Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми с аквариума => Темата е започната от: pachoo в 14.07.2018г 14:02ч

Титла: Ходене по мъките за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 14.07.2018г 14:02ч
Здравейте, отдавна не съм писал, но постоянните ми опити да направя аквариума едно красиво кътче в апартамента не се получават и ви моля за съвет....
  Аквариума го стартирах като растителен (http://aquariumbg.com/forum/preporaki/preporaki-za-akvarium-200l/ (http://aquariumbg.com/forum/preporaki/preporaki-za-akvarium-200l/)), но въпреки всичко не се получаваха нещата.
 1. Смених осветлението... Старото беше 4 диодни пури на 120см Т8 от най-евтините в баумакс. Всичко растеше що годе добре с минимални водорасли, но Монте карлото само изкарваше малки нови листенца и веднага хващаха черна брада и до там. Новото осветление реших да го направя както трябва. Купих 4 пури Т5, 3 от тях са 860 и една 845 светят по 8 часа на ден, но се появи зелена брада. Не се осъмних във времето на светене и качеството на пурите(филипс) и обвиних филтрацията.
 2 Смених външния филтър. Стария филтър беше Атман 3338 с керамика на първата кошница, био топки във втората и едропореста и по-финна гъба в третата кошница. Реших че идва малко дебита и взех филтър на Продак 1400л/ч с УВ лампа. Заредих най-отдоло керамиката, след това био топките, пакет зеолит и накрая оставих оригиналната вата, която върви със филтъра филтъра за жалост доста бързо се запуши и се наложи да отмия едрите отпадъци, които ограничаваха потока вода.
 3 обвиних се че не сифонирам добре, направих 4 смени на през 3 дена и при последната смяна(вчера) почети нямаше биологични отпадъци на дъното. Филтъра си беше с нормален дебит. Не е бутан от 3 седмици (в момента е на около 5)

 При вчерашната смяна на водата (около 30%) тази сутрин просто водата беше бяла като мляко. Рибите всичките са на върха и дишат от повърхността на водата. Акъла ми не го побира, но почвам да си мисля, че водата тук не е от най-чистите и явно има някакъв проблем. Направих тест и всичко беше в границите според теста на тетра. Не знам вече какви мерки да предприема, за да се получи едно красиво кътче тук.

 Ето и малко снимки:
 (http://media.snimka.bg/s1/6220/038683836.jpg)
(http://media.snimka.bg/s1/6220/038683835.jpg)
(http://media.snimka.bg/s1/6220/038683834.jpg)
(http://media.snimka.bg/s1/6220/038683832.jpg)
Титла: Re: Ходене по мъките за аквариум 200л
Публикувано от: wire в 14.07.2018г 15:03ч
Сложил си нов филтър и, ако не си сложил веднага пълнежите от стария, си започнал нов азотен цикъл. Със сифонирането си вдигнал много органика, нямаш бързорастящи и всичко е каша. Махни зеолита от филтъра, няма място там, сложи качествена керамика, същото и с биоболите. Сега по-чести смени на водата и без сифониране. Насочи филтърът да върти добре водота без да става непоносимо теченаие. Филтърът е добре да е подреден така: вода от аквариума->гъби->керамика->вата(ако искаш)->вода към аквариума. 1-2 бързорастящи растения ще дойдат добре.
Титла: Re: Ходене по мъките за аквариум 200л
Публикувано от: Penta в 14.07.2018г 21:09ч
Преполагам подхранващия грунд който използваш е FondoFivo ? Това е обогатен с Микро елементи материал с много бавно отдаване. В обикновен аквариум с слабо осветление е няколко растения ще се усети наличието му, но в аквариум със силна светлина и допълнително подаване на CO2 наличието му е без значение. Полянковите растения като Куба пък никога няма да достигнат с корените си до този слой, единствено криптокорините ще се "облажат" .
И в тази връзка - С какво ториш и по колко мг/л добавяш седмично ?
Титла: Re: Ходене по мъките за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 16.07.2018г 12:12ч
Направих това което колегата WIre препоръча, за сега ще следя резултата. Керамиката и биоболите са ми на продак. Мисля че е качествена.
 Penta: Грунда отдоло е на продак подхранващ след това слой лава и накрая пясък 1-3мм. Растенията изведнъж спряха да растат и почна бума на водораслите. Не знам защо така се получава, но се замислям и за една филтърна система. Виждам че си от Варна... В кой район живееш и как е качеството на водата при вас?
Титла: Re: Ходене по мъките за аквариум 200л
Публикувано от: Penta в 16.07.2018г 14:02ч
Разбрах кой е производителя на "подхранващ грунд" , не разбрах само кой точно модел е. Продак (за мен марката с най-ниско качество на продукти за  акваристика) имат FodoVivo и Humuplus  за които ми е известно.
Напоследък водата от водопровода тук има малко по-добри стойности - TDS 150, карбонатна твърдост около 6 и обща 10. Периодично търся данни от ВиК с анализ на съдържанието (Калций и Магнезий главно) но не откривам нищо задоволително.
В основния си аквариум разреждам водата с 1 част дъждовна към 2 части водопровод с цел да потдържам KH4. В два по-малки аквариума наливам само водопровод и нямам проблеми. Имам и едно аквариумче с 15л вода където експериментирам с реминерализиране на дестилирана вода (GH 3 KH 0, има няколко камъка който вдигат леко Карбонатната) и там растенията имат най-добър вид (и все пак 15л екосистема се потдържа ужасно трудно)
Накратко водата ми от към твърдост бива, но не съм доволен от съдържанието й (и от липсата на информация за Ca:Mg)
Титла: Re: Ходене по мъките за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 16.07.2018г 17:05ч
Тогава като правих грунда ми препоръчаха този: Prodac Fertil Plant. В началото всичко вървеше добре. Бума на водораслите стана преди 3-4 седмици като смених осветлението. Не мога да разбера филтъра, но не ми прилича да е 1400л/ч. В началото като го пуснах водовъртеж правеше, а в момента е на 1/3та от дебита си. Всичко го проверих и проходих, но пак е слаб дебита. Чудя се дали да не направя големия канистър с биологична филтрация, а малкия да сложа механична.

 Явно, че водата във Варна в различните райони е с различна твърдост тук при мен е около 8-8.5Ph, а TDS-a e около 220. За сега се чудя дали да не направя една филтърна система с хартиен филтър на 5 микрона и един карбонов филтър, защото ми се случва 2 пъти вече след смяна рибите да се качват на повърхността.
  За растенията задължително малко ще го пренаредя и ще наслагам повече бързорастящи растения. Тази седмица се очаква зареждане на нови растения в акваманията, лошото е че последния път вървяха идеално 2 месеца и после почнаха да залиняват... Ще поогледам някой колега от Варна ако продава...
Титла: Re: Ходене по мъките за аквариум 200л
Публикувано от: Penta в 16.07.2018г 17:05ч
Нека пак повторя - за да разчиташ само на хранителната подложка махаш подаването на CO2  и го правиш бавен аквариум. Светлина-Въглероден Двуокис-Хранителни вещества трябва да са винаги в баланс ! Увеличиш ли само първите две имаш бум на водорасли.

П.П. Относно филтъра - имам аквариум с хранителна подложка и там нямам НИКАКВА филтрация