• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 18:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Счупих живачния термометър в аквариума

Започната от viks1nn, 07.03.2010 00:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

viks1nn

Счупих живачния термометър в 15 л. аквариум с малки гупенца и хелерчета. Живака падна на дъното.  :buff: Веднага Искарах малките в един буркан. Има ли някакъв шанс да оцелеят или вече са силно заразени. Достраша ме да слагам други рибки и директно изхвърлих аквариума. Можете ли да ми кажете дали ще стане нещо ако ги сложа при големите по нататък примерно ако оцелеят и пораснат?   Б Л А Г О Д А Р Я   ВИ   П Р Е Д В А Р И Т Е Л Н О

vasso

 =-O =-O =-O. Какво е правел живачен термометър там? Би трябвало да си сигурен, че е живак, щом е паднал на дъното, но все пак.... Гледай рибите отделно известно време и ако няма проблеми може да ги прехвърляш. Не избързвай обаче и нека и други се изкажат.

Деян

Не може да са заразени а натровени, но щом си действал моментално и това е невъзможно. Вадиш цялата вода и всичкия живак. Гледаш да не остане в грунд, по камъни и т.к. Силно токсичен е.
: 07.03.2010г 01:01ч
П.П.

Ако аквариума е вече пресушен и е останал живак който не можеш да махнеш, го поръсваш с малко сяра на прах.  Образувания живачен сулфид е неразтворим във вода.

kobra

Имам леки съмнения, че не си си исипал живак в аквариума и се тревожиш излишно. Ако си пукнал дъното (долната част) на термометъра и малките сиви топчета (или в каквато е друга форма) са паднали в аквариума, това е оловно отежнения не е живак. Слага се да може термометъра ти да стои изправен а не да се вее като перо във водата. Най- вероятно термометъра ти е спиртен (шесто чувство)
водка в стил IT:
0.1л-demo
0.25л-trial version
0.5л-personal edition
0.7л-professional edition
1л-network edition
1.75л-enterprise
3л-for small business
5л-corporate edition
Ракия-home edition
(за отскок)-Service pack
Зелева чорба-Recovery tool
Мезе-plugins
Бира-patch

Luton

Малка е вероятноста термометъра да е с живак
ако си го купувал скоро не се притеснявай
това което си видял да пада е олово(както пише и колегата)
одавна термометри за масова употреба(не зависимо за какво)
не се произвеждат с живак

ПС. Отрявянето с живак е бавен процес. Едва ли би им станало нещо на рибките.
Това все пак не е уран  :-D



viks1nn

Този термометър е сигорно на 20 горини. (Баща ми като малък е имал пак живородки, амо че му е омръзнало да ги гледа, апък аз се запалих по акваристикаа може би преди година.) Линииката, която показва градусите е едно цяло с долната част на термометъра, която счупих и живачето падна. Ако има олово не трябва ли да си бъде в отделно резервуарче независимо от амуняка? Дали рибките ще са натровени? Ако ги сложа с други здрави рибета дали ще ги заразят?

kobra

Добре да приемем, че е така паднал е в аквариума. Живака е почти неразтворим значи немогат да се заразят освен ако не го изядат, но дори и това да е станало (вече ще имаш резолтат) като ги сложиш при другите риби незнам какво би им станало на тях. Той е невротоксин и поразява мозъка и нервната система, не е вирусно заболяване, че да пръска зарази навсякъде. Тебе ако те ухапе змия и аз съм до теб ще се заразя ли ??
водка в стил IT:
0.1л-demo
0.25л-trial version
0.5л-personal edition
0.7л-professional edition
1л-network edition
1.75л-enterprise
3л-for small business
5л-corporate edition
Ракия-home edition
(за отскок)-Service pack
Зелева чорба-Recovery tool
Мезе-plugins
Бира-patch

viks1nn


miTko

Не се шашкай толкова. Загреби живака заедно с грунга около него за да не пропуснеш нещо. Друг вариант, ако нямаш грунд е да го засмучеш с маркуч, но се сънмявам дали ще стане заради теглото му. После сложи кондиционер за вода от сорта на Tetra Aqua safe или аналогичен от друга марка. Мисля това е достатъчно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

41142

Публикации: 18
Прегледи: 11224

22648

Публикации: 7
Прегледи: 3375

54435

Публикации: 2
Прегледи: 2245

20502

Публикации: 11
Прегледи: 5210

52153

Започната от visko


Публикации: 2
Прегледи: 2492