• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 23:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

жегата

Започната от maximi6o, 22.06.2016 09:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

maximi6o

Здравейте! Възможно ли е някой да ми помогне и да сподели как охлажда водата в аквариума си при температура от 35 градуса навън. Стартирах аквариума си преди около 1 месец. Нагревателят е изключен, но термометъра показва 28 градуса. Осветлението го държа включено само няколко часа, защото и той нагрява. Да добавя, че аквариумът ми е сладководен с разтителност, мъхове, гупи и охлюви. И още нещо - имала съм аквариум и преди, но това беше преди много години и сега този го закупих и стартирах заради детето. За сега рибките са добре, даже имаме бебета :)

pl86

Повечето охлаждаме с вентилатори (от компютър или специален вентилатор за охлаждане на аквариум) които обдухват повърхността на водата, така изпаренията са доста повече и температурата на водата намалява.
Варианта с други охладители е доста по-скъп.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

maximi6o

Благодаря за отговора. От къде мога да купя такъв вентилатор?

p.petrov

Във всеки магазин за елетроника ги има.ако наблизо имаш фирма за ремонт на компютри можех да отидеш и да питаш за останал вентилатор или от захранване или от CPU но тъй като са на 12v ще ти трябва и трансформаторче. *bg*

maximi6o

За съжаление нищо не разбирам от електроника и няма как да си го направя сама. Дали в магазините за акваристика би могло да има готови такива?

ogun

Не е нищо сложно, буквално 2 кабелчета трябва да се свържат.
Купуваш си вентилатор и адаптор 12V. Режеш буксата на адаптора и свързваш двете кабелчета на вентилатора към двете на адаптера. Има значение кое към кое ще свържеш, но ще ги пробваш, ако ги объркаш просто вентилатора няма да тръгне.

evgeni200

Вентилатор за компютър трафа може да е старо(непотребно) зарядно  за телефон върти по бавно но достатъчно да върши работа

Amev

Ето ти готовия вариянт на цени от 50+ лв.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160622%2F1d1a1d606f51a251db0511c94225bcb8.jpg&hash=96494f04eec3860f7587f25bf301ea83a290baf0
Ето ти е правения вариянт за 10 лв

maximi6o

Благодаря за снимките.

goolf5

Не ти е нужен този вентилатор.Аз имах същия проблем и четох че се махал капака на аквариума и се изпарявало повече вода но сложен аквариума в най-хладната стая температурата вътре е 25-6 градуса , колкото им е и приятно на рибките. :-) Аз така и правя и наистина работи.

karadaliev

Тук да вмъкна, че последният път като бях по магазините из Варна видях от китайските пластмасови капаци за аквариуми с градени вентилаторчета в тях. По две от всяка страна, с цел да правят поток бяха, за съжаление малки (може би 6см диаметър), така че вероятно ще жужат. Но си е някакъв вариант да потърсиш - може да има подходящ размер за твоя вентилатор.

Или пък ако ти самата имаш подходящ капак може някой просто да ти монтира тея вентилаторчета, буквално във всеки компютърен сервиз могат да ти го направят. Или пък случаен колега всъщност.