• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 14:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво се случва с аквариума ми?

Започната от Ivan_S, 11.11.2015 13:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivan_S

Здрасти хора, не вярвах, че ще ми се наложи да пусна точно такава тема, но ... ето, случи се. След толкова години отглеждане на риби, направо се върнах в първи клас, направо не мога да повярвам :duvar:. Историята:

Имам бебешки аквариум (около 30 л. чисто вода в него), чийто първи старт беше в началото на 2013 г. Активно беше ползван някъде 1,5 г., в което време съм отгледал в него над 200 малки рибки, без нито една жертва. После за около 1 г. не е имало риби в него, но си стоеше пълен. През септември ми се наложи отново да го ползвам и така започна тегавата работа:

Почистих му стъклата, сифонирах дъното и подмених 70-80% от водата с вода от работещия ми аквариум. Бактерии не съм наливал, само приплаквах гъбите от работещия филтър. След около седмица премерих нитрита - 0. Направих обичайната смяна на вода - около 40% и реших да пусна малките риби. Всичко си изглеждаше наред. Малките растяха, параметрите (нитрит и рН меря) си бяха наред и в един момент рибетата като по команда налягаха по дъното, започнаха да дишат учестено, спряха да се хранят и едно по едно за 4-5 дни загинаха :( (9 рибета). Приех, че може би са получили амонячно отравяне, макар при всяка смяна на вода да доливах от другия работещ аквариум и освен учестеното дишане, друго сходно с такова отравяне аз поне не видях. Продължавам да си мисля, че 9 рибета на по няма и 1,5 см. могат да предизвикат смъртоносен пик на амоняк. В същия този аквариум при старта преди 2 г. на 10-я ден пуснах над 40 малки, след това още почти 20 и нямаше нито една жертва.

След като загина това поколение, имах следващо. Тогава реших да рестартирам. Пак сифониране, почистване и 80% смяна на вода със сифонирана вода от работещия аквариум + препиране на гъбите от филтъра му. Всяка седмица сменях по 40% вода по същата схема - вода от работещия аквариум + пране на гъбите от филтъра. Това го правих 25 дни. Периодично тествах нитрит и рН - всичко в норма. Тогава реших да пусна новото поколение в аквариума. Предния ден преди да пусна рибетата (13 бр. на по 1+ см.) налях 1 доза Нитривек. След като ги пуснах, в продължение на 10 дни през ден продължих да наливам Нитривек (лекото побеляване изчезва за около час и водата става кристална, каквато си е обикновено). Смяната на водата беше седмична със сифонирана вода от работещия. Нитрит 0, рН - в норма. Спокоен, че съм поправил предполагаемата ми тъпа, аматьорска грешка, гледах как всичко си е супер. В един ден, обаче, както всичко си е наред, пак по команда всички рибета легнаха на дъното и пак същата история. Всеки ден губя по 1-2 малки. Още като стана това, веднага започнах да наливам Токсивек. Нямаше положителен ефект за рибите. Предположих, че отново е амонячно отравяне. Добавих и Нитривек. Тествах водата - нитрит 0, рН - обичайното 8 (толкова трябва да е). Реших да тествам и амоняка. Оказа се, че няма (показанието беше под 0,05 - според скалата е ОК). Тествах и фосфати - в норма. Същото тествах и на другия аквариум от който доливам вода - също в норма, само фосфата беше малко вдигнат, но в нормални граници, а и водата беше преди смяна. В този аквариум не съм слагал никакви препарати. Така шахът, в който изпаднах, стана още по-голям. Нямам обяснение какво се случва, пълна мистерия за мен. Да речем, че Токсивека е свалил амоняка, но ако имаше остатъци, щеше да се види в теста. А теста показа нормални нива - правен е 2 дни след Токсивек-а, като междувременно не съм слагал от него. Отделно, че 13 рибета общо дневно ядат храна колкото 1 възрастна риба от моите на 1 хранене. Не мога да повярвам и да приема, че това е биомаса, която може да предизвика такъв пик на амоняк, че да ги убие и при все, че има добавени бактерии.

Странно съвпадение е, че както в предходното, така и при сегашното поколение проблемите се появяват на една и съща възраст на рибите - малко преди да станат на 2 месеца. Точно на 55 дни. Може да е съвпадение.

Та, колеги, това е драмата. Направо се върнах в първи клас. Някакви предположения какво може да е? Правил съм фалове като всеки, ама това е прекалено. Аз ли нещо системно почвам да бъркам, какво ли, не знам *dontknow*. Само нитрат не съм тествал, но и това ще направя утре - 2 дни след смяна на вода. Въпреки опита ми, това което се случва е ново за мен или пък правя някаква баламска грешка без да се усетя. Не мога да повярвам, че на стари години може да се наложи да хващам пак букварите :duvar:. Всякакви мнения ще са ми полезни, защото аз очевидно въртя в един кръг и нещо ми се изплъзва.

П.П. Бебешкият аквариум е с вътрешен филтър самоделка - гъба и керамика. Грунд - коралов пясък. Растения нямам. Температурата е 25 градуса. рН - 8.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

bunzip2

Като сменяш,слагаш ли вода от чешмата?
На скоро, след добавяне на чешмяна вода на един растителен аквариум, веднага падна азотния цикъл и всичко помътня и побеля.
В момента се оправя - 10-тина дена след проблема.
Преди това само с купена вода, никакви проблеми не е имал.
Принципно като чета - внимаваш, мериш. Значи всичко е ОК.
Та, да не би да има нещо друго (токсично) във водата, която им слагаш и да ги тровиш с нея.

baygry

Доколкото разбирам сменя вода от работещ аквариум..Мисля си дали не се е завъдила някаква биологична гад в грунда..просто предполагам,иначе -не виждам логика..

Ivan_S

Цитат на: bunzip2 - 11.11.2015 14:10
Като сменяш,слагаш ли вода от чешмата?

В казуса с аквариума, който описвам, до момента с проблемите чешмяна вода не съм наливал. Правя смените само с вода от работещ аквариум и до възникването на проблемите са 2-3 смени. Аквариумът, от който вземам водата, последните 3 г. не е мръднал - поне откъм нитрит и рН. Но се видя, че и другото е наред. В бебешкия аквариум при първия фал да съм ползвал малко чешмяна вода, но смесена със стабилна. При сегашния фал чешмяна вода за пръв път ползвах, когато видях рибитета да лягат на дъното, преди това - не - 2 смени на вода откакто рибетата са в аквариума. Все си мисля, че не правя простотии, ама на .... :(. Остава да видя нитрата как е и да не би от големия да концентрирам в малкия ..... ама чак такива убийствени дози да са се събрали ... не знам ... все не ми се вярва.

Публикациите са слети: 11.11.2015г 14:02ч

Цитат на: baygry - 11.11.2015 14:15
Доколкото разбирам сменя вода от работещ аквариум..Мисля си дали не се е завъдила някаква биологична гад в грунда..просто предполагам,иначе -не виждам логика..

Ква да е тая гад мръсна ... В интерес на истината грундът не съм го вадил, мил и т.н. Няма циано бактерии, няма зеленясване. Дали не се е завъдило нещо анаеробно в него, което да мори рибите, не знам. Може би като крайна мярка ще взема да го изваря. Това си е пълен рестарт, но какво да правя, по-добре така, ако не се окаже друго.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

discusfen

Нищо не споменаваш за рибите къде са израснали до 1,5 см в колко голям аквариум.Подаваш ли кислород в аквариума с какво ги храниш.

Ivan_S

Цитат на: discusfen - 11.11.2015 15:25
Нищо не споменаваш за рибите къде са израснали до 1,5 см в колко голям аквариум.Подаваш ли кислород в аквариума с какво ги храниш.

До размер около 1 см. са в инкубатор (3 л.), в аквариума на родителите (100 л.). Разбира се в инкубатора подавам кислород. В него престояват, докато проплуват, усвоят жълтъчните сакчета и започнат да се хранят сами. Захранвам ги с храната за възрастните (NLS Cichlid formula), стрита на прах. Захранването обичайно го правя в продължение на около 2 седмици или докато се уверя, че рибетата плуват нормално и всички се хранят самостоятелно. Като цяло в инкубатора престояват 1 до 2 седмици, рядко по-дълго, в зависимост от това кога съм ги изтръскал от женската, колко са развити, как се развиват и т.н. След това ги премествам в бебешкия аквариум.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

discusfen

Колко сантиметра е водния стълб на инкубатора и ти на колко сантиметра ги бумкаш в новия аквариум.

Ivan_S

Водният стълб на бебешкия аквариум е примерно 10-ина см. по-висок от на инкубатора. Не съм го мерил честно казано. Надали е повече, по-скоро да е по-малко.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

bustama

Причини, за които се сещам - стрес, не работещ правилно филтър, кислород, но него вече го коментирахте.

niki_o

Доколкото разбрах ти реално вода не сменяш...тъи де прясна такава не наливаш.Дали разковничето не се крие там?Сам каза 2-3 смени и хоп.Вярно водата е стабилна,но в нея всичко си е както и в бебешкия.Аз на тестовве не вярвам-само на рибките,а резултата при тебе е противен на тестовете ;-)
И не го пиша това като на новак,но аз имам три аквариума и ако просто преливам водата от единия в другия и си мисля,че сменям вероятно резултата ще е същия.Следващия път пробваи да сменяш с прясна вода и ако тогава резултата е същия верно рестарт *dontknow*

Ivan_S

niki_o, принципно си прав за прясната вода. Аз със стабилна сменям първите 2 седмици, докато зацикли. После започвам да я смесвам, а след това изцяло с прясна. Сега може и да съм попрекалил, де да знам. За пръв път като стартирах този аквариум, смените бяха с вода от работещия. Така сменях може би 1 месец, ако не и повече. Нямаше нито една жертва, а натоварването беше 5 пъти по-голямо. Така или иначе, ако съм прекалил с превъртането на стара вода, все в някой показател от тестовете щеше да си проличи. На какво да вярвам вече и аз не знам.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

discusfen

По добре е да е по малко и постепенно да го повишаваш.Сухата храна не е добро решение за малки рибки.Още повече че не е за малки риби а за възрастни.На един колега му мряха анцитрусите .Като погледнахме какво пише на храната пишеше че е за риби от 3,4 см нагоре.И аз съм имал проблем с храната свърши и нямаше същия размер която меля и взех от най големия размер .Риби не са ми мрели никакви.При първото хранене на сутринта намерих 3 умрели.Така ,че ако ползваш такава храна гледай да е за подрастващи а не възрастни риби.Аз я накисвам с малко вода от аквариума да попие и тогава им я давам.Виж си нитрата колко е защото той е остатъчния продукт от биологичния цикъл.

Ivan_S

За малавийски цихлиди не съм срещал храна за подрастващи ... може пък и да има. Храна за възрастни на прах ми е препоръка от цихлидар с доста солиден опит. Друг факт - оставял съм женски да си пуснат малките в общия аквариум, на естествен подбор. Доста са оцелявали и така, като храна подавам само на родителите. От същата храна каквото хванат малките, това ядат. Дори не им я правя на прах. Та, не знам доколко е възможно проблемите да са от храненето. Както казах в началото, отгледал съм десетки поколения и от над 200 малки отгледани по описания начин, смъртен случай не съм имал. Същото важи и за инкубатора. Не за пръв път прехвърлям малки от инкубатори, в бебешкия. Водния стълб е с малка разлика. Въпреки всичко, ето ... никога не е късно човек да стане за резил :duvar:.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

discusfen

А това с умирането на рибки  само от един вид ли е или различни видове.Може да е от родителите да вадят некачествени риби.

Ivan_S

От един вид са. Аквариумът ми е видов и други видове риби, няма. В интерес на истината, колкото повече го мисля, ако не е някакво натравяне с незнам какво, толкова повече си мисля, че е именно проблем с поколението. Много странно съвпадение на точно определена възраст на рибетата да се скапват нещата. Твърде голямо съвпадение, за да е просто случайност ....  Вече вървя към решението при следващо хвърляне на хайвер да не тръскам. Освен това обмислям опресняване на кръвта или въобще смяна на вида. Принципно гледам да не допускам инбрийдинг, но сега такива са условията, че се случи. Поколението е от брат и сестра (рибите са млади, на 1 г. и 3 м. и всичко на всичко 2 пъти са имали поколение). При инбрийдинг баща-дъщеря не съм виждал отклонения в поколението или смъртност, макар наблюденията ми да са само от 1 поколение и са по-скоро инцидентен случай.

Публикациите са слети: 13.11.2015г 13:01ч

Така, снощи премерих и нитрата (с реактитви на Сера). 2 дни преди преди теста сметих към 50% вода от работещия аквариум и поне 70% от бебешкия. В бебешкия показанието беше 0. Отдавам го на голямата смяна на вода. В другия аквариум показанието беше около 20. След тези резултати продължавам да не схващам какво се случва. Вярно, в бебешкия съм наливал само вода от работещия, но не мисля, че в него се концентрират смъртоносни дози нитрат. Преди смяна дори да са двойно, ще достигат нива 40-50. За аквариум без растения подобни стойности не са необичайни. Та, надали преливането на такава вода в бебешкия ще умори малките. Остава отново да се върна на вероятността за амонячно отравяне, което не мога да си обясня предвид написаното в началото. Да съм допуснал лаишка грешка ... да, случва се, ама 2 пъти .... това вече върви или към пълно малоумие, или причината за проблемите е друга :(.

Публикациите са слети: 13.11.2015 13:08

Така, снощи премерих и нитрата. 2 дни преди преди това сметих към 50% вода от работещия аквариум и поне 70% от бебешкия. В бебешкия показанието беше 0. Отдавам го на голямата смяна на вода. В другия аквариум показанието беше около 20. След тези резултати продължавам да не схващам какво се случва. Вярно, в бебешкия съм наливал само вода от работещия, но не мисля, че в него се концентрират смъртоносни дози нитрат. Преди смяна дори да са двойно, ще достигат нива 40-50. За аквариум без растения подобни стойности не са необичайни. Та, надали преливането на такава вода в бебешкия ще умори малките. Остава отново да се върна на вероятността за амонячно отравяне, което не мога да си обясня предвид написаното в началото. Да съм допуснал лаишка грешка ... да, случва се, ама 2 пъти .... това вече върви или към пълно изкуфяване или към причината е друга за проблемите :(.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

26082

Публикации: 30
Прегледи: 12661

53606

Публикации: 3
Прегледи: 2295

43209

Публикации: 10
Прегледи: 4722

51561

Публикации: 18
Прегледи: 5355

39927

Публикации: 16
Прегледи: 5194