• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.03.2020 13:01

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd
  • Ексима

Използване на топла вода от водопровода

Започната от abaro, 19.11.2005 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Как мислите дали може да възникне проблем ако използвам топлата вода  от централно топлоснабдяване като я размесвам със студена престояла. Питам защото съм чел че по системата за БГВ (битово горещо водоснабдяване) се въдят разни микроорганизми (хламидии) които никак не са полезни за човека ако такава вода се пие.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Boby_

Ами... аз лично ползвам вода от водопровода - комбинация от топла и студена. Правя го от доста години и досега проблеми не съм имал. Но все пак мисля, че това 1. се дължи до известна степен на късмет и 2. има разлика във водата (в това число и топлата) според региона, в който живееш.

zariio

А бе тя май си е доста мръсна топлата вода.Поне така са ми казвали хора работещи във софийската топлофикация

Boby_

Цитат на: "zariio"А бе тя май си е доста мръсна топлата вода.Поне така са ми казвали хора работещи във софийската топлофикация


Така е, не е особено чиста. Но от друга страна всичко зависи от това доколко чувствителни са рибките, които гледаш. Моите понасят топлата вода, без да боледуват и да проявяват някакви признаци на притеснение.  :wink:

abaro

Мръсна не бих я нарекъл - тя си е същата като студената само че минава през един топлообменник в абонатната станция и се затопля. Почти същото е като при един електрически бойлер.
Аз питам защото преди няколко месеца си разбутах тотално аквариума, без да го презапускам и от тогава като спазвам някои основни правила растенията ми вървят сравнително добре и почти нямам водорасли. Не ми се иска сега заради мързела да си топля водата отделно преди да я наливам в аквариума да получа водораслов шок или чук :lol:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Boby_

абаро, това не мога да ти гарантирам - при мен водорасли има. Не е чак шок или чук, но има. Но предпоставките са различни - пренаселен според общите стандарти аквариум, растителноядни риби - съпоставката не е много коректна. Така че нека се изкаже и някой в по-близка до твоята ситуация.

abaro

Боби аз не търся сигурност, а мнения от хора които използват такава вода. И твоето в случая е полезно щом от много време наливаш направо от чешмата и не си имал проблеми с това.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

zariio

А бе май зависи как си научил рибките от малки.Като гледам при Пецата каква супа е в 1000литровия му аквариум :shock:

Тони

И аз наливам направо от чешмата . Понеже нямам ТЕЦ, през бойлера. До сега с рибките не съм имал проблем. От скоро се опитвам да гледм растения, та ми казаха, че за тях е вредно. Във водата имало тежки метали и трябва да се слагат разни препарати  които да ги обезвреждат  :roll:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

BLKnight

Абаро!!!!!
Кви хламидии в топлата вода бе!!!!
Хламидии има по рускините по морето!

Ако имаше в топлата вода (която между другото наистина си е студена, минала през топлообменник в мазето) щяхме да сме шампиони по ПоловоПредавани Болести на глава от населението...

... но пък си е оправдание за пред гаджето..., ако се налага да ползваш антибиотици няколко месеца...

dido


cihlidi_fan

Само и аз да кажа нещо по въпроса.
Значи първоначално имах един 10л аквариум в който си гледах рибките (с него започнах моето хоби). Та тъй като ми е малък си купувах sera Aquatan защото трябваше да слагам само по 5мл. на смяна на водата и не ми беше кой знае какъв проблем  :roll:  
След като си взег вече по-големия аквариум (който в момента имам)  първата седмица използвах sera Aquatan обаче бързо се отказах, тъй като за големия аквариум ми трябваше някъде повече от половината от шишенцето, (от най-малките). И така започнах да сменям на рибките без да използвам никакви препарати за премахване на хлор, йод и т.н.
Единственото нещо което правя е, когато сипвам вода в кофата, усилвам струята на водата и така като е голяма струята голяма част от хлора се разтваря :roll:  (поне така мисля де  :lol:  )
Това си е в моя случай и нямам абсолютно никакви проблеми (и да вметна че сменям водата 3-4 пъти в седмицата, по малко естествено )
Абаро, Успех! :lol:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus