• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мътна вода след смяна на филтър

Започната от maimai, 10.03.2013 10:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

maimai

Здравейте,
Аквариумът е 240л. Ferplast, стартиран преди 3 месеца със стандартно оборудване (прилично осветление и филтър Bluewave 07 - който по думите на всеки когото съм питал за "нищо не става" :-)).
Обитателите са десетина неона, десетина родостомуса, два хипостомуса и от скоро 5 малки дискуса. Растенията са предимно анубиаси.
Смяна на водата - по 60л на всеки два-три дни. Температура - 29 градуса.
Всички показатели бяха в норма - най-ниско ниво на нитрати, нитрити, всичко като по учебник...

Вчера реших да сменя вътрешния филтър с външен с по-голям обем - китайски сън сън 303В с УВ лампа. В него имаше 3 кошнички - в най-долната сложих керамиката от стария филтър, в средната нова керамика - казаха ми че е най-добрата, а най-отгоре някаква гъба която си беше в комплекта на филтъра.
Съответно направих и някои размествания на растенията и добавих един китайски корен.
Тази сутрин изненада - водата е много мътна, с кафяв отенък, а и нивата на нитрати и нитрити малко са се покачили, но пак са в норма.

Разбрах, че е трябвало да оставя стария филтър заедно с новия известно време, докато в новия се развият бактерии, но вече няма как да го върна.

Как се процедира в такава ситуация, освен да чакам да се нормализира средата?

pqko

Колега висока ти е темперетурата за това ти е такава водата  8-)

dgwrite

Възможно е да е от корена да пуска нещо и от това че си бутал растенията и си изровил грунда. Външния филтър е за биологична филтрация, ако искаш да имаш кристална вода, си трябва вътрешен с голяма гъба.

_Kirilov

Температурата няма нищо общо с водата - трябвало е да оставиш 2-та филтъра да работят успоредно за да се завъдят бактерии и в новия , но не голяма грешка щом като си сложил поне старата керамика. Купи си ако искаш  някаква стартова култура бактерии да сложиш в новия филтър, но до 1-2 дни трябва да се изчисти всичко.

За кристална вода - вложи едно парче вата в последната(от долу на горе) кошница и вече сам ще видиш за колко време  се зацапва да си я "переш" . От 6 месеца така процедирам с моя канистър и водата ми е кристална - няма никакви малко боклуци да плуват в нея.

tolbuhinskiq

Цитат на: pqko - 10.03.2013 10:37
Колега висока ти е темперетурата за това ти е такава водата  8-)
Глупости!На колко градуса се гледат дискусите според тебе?Същия проблем имах след добавянето на корен в аквариума.Извади го и го извари по-добре,а вътрешния филтър според мен трябва да си остане и да работи заедно с канистъра.

FHM

Водата ти се е оцветила от корена защото изпуска тинин който  е полезен за рибите до колкото знам аз . Единия вариант е да го оставиш да си изпуска в аквариума докато спре  ако цвета на водата не те притеснява чак толкова . Другия вариант е да го извадиш ако е възможно да го превариш и да го киснеш във вода която се сменя всеки ден докато спре да я оцветява .

maimai

Оказа се че мътилката е от корена, нищо страшно.. че даже и на дискусите изглежда им е по-добре в мътна (ще вземе да се окаже и по-чиста) вода, толкова жизнени не съм ги виждал за 2 седмици от както ги имам.
Започна си стандартната процедура със слузта по корена и всичко изглежда ок, жертви за сега няма  *DRINK*.
Мерси за съветите!  *THUMBS UP*




Similar topics (5)

43906

Публикации: 4
Прегледи: 4444

48536

Публикации: 6
Прегледи: 4866

43273

Публикации: 5
Прегледи: 2631

59495

Публикации: 8
Прегледи: 3537

42029

Публикации: 8
Прегледи: 4377