• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

NEZNAEN PROBLEM !!!!

Започната от Iris, 29.03.2005 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Iris

Чудя се какво ли не му е наред на моето аквариумче !!!! :( Ситуацията изглежда в общи линии така : 60л. , около 30 см. дълбочина на водата .Осветление - 2 пури по 15W( куче марка) , филтър - Fan-Mini , нагревател с термореголатор и т.н  Опитвам се да поотгледам малко криптокорини  и една хигрофила .Като препарати ползвам : Femanga-Bakto Fit , Prodac - Nutron Flora и Sera Co2 - Starter .Водата се сменя веднъж седмично -около 30% .Обаче нещата някак не вървят - кафяви водорасли , криптокорините растат доста анемично,рибоците се държат странно !!! Като цяло картинката не е добре !!! Ако някой се сеща какво мога да променя - моля помогнете .

P.S :  в момента плуват основно няколко ( 7бр.) черни молита , които хапват през ден циклопс и артемии

ааа забравих - pH ~7.3

Живко

за растенията ще ти кажат специалистите.
кажи за рибите какво значи странно?
дай твърдист на водатаили от кой град си.температура,какъв ти е грунда.
без поне тези показатели,никой нищо не може да каже.
Никой не се е родил научен.

niky

Аз не разбрах къде е проблема.
Не казваш от кога е аквариума, но ако е от скоро не очаквай криптокорините да растат като валиснерия.
Даже най-добре сменяй най-много 25% от водата.
Криптокорините обичат да са нагъсто. Ще тръгнат изведнъж (както и изведнъж могат да се скапят).

Така че ...спокойно. Сложи малко глина в корените ако можеш и ще станат нещата.
Поне по това което слагаш и т.н съдя, че четеш и имаш желание. А това е най-важното. :lol:

Iris

Значи : първо за рибите ( които всъщност не ме интересуват толкова ) .
Твърдостта на водата е по преценка на сестра ми ( бъдещ химик) била средна ;) , температурата си е 27 C през деня , а грунда е от предполагам речни камъчета ( 4-7 мм диаметър ;) .Аквариума е вече на втора версия , която е на около 2 месеца . Хммм те май взеха да се пооправят така че не ги мисля толкова .
Nikky , кажи малко повече за тая глина за криптокорините - как , колко , кога и т.н !!! Btw  и валинсерията ми нещо не расте както трябва , едни такива прозрачни листенца ....
:(

10x

Raven

единят ми аквариум е подобен на твоя - 80 л. с криптокорини и хигрофила.
и тои не ми върви цветущо - имам зелени водорасли и растенията не вървят особено ,но понеже ми е развъден за скариди - това положение мен ме устроива.колкото по малък е един аквариум - толкова по бавно се стабилизира и по трудно върви.
ако имаш диатомови/кафяви/водорасли - значи светлината ти е малко,можеш да сложиш някакъв рефлектор - от готварско фолио примерно.30% смяна на вода за криптокорини е доста - аз сменявам около 15% - така криптокорините не си хвърлят листата.аз им слагам по едно топче глина около 2-3 см в диаметър на 2-3 месеца.глината я взимам от женския пазар в софия,при грънците и гюведжетата.
общо взето с по малките съдове се иска повече търпение.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

луминисцентните ти пури ако са стари може вече да са изхабени. :wink:
Никой не се е родил научен.

dido

И кофти химия, разбира се - много или малко нитрати, фосфати, почти сигурна липса на желязо и калий.

Longanlon

да бе верно - в тоя 60 л. с такива непретенциозни растения за какво ги наливаш тия химии?

кафявите водорасли (те не са същински водорасли, за да сме точни, ама нейсе) са признак не за прекалено малка осветеност, а за излишък от хранителни вещества, съчетан с по-ниска осветеност. със светлината, която имаш сега криптокорините ще са повече от щастливи да живеят.

моето мнение е, че трябва да намалиш смените на водата до 15 % седмично и да спреш с торенето. топченцата глина, за които казва Рейвън според мен е по-добре да почакат или да бъдат съвсем малки.

СО2 старт или каквото и да е там направо няма нужда от него - растенията, които си завъдил не се нуждаят жизнено от допълнително добавяне. изчакай да тръгнат добре и тогава пусни пак.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Стан

Чел съм, че криптокорините преболедуват след пресаждане и не се препоръчва повече от едно пресаждане на една година.

Longanlon

да, не са му големи фенове, както и повечето растения с по-голяма коренова система.

криптокорините често като ги купиш и засадиш, започват бавно да хвърлят старите си листа и да пускат нови (първите от които обикновено са по-малки), който процес може да продължи месеци.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

tishovsx

В новия аквариум съм сложил два корена криптокорина (вид не мога да кажа, защото е още малка) за седмица и половина изкараха по две листета, аз си мисля, че криптокорината се нуждае от по студена вода, аз я държа Т-26 градуса, Co2 е доста, кипват след три часа от както им пусна газа и осветлението. При мен са по две лампи 18W, Аква стар и Гро лукс, общо 72W,  за 100 литра.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

dido

Дали криптокорините също кипват? При мен това не се случва, заради високата твърдост/ПХ - въглеродния двуокис е под формата на карбонати и бикарбонати.

Iris

blagodarq na vsi4ki za suvetite !!! dano se polu4i ne6to ;)

FLEXX

Цитат на: "tishovsx"В новия аквариум съм сложил два корена криптокорина (вид не мога да кажа, защото е още малка) за седмица и половина изкараха по две листета, аз си мисля, че криптокорината се нуждае от по студена вода, аз я държа Т-26 градуса, Co2 е доста, кипват след три часа от както им пусна газа и осветлението. При мен са по две лампи 18W, Аква стар и Гро лукс, общо 72W,  за 100 литра.
МАЛЕЕЕЕЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАК 72 вата бе човек !? такова нещо за пръв път чувам ! как може да се сложи толкоз светлина на 100 кила вода ?! аз съм с 80 и 18 вата лампа и мился че са много а ти сложил почти 100 вата на 100 литра !? малееееееее  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:

dido

Споко бе, не се цъкли :-)

Осветление до 1 ват/литър се води силно. Осветление около 0.4-0.6 вата на литър се води средно силно. Тези цифри са доста относителни и зависят от много фактори - най-вече височина на аквариума и обем. При по-голям обем цифрите трябва да се занижат, при по-малък - да се повишат.

Имаше тема по въпроса във форума, търси.

Аз примерно съм с около 180 вата на 240 л вода.

miTko

Споко бе, и аз съм с 80 литров, но вече го осветявам с 56 вата.
По важно е друго - че това означава само 31 лумена на литър.Това е само добре, не може да се каже , че съм се насрал!
Разни мои АКВАРИУМИ 

aquamalawi

Ако продължаваш с авторекламата, ще действаме по друг начин!

77

упорит си :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910