• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новостартиран сладководен аквариум.

Започната от Никола2001, 01.08.2013 19:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Никола2001

Здравейте,колеги след много четене във прекрасния форум реших да стартирам нов 40 литров аквариум.Обурудване:Лампа 24 вата,термометър,нагревател,помпа и филтър,незнам колко литра върти,но в магазина ми го пропоръчаха за моя аквариум.Взех си грунд и живи растения:Staurogyne repens,Nesaea pedicellata,Lyzimachia nummularia.Всичко купих от zoocentre между Billa и Jumbo.След като измих всичко много старателно подредих техниката в аквариума и настлах грунда във аквариума отзад по–дълбоко и напрет постепенно става по–плитко.Засадих растенията много внимателно,до там откъдето им почват корените са във грунда.Водата която налях беше престояла 24 часа със Sera Aquatan.След това до днес сменях по 1/2 от аквариума през ден с престояла вода 24 часа със Sera Aquatan,като също и сифонирам дъното.И така ще продължа още един месец вече с по–редки смяни на водата.Вчера си взех и един помощник–златен анциструс,защото не можах да се сдържа.Сега да преминем към единствения ми въпрос,тъй като не съм гледал живи растения и не знам дали това е нормално което се случва с тях а именно листата им не ми харесват.Вижте какво имам предвид и ми отговорете това нормално ли е или не.Лампата свети по 10 часа на денонощие и слaгам по една капка всеки ден от тор за водни растения на JBL,казва се Ferropol температурата на водата е 24 градуса.Мисля,че добре се справям с хобито,а все пак съм на 12 години.

hunter

Аквариума ти няма подложка и риска е голям даже това което е отдолу ми се струва кърпа и във левия край не е до края. Staurogyne repens ще ти създава проблем във началото при мен докато се стабилизират нещата някой корени умряха а други хвърлиха много листа но все още са живи. Не знам защо ториш като не подаваш СО а Staurogyne repens по мои наблюдения без него не върви даже си загива.

Никола2001

Ясно,да спра ли торенето?Какво растение да си взема,ако Staurogyne repens умре?Другите растения ще оживеят ли?Това отдолу е велпапе.

vesko_aa

Потопи си филтърът целия под водата,че така ще изгори.

Никола2001


mollies

Здрасти Никола,
Радвам се с какво старание се занимаваш с хобито, похвално е :) Мога да ти дам малко идеи за начинаещ, т.е. как да започнеш. Не се хвърляй веднага да ториш. Изчети статиите за азотния цикъл, химията и въобще цялостният баланс на аквариума - това е основата, без която не може. Като го направиш ще видиш къде бъркаш. В случая ториш с добавъчен тор, а основната "храна" на растенията са нитратите (не само, но има време за това). Изчакай да ти тръгне азотният цикъл и не сменяй много вода, така забавяш нещата. Внимавай да не прехранваш. Като тръгне цикълът ще можеш да добавиш още рибки. Винаги поддържай баланс между риби и растения. Ти храниш рибките, те преработват храната, филтърът си върши работата, растенията на свой ред. Ако се прекъсне веригата трябва изкуствено да се нормализират нещата, т.е. чрез смяна на вода. В балансиран и зрял аквариум вода няма нужда да се сменя често.

Добри стартови растения (т.е. издръжливи) са валиснерията, явански мъх, роголистник, ехинодорусите и много други. По въпроса ти - запомни - ако рибките са малко, растенията гладуват - ако растенията са малко, рибките се тровят. Намери баланса и не бързай. Не всички растения виреят в "еко" аквариумите, някои имат специални изисквания. Четеш, пробваш - и така :)

ПП: Ако пазаруваш от форума излиза мкного по-евтино, много колеги предлагат чудесни растения.

Успех в хобито  8-)

Никола2001


Никола2001

Колеги,възникна ми един проблем за,които не подозирах.Вече си купих рибите а именно две гупи–руска и жълто токседо,Две молинезий-черна и златна,две плати–синйо токседо.По късно отидох в друг зоомагазин да си купя неони и там ми казаха,че не мога да гледам неони и молинезий,защото неоните искат мека вода,а молинезийте твърда и също,че на молинезийте трябва да се добавя сол.Някой може ли да ми каже за моя размер аквариум колкко сол да сложа и това ще навреди ли на растенията,които отглеждам.Между другото направих си самоделната система за СО2.

petko

Неоните искат мека вода ,ако ще ги развъждаш.За отглеждане не са претенциозни за твърдостта,могат и в по-твърда да се гледат.Сол не е задължително да слагаш.На растенията може да не им хареса солта.

Никола2001

А молинезийте ще живеят ли без сол?

petko

Цитат на: Никола2001 - 15.08.2013 17:41
А молинезийте ще живеят ли без сол?

Ще живеят и без сол.

manyg

Не ти трябва сол. Неони няма да можеш да ги развъдиш, но можеш да си ги гледаш с молинезии в общ аквариум.

Никола2001


Similar topics (5)

25837

Публикации: 5
Прегледи: 3306

59254

Започната от Lyubomir


Публикации: 9
Прегледи: 3854

58476

Публикации: 2
Прегледи: 1687

51482

Публикации: 7
Прегледи: 4115

46561

Публикации: 16
Прегледи: 6322