• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мръсна повърхност.

Започната от jonsy, 12.11.2015 09:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nebunu

То и красиво даже не е хаххахах :-D

mazalqk

Да добавя за ципата на повърхността, понеже редовно си я "отглеждам".

Нормално е първо да се търси проблемът вътре в аквариума (хубаво раздвижване на горния слой на водата, намаляване органиката в съда и т.н.), но е възможно и проблемът да е извън аквариума.

В моя случай - съдът ми е с капак на 5см над горния ръб, практически е открит. В помещението, в което е съда е прашничко и се пуши. Това неизменно води до полепване на малки частици по повърхността на водата, които се натрупват и си образува филм. В този случай, ципата не е така плътна и мазна, но си я има по малко и си седи. При смяна на водата я обирам.

Поздрави!

_777_

Цитат на: Nebunu - 04.01.2017 23:39
Кажи причина да не се подава цо2 о ден 1, и кога според теб трябва да се започне. Говорим за растителен аквариум. Още уча нови неща и ми е винаги интересно да чуя съвети. Благодаря.
Колегата zariio е отговорил на въпросът ти.Съжалявам че сега влизам в темата отново.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

Nebunu

Той колегата Zariio отговори обаче също и колегата Niki и виждам че са 2 различни гледни точки. Важно е че лошо на растенията не прави нито един вариант от двата.

Между другото моето цо2 мая и захар не го спирам през нощта. Това грешка ли е или не?

peterman

И аз имам същия проблем! По един и същ начин се получава 3-4 дни след смяна на водата! А преди нямаше такова нещо - получи се след последния рестарт заради преторяване!

Nebunu

Заради преторяване ли?  Интересно. Ами понеже моята аква е на 10 дена, на втория ден не издържах и добавих половин седмична доза микро + макро + калйи от профито. На седмия ден добавих само седмичната доза калйи, без другите. От това ли да е?

DobriG

В повечето случаи тази ципа представлява слой бактерии, които са умрели по една или друга причина (липса на храна? ; спиране на филтъра?). Едно от възможните решения е флейтата на канистъра да се насочи така, че да изкарва водата над повърхността (като фонтан) и по този начин водата да се раздвижва. Молинезиите също я ядат.

Nebunu

4 молинези имам в другата ми аква, обаче новата ми аква където имам ципа е на 10-11 дена само. Мога ли да ги пусна вътре, да рискувам ли?

DobriG

На 110 литра, особено ако е залесен, според мен можеш да пуснеш 1-2 молинезии.Като е добре да ги храниш много малко- хем ще ядат ципа и водорасли, хем няма да се замърсява допълнително водата.

Nebunu

Това ми е аквата на 8-9 дена. Довечера пускам рибките  *THUMBS UP*

DobriG

Ами супер е :) Наистина мисля, че не трябва да има проблем. Пък и молинезиите са от по- коравите рибки по принцип.

Nebunu

Мерси за съвета, то даже повечето растения в дясната страна са тръгнали на горе много последните 3-4 дена. Пускам довечера рибките и ги следя хубаво да не стане беля.

DobriG

Да, следи ги за всеки случай. Освен това хубаво ги аклиматизирай при пускането- слагаш ги в съд с вода за 30мин. поне и през 10 мин. сипваш по малко вода от новостартирания, за да свикнат с новите параметри на водата (така се прави и при пускане на нови риби).

След това ако нещо не има понася може да има някоя от следните ситуации:

1. и двете рибки през повечето време стоят наповърхността и дишат учестено- амонячно натравяне. Сменяш поне 50% вода и следиш.

2. търкат се в предмети- пак лоши параметри на водата

3. по тях има бели точки и се търкат- разболяли са се от ихтио.

Все пак мисля, че е малко вероятно да има проблем, тъй като растенията предпочитат да се хранят предимно с амоняк, за сметка на нитратите, така че ще усвояват това, което бактериите не са успели да преработят. По- вероятно е още да не се е развила колонията, която преработва нитритите в нитрати, но те са по- слабо токсични за рибите, а и растенията усвояват и тях.

Nebunu

Точка 1 ме кара да се замисля много, понеже в аквата където са сега ( 40 литра ) те са единствените рибки които прекарват най много време наповърхността и дишат. Другите ми рибки ( червени неонки, 1 чифт гупи, стъклени неонки и още 2-3 вида пасажни ) не ги виждам така. Само те стоят така през около 60-70 % от времето ( за през ноща не става въпрос, виждал съм ги на дъното основно ). 

DobriG

Ами това им е нормалното поведение на молинезиите, защото обикновено търсят храна, те нали са вечно гладни...и сякаш пият вода...много са смешни. Аз затова ти написах да са всички риби горе едновременно. И ще изглеждат измъчени и няма да се държат както обикновено. Но в момента нямаш такъв проблем, не се притеснявай :)

Все пак доста населен ми се струва 40- литровият...но предполагам затова и пускаш големия...

Similar topics (5)

44436

Публикации: 7
Прегледи: 3537

59247

Публикации: 10
Прегледи: 4737

38231

Публикации: 8
Прегледи: 3164

51251

Публикации: 9
Прегледи: 4445

31952

Публикации: 50
Прегледи: 23377