• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Налага се рестарт, моля за помощ и съвети

Започната от Lilith, 22.02.2016 08:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lilith

Здравевейте съфорумници,
Преди сте давали полезнни насоки и съвети и се надявам и сега да е така. След близо 10 месеца стабилен аквариум от нищото се появи някаква гадост по рибките и ги умори за норматив. В магазина казаха че е Ихтио или нещо от сорта и ми дадоха Протазол. Казаха че е най-силното за подобно лечение, но за нещастие при мен не даде търсения резултат. Рибките ми измряха и останаха само охлювите (Ампулария). Сега съм решила да изхвърля всичко от аквариума и да му направя тотален рестарт с подменен грунд, нови растения и живот и здраве след месец, месец и половина да пусна първите обитатели. Как ще ме посъветвате да процедирам с мойто аквариумче от 45 литра за да избегна подобни катаклизми. В момента ми е ужасно криво от загубата на животинките, но нищо повече не успях да направя за да ги спася. Решила съм този път да ползвам истинска изворна вода (тествана е и при застояване не променя качествата си и остава годна за пиене, та се надявам да е годна и за рибките), а не чешмяна пълна с всякакви химикали, подобрители и т.н. Възможно ли е тая гадост да е дошла от храната, защото освен една завеса друго ново последния месец не съм слагала в аквариума, но пък смених 2 от храните на рибките, тъй като нямаше от тези с които ги храня. Сега са някакви зелени за запазване на цветовете.
Прилагам снимка на една от рибките, където най-ясно се вижда проблема който ми умори мъниците.

Ще бъда благодарна ако дадете съвети и насоки как да избегна в бъдеще подобни проблеми и как да си направя аквариумчето да радва окото.

Благодаря на всички които ще се отзоват в помощ на проблема ми :)

Amev

Точно ихтио ти е уморило рибките , болеста е лечима в ранен стадий , ихтиото може да се появи по всяко време , това е болест на отслабване на имунитета и се появява при стресиране на рибките . Щом казваш че си добавяша въздушна стена след една година безпроблемно работещ аквариум ,може би това е бил фактора за стрес , храната е хубаво да е разнообразна и на доказани фирми. Щом ще правиш пълен рестарт , измий хубаво аквариума , пълнежите на филтъра , слагай новия грунд и растения и го пускай да цикли , след 2 седмици добави първите обитатели 2-3 рибки и после най-рано след още 2 седмици другите. Прави смени на вода от по 20-30 % на 3-4 дни. За вода мисля че няма смисъл от изворни и минерални , просто чешмяна престояла. Проблема не е във водата ,ако правиш всичко както трябва и отделяш по 20-30 мин на седмица за смяна,сифонизиране и почистване на аквариума.

Lilith

Благодаря за бързия отговор. За водата така или иначе съм решила да е от тази от извора над село. В смисъл хубава е и няма да се притеснявам, че като предстои ще се появи неприятен мирис. Днес като почнах да вадя растенията се оказа, че водата мирише много лошо и ми се иска да избегна това в бъдеще. А за ранен стадий на ихтио нямаше индикации. Вечерта бяха ок рибките, на сутринта бяха в състоянието на червената ми хелерка (къде повече, къде по-малко). Веднага предприех лечение след посещение в магазина, но както казах за 2-3 дни всичко приключи. Отворена съм за още предложения, съвети и препоръки. Благодаря :-)

Amev

Амм преди години когато акваристиката се свеждаше до аквариум , помпичка и гъба .. Даже не си спомням дали съм имал нагревател. Имаше само живородки , скалариите бяха лукс. Наливах вода от едни изворни чешми които имаме в града , доста са ;) и никога не съм имал успех с риби и растения ... Ама тогава и работата беше детска и акваристиката не беше на това ниво. Спомням си обаче ,че тогава говорих със стар акварист който от дълги години развъжда рибки и той ми каза ,че наливал чешмяна вода. А на ъгъла на неговата къща има точно такава чешма със постоянно течаща вода идваща от балката ,а човека и до днес си развъжда молинезий с чешмяна. Живея в Сопот ;)

Миризмата ти е от нещо друго , много органика , нарушен азотен цикъл , смъртта на рибките на куп и общо казано влошени условия.
А за ихтиото е странно за 1 ден да се развие толкова и да тръшне големи риби ,но не е изключено ако има грешки при поддръжката ма хигиената. При такова заболяване е хубаво да се вдигне температурата до 30 градуса за няколко дни и да се аерира водата добре.

getsata73

Цитат на: Lilith - 22.02.2016 09:29
Благодаря за бързия отговор. За водата така или иначе съм решила да е от тази от извора над село. В смисъл хубава е и няма да се притеснявам, че като предстои ще се появи неприятен мирис. Днес като почнах да вадя растенията се оказа, че водата мирише много лошо и ми се иска да избегна това в бъдеще. А за ранен стадий на ихтио нямаше индикации. Вечерта бяха ок рибките, на сутринта бяха в състоянието на червената ми хелерка (къде повече, къде по-малко). Веднага предприех лечение след посещение в магазина, но както казах за 2-3 дни всичко приключи. Отворена съм за още предложения, съвети и препоръки. Благодаря :-)
Другият път пробвай лечението с нистатин ,струва 5 лева и е много ефикасно лекарство препоръчано от колеги ,а не от магазинери  .Преди 20 дни имах същия проблем
,почнах лечението на втория ден след като видях точките ,плюс вдигане на градусите до 30 и се разминах без жертви .Аз ихтиото си го донесох с нови риби ,но съм го хващал и друг път без да мога  си обясня как ,така че едва ли може да се предпазим от болестта .
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Caxapa

Нистатина избива Ампулариите и други такива черупки.

Lilith

Благодаря на всички отзовали се. Сега ще излъскам аквариумчето, мисля да го боядисам малко (металната рамка) и когато хубаво изсъхне го пълня и започва зараждането на нов живот. Ако някой има други предложения или препоръки съм готова да ги чуя. :)

VDO

Като пускаш отново аквариума,махаш саксиите,насипваш 4-5-6см пласт пясък фракция около 2-4мм по дъното и садиш растенията директно в него.Не знам  къщурката с моста така,както е боядисана дали не изпуска нещо вредно във водата,може да я смениш с истински камъни например или корени някакви.Имай предвид и времето за азотния цикъл в началото.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Lilith

Къщурката с мостчето, едни делвички и един меч са ми подарък (от Август миналата година), закупен от зоомагазин (Зооцентър в Младост) с обяснението че ще са в аквариум. Би трябвало да са подходящи за целта, а и сомчетата много ги обичаха. Имам естествен камък в различни вариации и големини (бяха по дъното и ми беше по-лесно почистването, но сега мисля да посипя дъното с пясък) за аквариумчето, черупка от кокос и 2 малки коренчета взети от колега във форума преди повече от половин година. за корените и кокоса се чудя дали да не ги изваря преди да ги сложа в обновения аквариум. Надявам се 7кг кварцов пясък (шарен) да стигнат за покриване на дъното.Някакви идеи какви растения да сложа след като го стартирам наново?

VDO

Цитат на: Lilith - 22.02.2016 12:45
Някакви идеи какви растения да сложа след като го стартирам наново?
Анубиас,микрозорум,криптокорини,валиснерия,дъбчета,хигрофили/има доста видове/,мъхове разни,пропускам някое сигурно,но горе долу това са растенията с най-ниски изисквания и са идеални за нов аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Lilith

Отново благодаря на отзовалите се за бързите отговори и съветите. Ще се възползвам от тях на 100% :) Ако някой има други предложения или съвети ще се радвам да ги чуя.

Similar topics (5)

33870

Публикации: 17
Прегледи: 11841

58770

Публикации: 17
Прегледи: 10456

30279

Публикации: 16
Прегледи: 6369

55358

Публикации: 4
Прегледи: 2380

23274

Публикации: 28
Прегледи: 10505