• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мръсна повърхност.

Започната от jonsy, 12.11.2015 09:13

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Nebunu

Ясно, по спокоен съм. Но, сега се прибрах и видях нещо като яйца на растенията, нещо бяло? И също така белия грунг по средата на аквата е кафява доста. Малко помощ колеги... Да добавя че заедно с рестенията купих и ампулария, има много и са малки още. Забелязах че растят много бързо.

niki_o

Молинезията е повърхностно хранеща се риба и е нормално да седи там като е будна,но я снимай тия стъклени НЕОНКИ :-)

Nebunu

Моя грешка, стъклена тетра 😆. Кажете за тия яйца, или какво са по точно. Мерси.

Caxapa

Избързали сте с пускането на рибите в новият аквариум. Аквариума е все още нестабилен  и от това се получават тези кафяви петна по грунда.  Това е една от най-често допусканите грешки. С избързването не се постигат добри резултати но в последствие ни научава да следваме  стъпка по стъпка стартирането на един аквариум.

Nebunu

Добро утро. Снощи като видях грунда и тея бели точки на някое от растенията се отказах от пускане на рибките. Но все пак, с риска да бъда досаден, кажете според вас какви са тея бели точки ( яйца ), снощи рових в форума 2 часа и не можах да намеря нищо.

Кафявото на грунда е водорасъл или нещо друго?

DobriG

Кафявото е вероятно да е кафяво водорасло, причина за появата на което е слаба светлина. (може да е слабо цялостното осветление или да е къс светоденя). Обаче най- добре си направи тема на аквата, ако искаш да задаваш такива въпроси и опиши там всичката техника, каква е поддръжката, кога е стартиран, обитатели, дължина на светоденя и т.н. за да не гадаем :)

Към Сахара- колега, не знам дали прочете цялата тема, но става дума от един аквариум да се преместят риби в друг. Наличието на алги в по- стария на означава, че колегата е избързал с пускането на рибите, защото алги може да има доста след завъртането на азотния цикъл. Освен това процедури за стартиране има различни и сред тях има и такава с пускане на поне една риба в началото. Рибите, които препоръчват за този метод са именно молинезии, защото са по- издръжливи. Има и такъв вариант- при добавяне на нитрифициращи бактерии при старт на аквариум самите производители на препаратите казват, че рибите могат да се пуснат веднага.

Nebunu

Мерси за отговора. Има друга тема с аквата, 112 литра с рамирези, но понеже не съм получил отговор там. В тази тем прочетох за ципа, и аз го имам, и от едно на друго писах и за другите неща. Преместя всичко в темата за моята аква.

DobriG

Имах предвид темата да я оформиш...например като тази- http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/akvariuma-na-amev/

Иначе от новата ти тема не можах да разбера какво е това светене 4-2-4 и 3-2-3.Не си казал и самите пури какви са. При всички положения с 0.3 вата на литър осветлението ти е малко. Сложи поне още една. Аз на същия литраж светя с 4*18 вата (2*865, 840 и ГроЛукс). Освен това си намалил осветлението...а кафявите се появяват при СЛАБО осветление. Засили светенето и ще изчезнат сами :)

Nebunu

Ок, разбрано. 4-2-4 означава 4 часа свети - 2 часа пауза - 4 часа свети. За пурите ще видя довечера точно какво пише на тях и ще пусна темата, но място за още една пура нямам, понеже аквата е с фабричен капак с място за 2 пури само.

DobriG

Това за паузата го подозирах, но се надявах да бъркам. Не прави пауза, нека целият период на светене да е без прекъсвания. В природата няма ден от 7 до 11, после 3 часа нощ, после ден от 14 до 20...

Относно пурите- при такова осветление ще можеш да гледаш най- вече по- тъмнолюбиви видове, като папрати, анубиаси и буцефаландри, а с подаване на газ няма особен смисъл да се занимаваш. Колкото за място...не знам как изглежда капакът, но мога да ти кажа, че повечето колеги тук са си преработили фабричните капаци, за да засилят осветлението, така че има ли желание, има и начин, въпросът е дали има нужда, според това какви растения смяташ да гледаш.

Caxapa

Цитат на: DobriG - 11.01.2017 09:47


Към Сахара- колега, не знам дали прочете цялата тема, но става дума от един аквариум да се преместят риби в друг.
Като цяло е избързал с  пускането на рибите. Добавянето на химикали винаги са били спорни като предпочитам по естествен път да се завърти цикъла. Форсирането    никога не е било на 100% ефикасно. Колегата  Nebunu допуска гешки  и би било добре да следва стъпка по стъпка съветите които са дадени в темите за стартиране на сладководни аквариуми. Прескачането на кой да е от етапите не би му помогнал. Молинезиите  не са това което бяха едно време. Но да..Молинезии или Гупи са добре при стартирането на нов аквариум макар  пак да казвам е рано и за тях.

Nebunu

Мерси за мнението Сахара. Освен да слушам вас друго не правя. Има го и тоя момент колкото да ти каже някое че нещо е грешно все пак искаш да го правиш, и то на края така се научиш.

Друг момент е там че по които и да е въпрос които имам, има различни мнения от колегите, някое може да каже че е добре друг че не е. Както с паузата за осветление, четох в форума че било хубаво да има 2 часа пауза на обяд, защото в жунглата въли на обяд а слънцето не грее. Или аз не го разбрах правилно.

Но все пак казвам  че уважавам съветите на всичките колеги, за това съм в форума ( в друг форум между другото не съм се регистрирал ) да не правя фатални грешки.

Caxapa

Това със светодена е друго нещо.  Няколко лампикоито работят на 1, 2 или 3 кръга. в първи кръг се пуска лампа1. Тя имитира   сутрешно слънцесветене.  После се пуска след час още една лампа-2. След време се включва  трети кръг с лампа 3 и 4 а гасне първи кръг с лампа-1 . И така лампа 1 свети  няколко часа а после не свети но като цяло светодена си го има от началото до края.  Ползващите подобни схеми на светене   със по-специално такова са  колеги с китки-растения изискващи добро осветление. Растенията които имаш за момента не се нуждаят от такова.

Nebunu

Ясно. Просто аз го разбрах погрешно. Това е списъка с моите растения, те са от най лесните. Така че пускам 8 часа на ден без пауза и готово. Мерси.

Egeria (Elodea) densa, Егерия (водна чума)
Bacopa australis
Cardamine lyrata
Echinodorus bleheri (bleherae)
Hygrophila guianensis
Ludwigia repens
Sagittaria subulata
Cryptocoryne wendtii ''green''
Echinodorus amazonicus
Echinodorus martii (major)
Echinodorus quadricostatus
Aponogeton elongatus
Microsorum pteropus "Taiwan"

Similar topics (5)

31952

Публикации: 50
Прегледи: 23374

44436

Публикации: 7
Прегледи: 3537

59247

Публикации: 10
Прегледи: 4737

38231

Публикации: 8
Прегледи: 3162

51251

Публикации: 9
Прегледи: 4445