• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 10:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мътна вода. Каква е причината?

Започната от Гарван, 20.05.2005 18:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Гарван

Минаха вече два месеца и половина от както "рестартирах" аквариума. Първите две седмици водата беше кристално чиста, след което помътня от обичайната бактериална, млечно бяла мътилка. Аз търпеливо изчаквах за да стане като първия път и да се изчисти след около седмица, но не би. Вече втори месец мътилката си седи като даже и придоби жълтеникаво-зелен отенък. Прозрачността е не повече от 10 см. Рибоците видимо си се чувстват идеално (като се доближат до стъклото, че да ги видиш).
Пробвах и 10 дневно третиране с Нитривек... нищо.
Първия път след около месец се появиха кафяви водорасли. Този път вече два месеца и половина - нищо.
Всички химически параметри са нормални: ph - 8.0, gH - 7, Амоняк, Нитрити, Нитрати не се отчитат (което ще каже, че азотния цикъл не се е задействал още).
Единствената разлика от предишния сетъп е допълнителният филтър, който е инсталиран в момента.
Сменям ежеседмично 15-20% от водата.

Някакви съвети?

discus

Ако можеш пусни снимка , но така както го казваш ".......и придоби жълтеникаво-зелен отенък. Прозрачността е не повече от 10 см." ми прилича на цъфтеж на водата.

NO CARRIER

А филтърът какъв е?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

abaro

Ти не прави ли бекграунд с цимент или лепила??? Да не би да е от това?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

jocker

Имам подобен проблем.Аквариума е на 1 месец, 400л. с малко риби, вътрешен филтър, нормално кол-во растения, нормални параметри на водата- просто малко природа в офиса на мои приятели. Водата е млечно бяла мътилка. Махнах корените( от лоза), утре ще махна и камъка, но едва ли е от него. Сега си мисля, да не би да е от кварцовия камък, който взех някъде от района на Шумен?! Възможно ли е да е от него? :roll:

jocker

Исках да кажа кварцовия пясък. :oops:

FLEXX

не мисля да е от кварца. Пробвайте с активен въглен (според мен).

discus

Напълно възможно е да е от пясъка ако е ситен много трудно се промива и е възможно да пуска мътилка, корените е нямало смисъл да ги махаш от тях водата никога няма да стане млечно бяла.

Stas

Какво значи третирал с нитривек 10 дни. Според инструкцията трябва да сипеш Sera Aquatan  и след един час да сложиш дозата Nitrivec. И това еднократно. После при смяна на водата, но според мен не е необходимо, освен ако не сменяш 100% водата.  Да не би да са дошли малко повечко бактериите от Nitrivec...?

jocker

90% е от кварцовия пясък. И сега как да го махна скапания пясък? :?:

Stas

Ако пясъка е от Световрачене и си го промил, то гарантирам, че не е от него. А и други биха го потвърдили.

Гарван

Цитат на: "Stas"Какво значи третирал с нитривек 10 дни. Според инструкцията трябва да сипеш Sera Aquatan  и след един час да сложиш дозата Nitrivec. И това еднократно. После при смяна на водата, но според мен не е необходимо, освен ако не сменяш 100% водата.  Да не би да са дошли малко повечко бактериите от Nitrivec...?

На моя Нитривек пише да се слага първия ден 20 мл на 100 л. и после в продължение на 10 дена по 10 мл. на 100 л.

Имам и активен въглен.  :? Четох някъде по нета за подобен проблем на някакъв пич и той въобще го зарязал аквариума, само сменял по 10% от водата седмично и след няколко месеца се изчистила водата за една нощ.
Също намирам за странно, че няма никаква следа от водорасли. Първия сетъп след един месец беше всичко в кафяви водорасли.

discus

Цитат на: "Stas"Ако пясъка е от Световрачене и си го промил, то гарантирам, че не е от него. А и други биха го потвърдили.

А ако е много ситен дали  не е възможно  :D , ако е 3-4 мм съм съгласен. Но човека каза пясък и аз затова предполагам че става дум за ситен пясък а не за обичайния размер грунд.

@ jocker

Ако е от пясъка единственото което можеш да направиш са смени на вода и търпение, филтъра трябва да пречисти водата

jocker

Пясъкът е много ситен, почти като прах и стои много ефектно, но трябваше да го промия. :oops:  Сега започнах смени на водата и ще видим...

NO CARRIER

Виж, не случайно попитах за филтъра. Ако е кофти - може да си сменяш водата колкото искаш, частиците ще се утаяват по дъното и при следващото наливане ще се вдигат отново нагоре. Ако нямаш свястна филтрация, ще има да чакаш няколко месеца поне, ако изобщо се и изчисти. Мое мнение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

53506

Започната от crazzzy


Публикации: 52
Прегледи: 15436

25377

Публикации: 6
Прегледи: 3156

2831

Публикации: 7
Прегледи: 13130

50435

Започната от Атила


Публикации: 1
Прегледи: 1924

21466

Публикации: 16
Прегледи: 6338