тъкмо ще има маааалко по-малко конденс :-).
Охлювите са планорбиси, които не нападат листата на растенията. Според условията, които ще бъдат в аквариума, могат да бъдат от нормално количество, до безбожно много. Ако аквариума е балансиран, с бистра вода, в повечето случаи се поддържа нормална популация. Това не пречи да има и човешка намеса. Рибките много ги обичат :-). Прясна мръвка.
Сменяйте през 3-4дена, по 20-30% вода, както са споменали колегите и би трябвало да се избистри. В последствие, веднъж седмично е достатъчно.
Успех!

Similar topics (5)

46644

Започната от BGG


Публикации: 4
Прегледи: 2019

40631

Публикации: 23
Прегледи: 9283

34999

Публикации: 3
Прегледи: 2132

22494

Публикации: 4
Прегледи: 3206

24015

Публикации: 20
Прегледи: 7018