• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мътна вода и лигави отлагания

Започната от ARTU73, 11.02.2018 21:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Аквариум Hailea 30 е 35х22х30 см, дават го 30 литра, обем на стъклената част 25 литра. Температура 25 градуса - с фабричен нагревател и термореле. Осветление - фабрично енергоспестяваща крушка 4000К, 580 лумена. Стартиран на 18.01.2018 с Dajana Start Plus и Aquili Bacterium E - последното по инструкция на първи и седми ден.
Грундът е речни камъчета, изварени. Имам два корена - предполагам азалия - закупени от зоомагазин. Имам и по 5 см по дължина пуричка от Индийско бадемово дърво - купени онлайн. Отрязах ги на 4-5 см, тъй като оригинално бяха около 14 см. Поставена вчера. Декорацията Римска стена си е от началото на аквариума.
Растения:
- Хигрофила полисперма - 6 корена
- Микрозорум - 1 корен
- Анубиас бартери - 1 корен
- Хелиантус - 10-15 коренчета
- Ехинодорус Везувий - 2 корена
Животинки:
- скаридки Ред Чери - 8 броя
- анциструс - 2 броя (от преди седмица)
- обикновен неон - 6 броя (от днес)
Вътрешният филтър е Hailea BT-200, оригиналната медия с активен въглен съм я заменил с SeaChem Matrix, гъбата си е оставена оригиналната. Не съм специалист, но според мен водата се върти, но някак не преминава през филтъра. Стои мътна с някакви ситни частици в нея. Флейтата е ориентирана по дължина на аквариума и предизвиква завихряне на водата, достатъчно да разклаща листата на растенията. Ситните частички минават покрай филтъра и я се засмучат, а по-скоро не.

Аквариумът е стартиран на 18.01.2018 год., като към водата съм добавил Dajana Start Plus и Aquili Bacterium E - на първи и седми ден, съгласно инструкцията.
Храня с дънни таблетки (по четвъртинка на 3 дни) Dajana Spirulina или Dajana Legend). Вече заради неонките давам и отгоре съвсем малко храна - веднъж на ден, достатъчно да си я изядат за 2-3 минути.
Преди три дни установих, че единият анциструс е умрял. Коремчето му беше надуто и черно. Тъй като беше по-вялото от двете, реших че му е дошло времето. Другото е много пъргаво и страхливо, почти не се показва, прехвърча като попова лъжичка през деня, но нощем си щъка спокойно из аквариума.
Купих таймер за осветлението и го пускам на 8 часа - от 10 до 18 часа.

ПРОБЛЕМЪТ: Мътна вода. Флейтата е по дължината на аквариума - полупотопена. От една седмица ползвам ИзиКарбо и Профито, съгласно схемите. С растенията нямам проблем. Но водата си е мътна и мътна и не иска да се избистря. Сменям всяка сряда по 30% с престояла 2-3 дни вода. След прочетено по форума, днес смених 10%, и ще сменям през ден (освен ако някой не го отрече).
Чудя се дали да върна активния въглен в медията? Приемам съвети всякакви.
Прави ми впечатление, че гумените повърхности на нагревателя и вакуумчета още на третия ден се покриват с някаква слуз. Има подобна слуз и по огнения мъх, затова го махнах и на негово място засадих Ехинодоруса. Тази слуз се появява най-вече по корените, някои камъни, по корените на някои растения. Образува бели размъкнати налепи - нещо средно между белтък и мъх.
Дайте ми съвет какви схеми да прилагам при смяната на вода - явно моите нямат желания ефект. Или да прибягна до химия (каква?). Попитах в съответния раздел за вътрешен филтър с UV лампа - евентуално да сменя моя, но явно няма подходящ за този тип аквариум.

Smelly fish

Здрасти, ако водата ти е белезникава, нямаш азотен цикъл. А слузта вероятно са колонии с бактерии. При нов аквариум винаги се появяват.

Публикациите са слети: 11.02.2018 21:46

Я погледни тези лигавите отлагания такива ли са?
http://aquariumbg.com/forum/problemi-s-rasteniyata/polezni-bakterii-ili-golyam-problem/
Това е нормално за нов аквариум. С рибите си избързал и затова сома е ритнал камбаната, отровил се е с амоняк или нитрити. Сега дали да сменяш честичко вода големите специалисти да кажат. Вероятно е добра идея, но за химията не знам. Мътната вода рано или късно ще се избистри, но верно помисли за по- голям филтър както те посъветваха в една друга тема. А и не бъзикай много пълнежите на филтъра. В началото първия месец не го мий изобщо според мен, после само в източената от аквариума вода.

ARTU73

Изглежда същото. Гъбата я мия с всяка смяна на водата. Изплаквам я в старата аквариумна вода и излиза доста кафява мръсотия. Филтърът е с дебит 200 л/ч. Като за 25 литра аквариум теоретично идва много, тъй като върти осем пъти водата. Гъбата обаче се задръства с кафеви налепи много бързо и вероятно дебитът пада. Гледам, че мръсотия се набива във всеки един друг процеп на филтъра - особено между корпуса с медията и корпуса с перката. Няма проблем да сменя филтъра, но с какъв? Оглеждам се за такъв с вградена UV лампа и регулиране на дебита и се спрях на Tetra IN 300 plus, но UV POWER 9W фигурира само в описанието в онлайн магазина, а не откривам дали наистина има UV. И дали е удачно в този етап да сменям филтъра?

niki_o

Ще опитам да съм доста ясен защото ти явно имаш желание за развитие.
Слуз и налепи в началото е нормално да има-с рибите си избързаял и сега това ти е приоритет.
Сменяи вода по 25% през ден.Слагаи си Изикарбото като искаш,но с Профитото по-полека....максимум една трета от дозата(аз бих го заменил със Зелена Тропика :whistle:)
Филтъра обаче е пълен........премълчах го :-DДебита никак не е най важното,обема е обаче.Имам малко аквариумче,наред с другите,но и то е с канистър.За 18л вода се грижи Ехаим 2213 с леко намален дебит.И аз съм гледал навремето рибки по много в малко вода и без филтрация,но сега те са други и за това слагам по толкова филтрация,че и сам се плаша понякога но това е само за да нямам притеснения относно това в какво ми плуват любимците.
И за да съм директен в отговора за кой филтър,то Sunsun  HW-602B би ти паснал при не особенно натоварване на семейния бюджет и с добавяне на медия на мястото на едната гъба е огън.Мътната вода е не от боклуци,а от бактериите които се развиват сега в аквариума ти,а ципатае от измрели такива....един добър филтър решава подобни проблеми.
Това за храненето...2-3 минути ми е непонятно защото при мене за 20-30 секунди се изяжда всичко колкото и да е то-така че намали и тези дажби *THUMBS UP*Храни през ден до стабилизиране на аквариума и недавай дънни таблетки поне първия месец.
Ми на първо четене за това се сетих,но ти си питай спокоино.

Amev

Аз само да вметна , понеже имам същото аквариумче , че за да сложи канистър , преправящ капака (клещи и ножовка) , или го махаш... ето го..
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180211/fffd58910ed2a14ac5e0fe9df1a2b153.jpg
Филтрацията е от канистър jbl cp e401 (намален разбира се) и повърхностно скимерче.
Още в началото ти казах , това филтърче не става .. просто не става!

ARTU73

Благодаря за насоките. За съжаление нямам възможност за външен филтър. Не финансова, просто мястото е специфично. Затова търся вътрешен филтър. И все още се колебая дали е удачно да го сменям още преди да съм постигнал някакво равновесие. И за да стана напълно досаден с въпросите - за Aquili Bacterium E дават, че следва да се добавя при всяка смяна на вода. Аз обаче не го правя, а дали не трябва?
Относно храненето - пояснявам, че неонките са едва от вчера. Храних ги за сефте днес. Пускам храна локално на повърхността при спрян филтър и те се стрелкат или обират каквото тръгне към дъното. Не изчаках да изгубят интерес, но в рамките на 2-3 мин бяха опоскали всичко. Иначе ги гледам, че си обират каквото намерят из аквариума и не ги мисля. Анциструсите през деня не са много активни, вероятно се хранят вечер - вероятно зради това понякога има изплували хелиантуси. Ред черитата са постоянно в движение и тяхното изхранване не ме притеснява. Като ги споменах, се сетих, че анциструса ми умря един ден преди седмичната смяна на водата. А черитата бяха станали бледи - вероятно са индикирали влошено състояние на водата, но аз съм го проспал.
Относно гъбата във филтъра - трябва ли да се мие хубаво в аквариумната вода при всяка седмична смяна, или да я оставя за около месец (и това го прочетох някъде).

Smelly fish

За филтъра те посъветвах първия месец да не го миеш за да може да се населят бактериите в него. Ако го миеш всяка седмица и като те слушам с тия налепи си представям как я протриваш тая гъба от търкане за да не ти се запуши филтъра. Е как мислиш ще се развият бактериите?! Като се избистри водата ако искаш мий го всяка седмица. Аз моите гъби ги вадя на 2-3 седмици и само ги остискам леко на 2-3 пъти колкото да падне едрия боклук. Нищо не търкам и не ги мачкам силно. А хората те съветват да го смениш този филтър, въпреки че е 200 л/ч, не защото количеството вода е малко, а защото кутията му е малка и площта на филтърната медия му е малка, т.е. водата минава през него ама не се пречиства хубаво защото количеството на бактериите ще е по- малко от другите филтри. Като купиш друг ги оставяш двата да работят заедно известно време докато и новия филтър завъди бактерии.

goran.varbanov@gmail.com

Щом не можеш да сложиш канистър, мисли за махане на капака, подходящо ново осветление, и тип окачваем филтър с керамика и гъби.

ARTU73

Всичко се изчисти и водата се избистри.
1. Не изстисках гъбата от филтъра.
2. Махнах флейтата от филтъра и сложих широката тръбичка със шлауха за въздух. Филтъра заработи определено по-добре, без да има водовъртежи из водата.
3. След седмичната смяна добавих съответна доза Aquili Bacterium E.


ARTU73

Днес възникна нов проблем с вътрешния филтър. Както виждате от снимката, не излизат мехурчета въздух. Чистих аквариума в сряда, снощи забелязах, че мехурчетата излизат на порции - по веднъж в секунда. Днес няма нито едно мехурче. Шлаухът не е запушен, тръбичката е чиста. Извадих помпичката и изкарах ротора с магнита - чист е. Някакви идеи?


nicco

Освен да го повдигнеш до повърхността.Прави ли течение или не?
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

ARTU73

Течение си прави. Но за да не вкарва мехурчета според мен - дебитът е малък. Причини - вероятно задръстена гъба, след като по съвети не я изстисквам, а само леко изплаквам. Другия вариант е нещо да се е прецакала перката или ротора, но всичко си е наред там - не виждам проблеми. Като го пусна на сухо си работи.

larana

Тука и аз мога да дам акъл  :-)...

Предполагам си проверил вече, но да обобщим за протокола:
В бързината да не си пропуснал да прегледаш за прегънат шлаух или клапанчето накрая да е затворено на макс.


Изчитайки доста кометари и статии в сайта по темата за аерирането, аз преминах в отбора на тези, които смятат че няма особен смисъл (особено при малко риби и температура около 20 градуса, както е в моя случай). След като има вертикално движение на водата то тя се насища достатъчно от повърхността. Все пак пробвах и този вариант, но доста вода се плискаше по стените и капаците а и с флейтата някак си по равномерно и лежерно е течението.

Smelly fish

Наскоро и на моя вътрешен спря въздуха и се оказа, че е запушена малката тръбичка отгоре на която се нахлузва маркучето за въздух. Имаше нещо бяло и твърдо като варовик. За една нощ спря. Махнах маркучето и мушнах с клечка за зъби и изпадаха песъчинки. А иначе основната тръба която излиза откъм перката си беше абсолютно чиста. Провери ли тръбичката на шлауха?

ARTU73

Не, за съжаление не е шлауха - проверих първо него. Първо дали не е прегънат, второ дали не е прищипан и трето дали не е запушен. Нищо. Проверих тръбичката, изчистих с клечка за зъби и тръбичката от филтъра. По мое мнение има намален дебит. Причините или ще са задръстена гъба или проблем в перката. Изкарах перката и изчистих магнита и оста. Нямаше кой знае какво. Като е на сухо се върти някак неравномерно - сякаш с прекъсвания. Но когато я сложа в леген с вода - изкарва доста силна струя без пулсации. С риск да наруша всякакви аквариумни канони, извадих гъбата от филтъра и останах само с кутията с медия SeaChem Matrix. Дойде си и дебит и струя и мехурчета. Всичко. Предполагам, че когато гъбата се задръсти с бактерии (щото не вярвам да имам чак толкова мизерия в аквариума), идва проблемно на перката да осигурява необходимия дебит. От там - слаба филтрация и липса на струя, която да увлече въздух за мехурчетата.
Засега съм се насочил към решение - AquaEL TURBO FILTER 500. Някакви мнения?

asito

Според мен акваела е кофти.Вземи си на ферпласт http://www.zooland-varna.com/blumodular-2-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-150-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0

и ще си много доволен.С две кошници,всяка по 330мл събира.Дебита се регулира

Smelly fish

А бе тая гъба да не е много ситна? Трябва да е с много едри дупки. При мен филтрите и на двата аквариума са с много едра гъба. Малкият ми филтър (подобен на твоя) има едно мижаво парче гъба, което е с толкова едри дупки, че на светлина седи направо прозрачно. Ако ти е такава гъбата не мога да повярвам, че се задръства, абсурд. Гъбата не я махай. Без нея, само с контейнерчето все едно си с половин или без филтър! Виж странни проблеми с тая помпа, досега да беше я сменил.

ARTU73

Нямам опит нито с филтри, нито с аквариуми. Гъбата е такава, каквато са ми я продали в комплекта - черна, едра, но не е прозрачна.

nicco

Щом като махнеш гъбата и дебита се оправя значи проблема е ясен.Просто трябва по-добре да я изпереш  в легенче с аквариумна вода.Сложи Г образната приставка (без флейтата) да движи повърхността на водата и си готов.При толкова малко риби никакви мехурчета не ти трябват.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

tetra

 ARTU73 Поздравления, полагаш квалифицирани грижи, достигнал си върха. Поддържането на стабилна еко система в 30 литров аквариум е на ръб на техническите възможности. Това са минималните допустими възможности. Под тях е почти невъзможно а над тях, нещата са много по лесни. Със всеки по голям аквариум, грижите ти по поддръжка ще са по малко. Но ако искаш да прекарваш цялото си свободно време единствено и само с този аквариум, защото при експлоатацията и перодръжката му няма как да правиш друго, всичко е ОК. С такъв аквариум преди години започнах и аз. Най голямото ми учудване по онова време беше как някои се грижеха за повече аквариуми. Но след като направих следващият 40, и след него 60 литровият разбрах тънкостта. Един 30 литров аквариум ти отнема цялото свободно време, докато ако имаш 5 надвишаващи 60 литрови имаш неограничено време.

ARTU73

Да, проблема е гъбата. Като я изплакна както пише по статиите, на филтъра пада много дебита. Ако не я изстискам - имам бактерии, но нямам дебит. Гледах клипове в
тубата - там гъбата се изстисква зверски.

niki_o

След като имаш керамика след нея гъбата ти неиграе никаква роля в Азотния цикъл защото тя задържа нищожно количество бактерии в сравнение това след нея :whistle:
Пери я до чисто,ако ще и под чешмата-няма да навреди повече от една смяна на вода :-)

Amev

3 страници тема ... и пак стигаме до началото ... казах ти го и пак ще ти го повторя ... този филтър НЕ СТАВА за тия литри и ти вероятно си го пренаселиш с риби , бъркаш в аквариума ако не всеки ден , то през ден да пререждаш в което съм сигурен. Сложил си керамика преди 10 дена и още нема никакъв цикъл аквариума ...

ARTU73

Не бъркам и не пререждам всеки ден - както си е нареден от начало, така си стои.
Не е пренаселен - спазвам стриктно правилото 1 см/ 1 л
Разбрах, че трябва да си купя канистър, но нямам реално място, поради което вариантът отпада. За 25 л аквариум няма да сложа външен филтър. По-горе коментирах противоречията с гъбата. Склонен съм да сложа друг вътрешен филтър, но нищо не ми гарантира, че пак няма да се върна до същото положение.

asito

Аз ти писах какъв филтър ще ти свърши работа,мога да добавя и ъгловия на jbl.Акваела е бошлав работа.Вътрешните които съм ти предложил са с доста място за медия.Ъгловия пък даже няма и да се вижда много.

ARTU73

Видях го, Блумодулар 2 е с размери 8х8х30 см. При мен дълбочината от грунда до нивото на водата е 24 см. Т.е. ще стърчи 6 см над водата.


Similar topics (5)

2499

Публикации: 5
Прегледи: 4832

39800

Публикации: 2
Прегледи: 1975

1161

Публикации: 8
Прегледи: 4687

48536

Публикации: 6
Прегледи: 4866

35380

Започната от mir4o111


Публикации: 7
Прегледи: 3834