• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 10:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Азотен цикъл на нов аквариум

Започната от ivan_h, 12.11.2005 14:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivan_h

Здравейте на всички от форума. И аз искам да задам няколко въпроса относно моя аквариум,като първо държа да подчертая, че благодарение на добре направения сайт AQUARIA BG/специални благодарности на създателите и на тези които го поддържат/  успях да прочета доста информация и се стремя да направя един хубав аквариум.Надявам се да получа нужните  отговори  без да Ви затрудня.Четейки форумите се убеждавам,че има доста подготвени хора както от теоретична така и от практична гледна точка в създаването и поддържането на различни аквариуми.И така да  мина направо към въпросите.Имам аквариум с размери  65*30*40 ,което като обем е 78л , но аз съм налял чист обем вода 63л като вътре има грунд ~4-5см дебелина и е с размер 0,5-0,8см .Използвам вътрешен филтър турбо 350 на AquaEl  и нагревател 100W на същата фирма.Осветлението е с две лампи по 18w  Grolux и AquaStar.Аквариума е пуснат на 31.10.05 като в него има засадени следните растения:Ехинодорус –1бр., Анубиас-1бр.,Хигрофила лимон –1бр,Бакопа – 5бр.,Хитерантера-5бр.,Хидрокотиле-5бр.,Лимнофила-15бр.,Явански мъх и още 10 коренчета едно растение което не знам как се казва.Температура ~250С.Всички растения до момента пускат нови листа и според мен се развиват добре.Лампите светят от 11 до 23ч. Интересуват ме следните въпроси:
1.Кога ще разбера ,че азотния цикъл е заработил?
Сега параметрите на водата са следните: амоняк – 0.09 , нитрити – 0.04 , нитрати – 20.2 и рН – 7.7
Според мен би трябвало тези параметри да се вдигнат до определени стойности  и след това да спаднат до 0 – имам предвид амоняк и нитрити.Така ли е или бъркам нещо?
2.Трябва ли да пусна примерно 2-3 гупи вътре в аквариума?
3.Нужно ли е да сменям 1/5 от водата всяка седмица при условие,че аквариума не е заработил както трябва?
4.Мога ли в този обем да гледам следния набор от рибки: червен неон -9бр , Черна тетра – 5бр , Анцитрус –1бр, Отоцинклус –2бр.  и евентуално да препоръчате нещо за горния слой на водата.
5.Ако имам някъде пропуски моля да ги споделите.Или просто бързам.Все пак са минали само две седмици , а доколкото си спомням за нитрификацията  са нужни 3-4.
Благодаря на всички предварително.

cihlidi_fan

А използвал ли си някакви преапарати за задействане на азотния цикъл?
Защото все пак за да се задейства трябва да име нещо което да (с извинение) да ака, за да могат да се разложат тези "остатъци"...и да започне преработката им от полезните микроорганизми.
Защо не пробваш с sera Nitrivec както на много места из форума се споменаваше за него  :roll:
Относно рибките ти мисля че може да се гледат заедно само този "Отоцинклус" не съм имал до сега и не знам що за риба е :oops:
Като за начинаещ доста добре се справяш (смисъл първо си прочел доста неща, и тогава започваш да питаш, като вече знеш горе долу за какво става въпрос :wink:  :bravo )
И само да кажа Добре Дошъл!
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

dido

Някак си струва ми се, че това вече е станало при тебе ;-)

ivan_h

Благодаря за бързия отговор cihlidi_fan.И аз си мислех да добавя sera Nitrivec но незнам дали сега вече е удачно.В смисъл след двете седмици.Освен това ако все пак слажа 2 гупи те няма ли да осигурят нужния амоняк за старт.Иначе латинското наименование на сомчето е Otocinclus affinis дано не греша.

cihlidi_fan

Ами дидо може и да е прав за 2-те седмица, може би вече си е стартира, но като те питах за рибката не исках да кажа че си написал името грешно или че не мога да я намеря просто не мога да дам мнение от личен опит :wink:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

abaro

Добре дошъл и от мен.
Поздравления за чудесния аквариум (абсолютно същия като моя :) ) и за добре поставения въпрос. Абстрахирайки се от горното мнение на модератора смятам че ако си използвал при пускането нов и промит грунд е напълно вероятно всичко при теб да е все още "стерилно" - т.е. действително да няма достатъчно храна за бактериите и те да са още слабо развити. Затова според мен е добре да пуснеш няколко рибки и ако искаш да ускориш нещата, да сложиш и Нитривек (или друг аналогичен продукт). Нитривека представлява щамове от нитрифициращи бактерии които ще се размножат допълнително в аквариума. А рибките не е нужно да са гупи или други които не искаш да гледаш. Пусни първо 1-2 анциструса и отоцинклосите и след 1 седмица поетапно и другите. Важното е да не натоварваш изведнъж аквариума докато е пресен защото биологичната филтрация няма да може да поеме и преработи всички отпадъци и ще се натрупат амоняк и нитрити.
Успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

ivan_h

Dido, и аз имам някакво такова чувство,че като ли всичко е станало както трябва но...нещо ми се вижда малко времето.Освен това забравих да спомена за засадено криптокорине, което е взето от работещ аквариум и с него неминуемо сам вкарал от тези бактерийки.Аз и за това се допитвам до форума.Да слагам ли вече рибките или още да чакам.

ivan_h

Abaro, смятам да направя точно това защото си го мислех но не бях сигурен и исках да го чуя от човек с опит все пак.Само пак да попитам за водата.Ако я сменям седмично това нямали да пречи на нитрификацията поне в началото.Иначе освен един лек мазен филм на повърхността което  Longanlon нарича ципа други неща нехарктерни не наблюдавам.В смисъл водорасли и др.

cihlidi_fan

Мисля че не е много хубаво да се сменя водата когато азотния цикъл все още не езадействан...тъй като ще се загубят голяма част (от малкото) микроорганизми, и така ще се забави процеса, за това не сменяй водата още 1-2 седмици...или като сложиш рибките тогава можеш на другата седмица да им смениш водата
П.С: Но тук не съм много сигурен дали не е редно да се смени водата... :oops:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

abaro

Частична смяна според мен не би трябвало да влияе. Все пак бактериите се развиват основно по повърхности - на камъчетата от грунда, на стъклата, на растенията и разбира се във филтъра.
Аз мисля че е добре няколко дни или седмица след като пуснеш рибки да почнеш да правиш смени, но по малко - 1/4-1/5 на седмица. Още повече че ти явно я следиш водата и ако има рязка промяна ще можеш да реагираш навреме.
Един съвет от мен - Понеже аквариума ти е нов и напълно чист от водорасли имаш шанс да го запазиш дълго време така ако внимаваш какво вкарваш в него. Като си купуваш риби задължително разгледай аквариума в магазина дали няма черна брада!!! или  други водорасли и само ако няма тогава купувай.  После като си занесеш рибките в къщи ги остави половин час в същата вода като им дабавяш от акварумната - хем да се адаптират, хем да си поизпразнят червата. Можеш и малко калиев перманганат да им сложиш за дезинфекция (не помага срещу спори на водорасли но поне не вреди)
Айде късмет и ако имаш въпроси - заповядай!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

ivan_h

О.К.Благодаря на всички отговорили.

Stas

Първо добре дошъл и от мен! Попаднал си на точното място. :)

Малко инфо и от мен.
Имам по-стар аквариум и там нещата са общо взето наред.
Наскоро пуснах един нов (400 л). Около седмица седя напълнен без да слагам нищо. Бях пуснал само филтрите и аерираща помпа + една лум.пура за осветление.
След като мина седмицата сложих препоръчителната доза Нитривек около 1 час след третиране със Сера Акватан. Още на другия ден по дървото в аквариума и по маркучите за въздух и на филтъра се появиха едни бяло-кафеникави мъхести колонии от бактерии - това е признак, че в аквариума има такива. Съответно водата започна бързо да се избистря.
Още на другия ден пуснах в аквариума 6 скаларии и 2 рамирези.
2-3 дни по-късно пуснах там и дискуси (6 бр.). Всичко тръгна нормално. От тогава вече около 3 седмици.

Та моят съвет: пробвай с някакви рибки! Правилно си се насочил. Ако се чувстват добре - продължаваш със заселването. Нали имаш и растения?

Litmanen

Здравейте, чета форума от няколко дни, имам един проблем, с който ще трябва да се изправя за в бъдеще и ми е нужна малко помощ...

Гледам рибки от януари месец тази година, но преди няколко дни така да се каже смених аквариума, така се случи стария протече и се наложи бърза евакуация на рибоците в Нов аквариум, с ново дъно и растителност и нови 3 риби, две от които гупи.1/2 от водата е от стария аквариум, но ме притеснява нов "Азотен цикъл".Предстои ми пътуване в петък за Великден и няма да ме има 2 седмици.Ще има кой да храни рибите, но само толкова...Дайде акъл как да се справя със ситуацията...

zariio

Сложи и филтъра от стария аквариум така като си е с пълнежа без да го миеш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Litmanen

Цитат на: zariio - 21.04.2013 16:32
Сложи и филтъра от стария аквариум така като си е с пълнежа без да го миеш.

Стария филтър е разпорен, понеже единия сом влезе вътре и не работи много добре...мисля, че няма да има ефект

ivanchoy_mk

Еми тогава просто изстискай гъбата от филтъра във водата на новият аквариум.
Но ако разбира се не е мръсна.. пробвай я първо в един леген например.Успех!  *THUMBS UP*

Litmanen

послушахте, и го направих, сега...какво трябва да правя в следващите дни?Сменя ли се водата или да купувам някакви витамини и пр.?

dafil

Цитат на: Litmanen - 21.04.2013 17:00
послушахте, и го направих, сега...какво трябва да правя в следващите дни?Сменя ли се водата или да купувам някакви витамини и пр.?
Ако се съмняваш,че нямаш азотен цикъл,т.е. имаш високи нива на амоняк и нитрити,а филтъра не се справя със ситуацията.....единственият начин по който можеш да ги премахнеш е със смени на вода ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Litmanen

Ами ок.Въпроса обаче е дали ще изкарат празнинците...

Ivan_S

Цитат на: Litmanen - 22.04.2013 00:05
Ами ок.Въпроса обаче е дали ще изкарат празнинците...

Направи каквото са те посъветвали колегите по-горе. Аз само бих добавил нещо, което при мен е работило. Преди няма и месец стартирах още един аквариум, само че със 100% вода от стария. Въпреки това 2 пъти съм наливал Нитривек, защото грундът е чисто нов. Най-високо ниво нитрит, което съм отчитал до момента е 0.25 (по скалата на Сера - все още ОК), като това беше първата седмица от старта. Вече 2 седмици нитрита е 0. Все още при смяна на вода, доливам от големия и малкия е напълно стабилен. Та, това което мога да ти препоръчам е да третираш новия акварим почти като нов  :-), независимо че е стартиран с 50% вода от стария. Все пак полезните бактерии основно живеят в грунда и медиите на филтъра и ще трябва да им помогнеш да се развъдят пак. За целта си вземи някакъв биоактиватор и си наливай от него според указанията на опаковката. След като ще имаш човек, който да храни рибите докато отсъстваш, помоли го да налива и от бактериите (ще му обясниш как и по колко). Рибите и храната ще осигурят веществата за нитрифициращите бактерии. Ако ще ти е полезно, да спомена, че при старта и на двата аквариума не съм сменял вода докато не тръгне азотния цикъл. Всъщност само при единия смених два пъти по 50% през 3 дни около 22-ри ден, когато имаше пик на нитрити. За втория - обясних как процедирах  :-). Тъй като вече си пуснал рибите, ще трябва по-внимателно да се следят параметрите на водата и смени почваш при нива на нитрита над допустимото. Да ме коригират колегите, ако нещо им се вижда не много ОК като съвет  ;-)
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Litmanen

Благодаря ти за изчерпателния отговор!  ;)

Similar topics (5)

36010

Публикации: 4
Прегледи: 2415

26916

Публикации: 5
Прегледи: 6984

23414

Публикации: 6
Прегледи: 2905

58915

Публикации: 6
Прегледи: 5340

56656

Публикации: 5
Прегледи: 2302