• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мътна вода в нов аквариум

Започната от Momchil, 25.11.2014 01:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Momchil

Здравейте!

Въпрос от един начинаещ акварист. :) Вчера си купих аквариум и днес му сложих грунда и водата. Грунда не съм го преварявал, само го изплакнах на течаща вода. Забелязвам обаче, че след като я налях водата в аквариума стана леко мътна. Има ли нужда да сменям изцяло водата и да изплакна грунда по-добре? Или пък да го преваря? Или пък мога да разчитам на това при смените на водата тя да се избистри? :)

Благодаря предварително!

VALENCIA

Ако си го измил що годе добре,би трябвало до 2-3 дни да се избистри водата.Нормално е в началото да е мътна.Ако имаш филтър,понеже не си казал дали разполагаш с такъв,го пусни върти водата.  *THUMBS UP*

bunzip2

Нормално е колега, небой се:)
В нов аквариум, винаги става така. Сега както е казал колегата, пускай филтъра да работи 24/7, растения ако нямаш е хубаво да си набавиш.
Може да дадеш малко повече информация за аквариума, като колко литра е, с какво оборудване, лампи има ли - ако да, колко и какви.
И какво смяташ да гледаш в него като риби.

Като за последните е задължително да ги пуснеш, след поне 15 дни. Аквариума трябва да "работи" без риби поне 2 седмици. А защо е така, може да научиш от менюто в ляво. Там е изписано почти всичко. Прочиташ темите за начинаещи, и ако има въпроси - питаш :)

sVGNsali

Добре дошъл във форума и хобито.
+1 за казаното по-горе.
За по-нагледно и снимка можеш да качиш. Така съветите ще бъдат по-точни.

Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Добре дошъл в хобито, колега. Дай повече инфо за проекта, за да могат колегите да се включат по-активно, ако имаш нужда от помощ. С интерес ще следим развитието на аквариума  *THUMBS UP*.

П.П.
Цитат на: bunzip2 - 25.11.2014 09:01
... растения ако нямаш е хубаво да си набавиш.

Е, ся, чакай малко, де, човекът може да иска да направи африкански или американски цихлидарник. Общо-взето там растенията са на почит, ама като салатка  :-P :-D.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Momchil

Мерси за бързите отговори!

Всъщност не съм много нов в хобито :). Имам още един аквариум в родния ми град, но откакто се преместих в София не го поддържам аз, та затова въобще не се имам за напреднал, по-скоро за начинаещ.

Водата иначе се поизбистри. Филтърът обаче се оказа проблемен. :) Не съм го купувал отделно, вървеше с аквариума, съответно се оказа китайски. :) Шумен е (затова и вечерите го спирам въпреки, че знам, че трябва да върти 24/7, просто не мога да спя), не може да се регулира мощността (а май е твърде голяма), отлепя се от стъклото... кво да ви кажа :). Мисля да си взема нов, да изчакам 2 седмици след това и тогава да взема риби. Да препоръчате марка за филтъра? В другия аквариум имам някакъв полски и не съм имал проблеми.

Ето снимка и основна информация за аквариума и оборудването:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fsaa7i0nqn%2F20141127_025631.jpg&hash=d5879fe18bd163402f1da98be1c648ea57a1eb51
- 45 литра
- луминисцентна лампа прикрепена към капака (дойде с аквариума), не знам колко вата е, ще питам следващия път в магазина. Знам за съотношението 0.3-0.5 W/литър.
- нагревател

Мисля да гледам златни рибки, 2 на брой. За повече май нямам място. Взех си 2 вида растения (виждат се на снимката), за които ми казаха, че са с твърди листа и рибите няма да ги ядат. Да препоръчате някакви други? Мисля и да сложа и някаква декорация вдясно, от тези от смола - кораб, сандък, мост или нещо такова. Ще си взема и фон.

Имам въпрос и за подложката. Аквариума дойде с пластмасова такава, на която са стъпили долните ръбове на аквариума, а тя самата има нещо като крачета (издължени по ъглите). Продавача в магазина каза, че е ок (за aquarium.bg говорим). Аз си мислех, че ми трябва някаква плътна подложка, примерно от стиропор. Вие какво мислите? Прикачил съм снимка.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimg.cc%2Fomg0e1wnn%2F20141127_234033.jpg&hash=7efceeee154e5367ea8cfa1b53e2006a410699f3

Всякакви съвети са добре дошли. Мерси!

bunzip2

За подложката - може да си ползваш и заводската. Аквариуме е малък, няма да има пробелми.
За златни, обема е малък. В този литраж, може да отглеждаш една рибка, но не мисля че ще стане атрактивен аквариум по този начин.

Според мен няколко по-дребни рибки ще стоят по-добре и ще придават повече динамика.

Филтъра, ако има флейта, може да промениш ъгъла, така че водата от него да пада параболично в аквариума, така ще намалиш ефекта на течението, а по-мощен филтър, винаги е по-добре!
За това дето го спираш вечер - не го прави! Спираш ли го, аквариум няма да имаш. Никога няма да се зацикли, и няма да получиш нищо повече от една проблемна локва (колкото и грубо да звучи). Филтъра е много много важен и това работи 24/7 е задължително.

Тези растения на заден план ми приличат на анубиаси. Ако е така, грешно си ги засял. Тоест, по-добре не ги сей въобще. Извади ги, и ги привържи към камък или парче корен примерно. Ако държиш да са засети, ризомата трябва да е извадена.
Както са засяти в момента, ще ги съсипеш :)

Имам и една забележка към грунда - прекалено е едър. Ако имаш възможност, може да го подмениш с по-дребна фракция, или поне да го смесиш с такув.

Momchil

Цитат на: bunzip2 - 28.11.2014 01:09
Филтъра, ако има флейта, може да промениш ъгъла, така че водата от него да пада параболично в аквариума, така ще намалиш ефекта на течението, а по-мощен филтър, винаги е по-добре!
За това дето го спираш вечер - не го прави! Спираш ли го, аквариум няма да имаш. Никога няма да се зацикли, и няма да получиш нищо повече от една проблемна локва (колкото и грубо да звучи). Филтъра е много много важен и това работи 24/7 е задължително.

Знам, затова мисля да си взема нов филтър (по-безшумен) и да го държа пуснат постоянно.
Цитат на: bunzip2 - 28.11.2014 01:09
Имам и една забележка към грунда - прекалено е едър. Ако имаш възможност, може да го подмениш с по-дребна фракция, или поне да го смесиш с такув.

Умишлено взех едър заради златните рибки. Нали иначе има опасност да лапнат някое камъче...

А за подложката - като сложих аквариума той дори се клатеше леко. Подложил съм хартия в единия ъгъл. Надявам се да нямам проблеми.

bunzip2

Цитат на: Momchil - 28.11.2014 02:00
...А за подложката - като сложих аквариума той дори се клатеше леко. Подложил съм хартия в единия ъгъл. Надявам се да нямам проблеми.

Това го оправи. Щом се клати, сложи нещо да изравни повърхността. Дебело велпапе също ще свърши работа.

Momchil

Здравейте пак. Първо ъпдейт за развитието на аквариума: няма такова :). Е, цикълът вероятно е завършил, което е добре, но риби още не съм си взел. Реших, че наистина не е добра идея да гледам златни. Ориентирах се към други, по-дребни видове. Ще сменя грунда обаче преди да вкарам риби (с такъв с по-дребен и естествен цвят), този го бях взел заради златните.

Въпросът ми касае другия ми аквариум, в който отдавна има риби. Ще сменя и неговия грунд. Как обаче да подходя? Да излея водата и рибите в съдове, да сменя грунда и после да ги върна? Предполагам, че водата ще се размъти от новия грунд, това едва ли ще е добре за рибите. Добра идея ли е първо да преваря новия грунд?

Momchil

Здравейте. Някой може ли да ми отговори на въпроса от горния пост?

Мерси предварително!

jabeto

Новия грунд предварително си го измиваш и преваряваш.След това водата от работещия ти аквариум я пълниш в туби,филтъра не го мий ,за да запазиш бактерийте в него .Изваждаш стария грунд ,полагаш новия и връщаш водата от тубите и филтъра в аквариума(ползваш старата вода от аквата и стария филтър ,за да може по бързо да ти се завърти азотния цикъл.Рибките изчакаи поне дяколко дни поне да се избистри водата и тогава ги пусни,а не веднага(макар ,че е хубаво да изчакаш повече)Операцията по смяна на грунда и връщането на старата вода трябва да я направиш възможно най бързо(часове ,а не дни)Според мен не сменяй грунда и на двата  аквариума едноврвменно.Прехварли рибките в един от зациклените аквариуми,смени грунда на другия и изчакай да се зацикли.После прехвърляш рибките в него и сменяваш грунда в другия.След като се завърти и там цикъла ,слагаш обитателите. *THUMBS UP*

Tracker

Само мога да добавя, че е добре филтъра да работи докато трае смяната. Можеш да срежеш една туба от минерална вода и слагаш вътре филтъра да работи с вода от аквариума. Това ще запази бактериите във филтъра и ще ти даде време спокойно да работиш по аквариума. Грунда можеш и да него вариш ако ти е проблем, тук съм чел, че някой колеги го "пекат" във фурната за дезинфекция става по бързо. 
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

Similar topics (5)

36719

Започната от skDn


Публикации: 8
Прегледи: 3605

55104

Публикации: 17
Прегледи: 7601

58843

Публикации: 33
Прегледи: 12811

38988

Публикации: 11
Прегледи: 4173

25939

Публикации: 5
Прегледи: 5351