• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

водораслов филтър в сладководен аквариум ??

Започната от Петър Василев, 19.07.2018 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петър Василев

Привет на всички. Търся мнение за водораслов филтър. Чета много по форумите , че Chaeto филтрите  са много популярни на запад. Ловят нитрати фосфати , дават кислород , стабилизират pH и какво  ли още не ..... Но  това е за морски аквариум

Някой има ли опит с такъв филтър за макроалги  за сладка вода .

А за водораслов за сладководна вода  с обтичане не грапава повърхност - ми нестава при мен нямям ни място ни съмп- а май за сладка вода само такива рекламирт.

trex700e

Съмпът има огроооомни минуси, да не говорим за този , който се разполага отдолу, като се започне от място, ШУМ, ненадеждност и повече риск като цяло, та стигнем до естетиката.

Схващам, обаче идеята ти и мисля, че би могло да се направи нещо от сорта на chaeto reactor . Колегата santa Monika беше пуснал такава тема и казваше, че при тях в сладководната акваристика се използват доста.

Аз не съм пробвал,но би могло да стане и без нужда от съмп и по-ефективно .

Или ти искаш точно Algae scrubber?

Петър Василев

Аз  визирам тези ITC ALR1 - Algae Light Reactor  или  MacroAlgenBreeder MAB120 /просто модели/.
Това си е просто външен филтър със светлина  вътре. И тук идва проблема - има ли такива бързо-растящи  сладководни водорасли  подобни  на chaeto.

За  санта моника  от два дни чета - леле колко висока цена за една пластмасова кутия с три леда =-O.  Но те май са  си  точно Algae scrubber-  .   

rakim

Защо ти е такъв филтър изобщо? Питаш от любопитство дали би станало или?  :-)
540л Южна Америка

Петър Василев

Имам малък но много натоварен аквариум.150 л  със 2 кои, 10 златни големи , 2 акули , 6 колхита 7 коридорас, 2 лорикария , безброй охрюви.

Направих грешката да купя две  КОИ които непрекъснато растат. Ама са хубави и не ми се махат.
Резултата е много хранене че коитата са по 15 см -/а трябва  да има храна за всички/
И в крайна сметка общо станаха   два канистъра, един филтър с зеолит и въглен, един за да филтрира водата че като ядат става мътилка .Всяка   всяка седмица сифонирам . На две седмици филтъра за прочистване на водата се затлачва с кафеви водорасли и ако го изпусна да те го почистя имам чувство че се задушават рибите.

Та да отговоря - търся решение с водорасловия филтър - може би ако стане  :-).
Нямам съмп, Санта моника се слага вътре в аквариума - Трудно мога да го скрия  защото е малък съда и е в дневна и е ъглов и .... място и за обслужване и за криене нямям....

Но за външен канистър мога да намеря място. Но цена 200Е  и ако няма ефект  е солено . Затова питам патило  *THUMBS UP*

rakim

Трябва ти нов аквариум,не филтър.Рибите са ти ужасно много за този обем.
540л Южна Америка

Петър Василев

Така е - ама какво да направя *privet* . Бях решил една две акули да имам и малко плати и гупи и ... Първо като си "открих " аквариума  ми подариха златни . После на жената и харесаха молинови шапки. Да спася три златни от глобуса на баща ми  ги приютих и ..... така . Аквариума е един втори неможе да има па ми е жал за рибките  .

Та да се върна на въпроса
Практикува ли се водорслав филтър с макроалги за сладка вода тип канистър . И може ли да се намерят такива  бързорастящи не вкореняващи се водорасли  *DRINK* Мерси

bustama

Какво очакваш и да се практикува? Мислиш ли че ще е панацея в твоя случай? Ако по копчетата ще шиеш ризата, не става. :-)

Петър Василев

Колеги май никой не е ползвал такъв филтър.
Жалко. Щяха да са ми интересни  наблюдения по работата му.

Е , като се решава генерално въпроса с нов по голям  аквариум - то и много проблеми  не са дневен ред , но  наживо нямаме винаги идеален случай.

закривам темета  но ще продължа да си издирвам водораслото в раздела растения  8-). ще рискувам  да си го направя съм
филтъра
Поздрави  :-)