• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Може ли да се избегне рестарт? Проблем с вода и обитатели...

Започната от gia_fire, 30.07.2014 11:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gia_fire

Така...изчетох де що имаше инфо, но в главата ми стана такава каша, че може би с темата ще успея да си я подредя, а и да чуя вашите мнения, за което предварително благодаря !
Аквариума го стартирах нормално - 80 литра, смяна на водата на седмица около 30%, филтър Fluval 205 (680 л/ч), аератор, осветление 2хТ8 Силвания Аквастар и Гролукс, капака е с вентилатор - постоянна темп 26 градуса, грунд - над 5 см, растения - достатъчно, мангрово дърво, обитатели (останали живи) - 5 анциструса, 8 неона, 4 женски и една мъжка гупа, една мъжка молинезия...а и явно женската преди да се спомине преди 2 дни е родила - до момента видях 3 бебета :)
В началото - всичко беше наред, до момента, в който от едни риби не се разболяха, неоните главно, от ихтио - класическо - белите точки бяха яко налице. Третирах с нистатин, махнах пълнежите на филтъра - беше само на гъба. Рибите се оправиха. Пълнежа беше потопен в аквариумна вода, сложих го във филтъра, изплакнах гъбата, че бая мизерия имаше и след връщането на филтъра всичко се обърка тотално!!!
Използвам тестовете на JBL - лентичките, които ми показаха нитрити и нитрати до тавана, ниско РН  :duvar: Рибите започнаха да се държат неадекватно, зачервяване на хрилете и други симптоми на отравяне...Даже загубих една невероятна гупа - имам усещането, че и се беше парализирала устата - не можеше да я отваря :(
Бегом до магазина за Нитравек, смяна на водата около 80%...след няколко дни пак Нитравек, смяна на 50% вода и даже Бактозим във филтъра, както и единия пълнеж там го смених с Денитрейт - съответно намалих дебита на филтъра и аерирането, за да се работи пълнежа на анаеробно ниво.
Резултат - ниво на нитрити и нитрати - в норма, РН - ниско 6,4 по лентичките...може и по-ниско, не зная. Рибите - все по-зле. Това, което четох е, че при натравяне с амоний са подобни симптомите - некоординирани движения, промяна на цвета, зачервяване на хрилете, стоене на повърхността, чесане...
Добре - и сега какво?! Да добавя препарат за покачване на РН-то? Сода? Варовик? При смените на водата - то няма ли пак да пада? А рибите - да ги отпиша ли или ако по някакъв магически начин успея да задържа нещата в норма - те ще се оправят ли?
Искам да избегна рестарт по всякакъв начин! Ако е възможно...
Предварително благодаря за помощта! Сега чакам критики и съвети :)

sVGNsali

Аз не разбрах, колко време след реалният старт са пуснати рибите?
Защото, ако няма минимум 2 седмици и не е стартиран азотен цикъл, предполагам е отравяне..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

_Kirilov

Дори и да загубиш някоя риба продължавай да си сменяш вода примерно на 3 дни по 10-15 литра докато се изчисти всичката химия дето до сега си слагал я аквата- за около седмица и половина (4 смени през 3 дни по 10л).
Единствено можеш да добавиш бактозум  след първата седмица примерно ако видиш , че малко от малко са се поправили нещата .
И както аз правя след като видя ,че потръгнал аквариума разредя смените на около 10-тина дни по макс 30% за да се понатрупат вещества за растенията (така около месец) и след това забравям за някакви специални грижи ,

gia_fire

Благодаря за отговора.
Искаш да кажеш отново да сложа Бактозим - защото слагах преди 3-4 дни...?
И после - допускаме, че се стабилизира РНто - при смяната на водата, то няма ли пак да се смъкне?

Similar topics (5)

36071

Публикации: 12
Прегледи: 6440

57356

Публикации: 5
Прегледи: 2911

29651

Публикации: 6
Прегледи: 5762

22846

Публикации: 9
Прегледи: 7569

2561

Публикации: 7
Прегледи: 4123