• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 06:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Пълен комплект аквариуми

Започната от Martous, 18.11.2015 11:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Martous

Здравейте, след дълга пауза от така любимите ми аквариуми, поради счупен в миналото аквариум и последвало заминаване в чужбина най-накрая се върнах в родината.  *bg*
Живея сам, в собствено жилище в което искам отново да си имам аквариум. Тъй като вече съм позабравил доста неща от акваристиката и живея в Габрово където магазини за подобни работи почти липсват, съм се насочил към готов комплект и по точно този: http://bg-pet.com/Fish/Aquariums/AquaEl/econo80.htm
Какво ви е мнението? Това решение ще ми спести ли време и главоболия? Устройва ме като размер, литри и цена... но дали оборудването е качествено...а изработката? Мисля да гледам непретенциозни живородки с някое друго стръкче бързорастящо растение.

Благодаря предварително да отзовалите се  :-)

Penta

AquaEL са качествени продукти, с това проблем няма да имаш. Проблем може да имаш само с растенията - става за бавно-, но не за бързорастящи. Не става въпрос конкретно за този аквариум, всички фирмени са със недостатъчно за растения осветление. Ще се наложи да добавяш допълнително такова под формата на LED ленти, преработка на капака за повече Т5 пури и т.н.т.
Другия вариант е да се насочиш към растения като Анубиас, Микросорум и мъхове.

Ivan_S

Защо не се свържеш и с някои от майсторите на аквариуми във форума. Някои от тях изработват и капаци. Сигурен съм, че ще могат да ти направят съд по твои размери и капак с подходящо осветление. Принципно известните майстори във форума се справят много добре с изработката и цените им са привлекателни ;). Всичко могат да ти пратят с куриер. На първо време, ако искаш, сподели каква ти е концепцията, ще получиш препоръки за конкретни растения, осветление, филтрация, грунд и т.н. Като ги имаш тези неща, поръчваш аквариума, заедно с нужната техника и това е.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Martous

Ами тъй като от сайта става по лесно.. също нямам проблем и с размерите и вариант с мъхове също ми харесва.
Идеята е аквата да е около 100 литра ... да не е много кичозна и претрупана .. просто да ми радва окото и да няма трудно отглеждащи се обитатели тъй като,както споменах живея сам и често не съм у дома, а и съм на практика новак. Затова си мисля, че този комплект ще е подходящ като за по-зает човек като мен  :-)

asito

Не мога да видя от снимката, но имай предвид, че някои от аквариумите на акваел са с капаци от тънка, евтино изглеждаща пластмаса. В офиса на куриера го виж и ако не ти харесва им го връщай.Ако ти се дават повече пари виж ferplast. Много стилно изглеждат.Правилно си се насочил към аквариум с невзискателни растения и риби. Иначе почваш да му робуваш и от кеф може да се превърне в тежест...
Има уникални акваскейпи с по малко светлолюбиви растения...

Martous

http://www.bg-pet.com/Fish/Aquariums/capri80.htm
Ето този ми хареса от тази фирма предполагам, че стоте лева отгоре са оправдани.
Като цяло до тука видях, че никой не отхвърли категорично готовите комплекти, което означава, че са все пак приемлив работещ вариант за начинаещ.

Какви рибки и растения бихте препоръчали? Мисля да гледам може би само един или два вида рибки.. пасажни...

sVGNsali

Готовите сетове имат само едно предимство - готов и завършващ визията капак. За някой това е много важно, за други не. Аз май съм от вторите. От там насетне, все нещо им куца.
Препоръчително или не за начинаещи, всеки си решава сам за себе си.
Примерно, вторият вариант, за 350 лв., може да се направи много читав "сглобен" аквариум. А, ако се взимат неща от "Пазар", даже и за механа ще останат.
За растения - от край време съм фен на мъхове, микрозориуми, сагитария, болботис, анубиас и т.н - непретенциозни растения. Някои се връзват към нещо (корен, камък) други в грунда.
За рибите - съда, който си избрал е с дължина 80 cm. Имай в предвид, че пасажните риби си искат дължина на плуване, която според мен трябва да е минимум >=100 cm. При по-малки съдове, може да са по-статични.
Наскоро в youtube гледах клип за прекрасен аквариум 120/40/45 cm, ако не се лъжа беше. Пуснаха 100 бр. ембер тетри - дребни (около 2 cm), атрактивни и готини риби. Беше прекрасна гледка.
Обикновено избора за растения и риби, се върти около наличности по магазини или тук, в секция "Пазар"
Аз имам 108/42/40 аква, със 38 родостомуса и др рибки. Е, пасажа се държи невероятно.
Все пак, няма да сгрешиш, ако преди покупка споделиш тук.
И естествено, стартиране както си му е реда - 15-20 дена изчакване за азотен цикъл, постепенно заселване и т.н..
Успех.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

asito

Аз съм от първите :) Аквариумите ми са в дневната и искам да са ми красиви от всякъде :) Да,разликата е в капаците.По поръчка аквариумите може и по-качествени да са,но капаците чисто визуално не могат да се докарат като фабричен.Просто нужната техника за производство е много скъпа...Но разбира се,много по-функционални са поръчковите.Но и колкото по-функционални,толкова са и по-скъпи.
Каприто е по красив,капака е от хубава пластмаса,филтъра и нагревателя са по-добри.Кофтито е,че лампата е доста по-слаба от полския акваел.Но за мъхове,криптокорини,микрозорум може и да е достатъчна.Аз личнобих взел каприто от двата.
А защо не втора употреба:
Този е супер : http://olx.bg/ad/akvarium-dubai-80-black-ferplast-oborudvan-ID5BQ0q.html#03e6e3e9a0 ако се навие да го прати....
И този е хубав http://olx.bg/ad/akvarium-120-litra-ferplast-cayman-80-professional-i-shkaf-ferplast-ID5zrjS.html#03e6e3e9a0 цената сигурно може да се коментира,а взимаш и шкаф ако ти трябва:)



jabeto

Колеги вярно е ,че качеството си има цена ама за 120литра 580лв и ти 2-ра ръка аиде стига.За тия пари може да си сглобиш аквариум за чудо и приказ,но явно харесваш фабричното.Ето ти един за доста по малко пари и поне няма да те е яд да му преправяш осветлението.
http://www.emag.bg/akvarium-diversa-80-cheren-112940/pd/DJJQSBBBM/
Качеството може и да не е същото ,но е на половината пари.

Martous

И аз може би съм от първите понеже, нали един аквариум трябва да е красив...
За рибки и растения горе долу се ориентирах от по-горния пост за който благодаря.
За втора употреба просто не ми е ясно как ще стане с куриерите, а ако пък и има нещо живо...

asito

Нищо не пречи да се обадиш да питаш дали ще го изпратят с куриер :) То новия и той ще е с куриер.Ако му пазят кашона,стиропора,може и да го пратят :)
580лв с шкафа е цената.И да ти кажа че имам и шкаф на ферпласт и колкото и да съм го заливал с вода не е мръднал.А пдч-то на големия се се понадуло на две,три места.
Колега jabeto,всеки има право на мнение,моето е такова.

ПП:На тези аквариуми от продавалника не е нужно да се преправя осветлението-с по две лампи са ,което е достатъчно за всякакви не изискващи силна светлина растения.Диверсата е с една лампа 18в.

Публикациите са слети: 18.11.2015 18:43

Има наистина много скъпи,може би неосновано,аквариуми,но пък е хубаво да се предлагат и такива,че за всеки влак си има пътници:
http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=%D0%90%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8&product=Ferplast_Star_160_freshwater_aquarium&n=9

http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=%D0%90%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8&product=Ferplast_Star_200_freshwater_aquarium&n=9

jabeto

Цитат на: asito - 18.11.2015 18:30


Колега jabeto,всеки има право на мнение,моето е такова

Колега не съм казал,че съм прав или че твоето мнение не е правилно,просто така ги виждам нещата за мен.Всеки е свободен да изразява мнението и виждането си по даден въпрос.До не съм те засегнал,защото не съм го целял.Поздрави *DRINK*

discusfen

Колега като избираш аквариум гледай да е поне с 8мм стъкло .Осветлението да е добро.Да може да се бърка в него свободно не да има само една вратичка за хранене и като дойде време да го чистиш да се чудиш какви гимнастики да правиш.Сто и двадесет кила си е тежест трябва и стабилна опора на която да стъпи да има.Иначе добра форма и визия имат готовите аквариуми но това ли е най важно.

VDO

Някой нагоре спомена,че Акваел е качествена марка-аз имам големи резерви към всичко тяхно откакто прехвален техен нагревател буквално пукна и изпуши във водата пред очите ми след включване и около 2месеца ползване.Конкретно по темата-привърженик съм на сглобен според нуждите сет,отколкото на готовите "конфекции".
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

asito

Цитат на: jabeto - 18.11.2015 21:45
Всеки е свободен да изразява мнението и виждането си по даден въпрос.До не съм те засегнал,защото не съм го целял.Поздрави *DRINK*

Не,не си ме засегнал  *DRINK*
Това му е хубавото на форума-автора на темата да види различни мнения и да си прецени.
А и в спора се ражда истината :) Абе важното е да има все повече акваристи,щото това е едно чудесно хоби,особено в тази стресова и изнервена среда в която живеем.Като седна да гледам рибите и ми действа успокояващо,особено след шофиране в час пик :)
До автора на темата-колегата дискусфен е прав.Помисли за шкаф за аквариума,както и подложка да има.Стиропор ще ти свърши работа.Търси с по-голяма якост на натиск.Това е една от характеристиките му.Не е нужно да е дебел.10мм ще ти свършат работа.

discusfen

Мисълта ми беше да не го сложи на скрин и чекмежетата отдолу да не може да се отварят и затварят.Комшията за 500,600 лева 250 литров аквариум продава с риби, растения,шкаф,две кофпомпи,оригинален капак с две лампи 109см 40 вата едната.

asito

Абе те чекмеджетата да не се отварят може да е най-малкия проблем :) Да не се срути шкафа,че става мазало  *CRAZY*
Шкаф предвиден за аквариум е шкаф на който гърба му е от плоскост ,а не от шперплат.Е,зависи от големината на аквариума разбира се.
Колега Марто,ако имаш вече шкаф или планираш направата му,консултирай се тука във форума,че да не стане беля :)

Martous

Ами шкафа не е проблем, има го, измислен е вече.. за подложка забелязвам, че те май си имат някаква фабрична под тях.... за дебелината на стъклото като гледам всичките от този калибър са 6мм.. Иначе мисля, че сведох избора до тези двата...
http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=124_125&product_id=879
http://bg-pet.com/Fish/Aquariums/capri80.htm

asito

Да,тези двата нямат нужда от подложка.Хубави са и двата.Ако ферпласта имаше две лампи,бих взел него.Но ехайма е с две лампи,което освен по-силна светлина ти дава възможност и на комбинация от лампи.Да ти свети бяло,по-жълто или червено и т.н.Освен това в малкото капаче,което май е за хранилка може да се вмести един вентилатор за охлаждане през лятото или да премахва конденза през зимата (ако има такъв-работи на по-малко обороти)
Филтъра на италианеца е по-хубав,но пък заема място и може в един момент да те дразни.Ехайма е по-добрия вариант от към оборудване и възможности за ъпгрейд :)
А,ехайма е и по-голям.А както е казал Мечо Пух-колкото повече,толкова повече :)
Пластмасата на ферпласта ми изглежда по-добра...
Ми нахвърлих моите виждания,сигурно и някой друг може да пише по темата.
Избора е твой :)

sVGNsali

+1 за препоръката на asito - вземай ехайма..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Martous

Значи вече е решено за ехайма...  направих снимки и на шкафа... според мен си е доста масивен, качвал съм се по него не веднъж и не помръдва и милиметър... най-подходящ от всичките в апартамента според мен е той.





asito

Плота само на страниците в крайно дясно и ляво ли се държи.Между чекмеджетата и шкафовете има ли вертикални,разделящи ги плоскости.Отзад май е шпертплат?Долу само в ляво и дясно ли стъпва на паркета?Ако не ти се прави шкаф,ползвай го този,но с едно на ум.Поне в началото го проверявай всекиден за провисване.После по-рядко.Аз на моя му правя ежемесечна проверка,хем е правен специално за аквариума :)
ПП:Ако шкафа ти има вертикални плоскости м/у шкафчетата ще е чудесно.Може под тях,под шкафа да заковеш пдч плоскости да стъпва и на тях и така ще стане доста по-здрав :)

Martous

Шкафа стъпва от всички страни на пода. ( на снимката се вижда леко, че има плоскост по цялата дължина) И всяка вратичка е отделен шкаф (демек разделени са) но не съм го снимал защото е пълен с разни глупости  :-D Отзад наистина е със шперплат, но много силно се надявам да поддаде  :-)

asito

ОК,става шкафа,но в началото му хвърляй по едно око :)

Similar topics (5)

26555

Публикации: 15
Прегледи: 6306

41240

Публикации: 34
Прегледи: 12480

58506

Публикации: 23
Прегледи: 7660

26571

Публикации: 16
Прегледи: 7174

55075

Публикации: 3
Прегледи: 3282