направих си СО2 самоделка обаче след известрно време в реактора се образува пяна и тя почна да излиза през тръбичката към аквариума.какво представлява тв и опасна ли е за рибите ми???
Ако не са хвърлили топа вече, извади ги и смени водата.
Това в което се образува пяната е генератора. Много си препълнил бутилката, отсипи малко течност, иначе не е фатално в малки количества.Промий шлауха и всички "тръбички" за да не се запушат.
значи аз допуснах мноооооооого малко количество.бактериите на маята под водата пак ли може да се размножат :?:
Лигавенето не води до нищо добро. Моля, редактирай си поста и си разкарай всички питанки и остави само една.
Не, дрождите от маята няма да се размножат в аквариума заради неподходящите за тях условия. И ще загинат за няколко часа. Но за успокоение, наистина можеш да смениш част от водата.
не могат да се размножат, щото няма какво да ядат.
и изтрий всичките въпросителни от предишния пост, защото променят характеристиката на рамката на форума.
Chopypopy
Земи изтрии всички тези въпросителни! :evil: :!: :x Скивай кво си направил, 1231231км с въпросутелни! :idea: :!:
понякога около отвора на тръбичката, с която подаваш СО2 от бутилката с мая се образува една лигава полу-прозрачна материя. това са някакви колонии бактерии, които се хранят с остатъците от маята, които попадат чрез СО2-то в аквариума. Единствения резултат от влизането на малко от сместа във водата може да се намножат подобни бактерии и аквариумът да се замъти малко - редовната смяна на част от водата ще предотврати подобно нещо. А лигавата маса, ако се получи такава, всякакво смучещи сомчета или други достатъчно гладни риби или охлюви ще я хапнат с удоволствие.
Цитат70л. М'буна GAP-I plus 300 л./час 2 Anubias 3 Vallisneria 2 Metraclima estherae 2 Melanochromis chipokae
1 Poecillia reticulata RIP
Не съм наясно с нуждите на цихлидарниците, ама за 2анубиас и 3валиснерия - СО
2
???
Рибите не отделят ли за толкова?
ми така и аз реших в последствие...и го махнах :!:
Скоро ми се случи подобно нещо. Стандартното количество си сложих, но забравих малко сода да добавя. Направих го вечерта и сутринта забелязах, че водата в аквариума ми е леко мътничка. И пяна в шишето. Смених 30-40% от водата, на другия ден още 20% някъде. Нямаше никакви фатални последици. А имам 20-30 бебета лифалили там. Промих си шлаухчета, възвратни клапанчета и толкова.
На 1,8л вода 300мл захар и една чаена лъжица мая. Е, не закипя.
да бе верно - да слагаш СО2 на цихлидарник е безсмислено.
растенията си вървят даже и без СО2 в растителните аквариуми - то се слага само ако искаш някакъв по-бърз растеж и се комбинира със силни лампи и изкуствени торове (тия неща обаче крият голям риск от поява на водорасли и трябва да се внимава с тях, ако не искаш буквално за една нощ аквариумът ти да се превърне в обрасла мътилка)
Ето и от мен един съвет ,който съм установил ,че е ефикасен.За собствениците на самоделки с мая....не е нужно всеки път да се зареждате с ново кубче от магазина,а просто излейте изферментиралата маса,като задържите утайката с дрождите.После добавете ново количество вода и захар....може и някой компот от миналата година и като се подгрее леко до 25-30 градуса ферментацията започва наново с останалите живи дрожди.Излятата ферментирала маса е съставена от алкохол и евентуално неизферментирали захари,ако сте прекалили с дозирането им.Алкохол и захар са силно подтискащи фактори за развитието на дрождите.Затова по-добре сложете по-малко захар отколкото да прекалите с нея.Все пак не се гони някакъв висок добив т.е. рандеман.Който умее да смята да го направи 22%-ен.В другите случай просто хабите захарта и убивате бързо дрождите при покачване на съдържанието на алкохол.При наново възбудена ферментация дрождите се репродуктират и увеличават количеството си.Маята утаила се на дъното е много ценна и витаминозна храна.......за фуражи,лекарства и храна за риби.Не съм пробвал да я съхраня и направя опити за подсилване на рибите,но и това ще пробвам някой ден.М/у другото дрождите не се хранят със захарите,а само я разграждат т.е. те са техен метаболитен процес,от който използват само отделената енергия от разграждането на химичните връзки.Следва ,че те могат с времето да се изтощят,затова един компот ще им даде мисля допълнително хранителни вещества за тях.При ферментации във винзаводите се добавят определени вещества съединения на фосфатите,за да се подсилят.А относно пененето,съда,в който провеждате процеса трябва да има поне 30% свободен обем.Най-добре увеличете литража с някоя бутилка по-голяма от вашата,а количеството на сместта запазите.Надявам се не съм ви отегчил с пледоарията си.Тук научих много неща и естествено гледам и аз да съм полезен с нещо.
значи мога да им ръгна малко фосфатен тор за по-бързо производство?
По принцип да.Но ако държиш да е точно,ще проверя състава на добавките.Те са пакетирани и вносни и ще прочета съдържанието им,европейците описват всичко.
При производство на повечето плодови вина се добавя малко киселина(винена, лимонена). Правела хранителната среда "достъпна за дрождите".
Не съм имал късмета да наблюдавам производство на плодови вина,защото у нас не са разпространени,но причината за добавянето им е по-скоро дегустационна.Едно плодово вино е бедно на киселини и ще е безлично на фкус.Затова ги добавят прокарвайки ги през ферментация,те се балансират и полодовото вино заприличва на напитка тип вино.Но малко се отклонихме от темата:)
тия пък намерили едно вино да не е кисело и го подкиселяват изкуствено. тъпаци...
аз за това мразя вино - щото заради сичките там големи разбирачи се смята, че виното трябва да е кисeло, тръпчиво, сухо и в никакъв случай сладко. Отврат.
Въпрос на вкус.Това че ги подкисляват не значи че трябва да е кисело,търси се баланса м/у всички съставки.Ако попаднете на наистина кисело вино,просто не е за пиене,то е много вероятно да се е вкиснало.А това вече е оцетна киселина.
Цитат на: "Longanlon"аз за това мразя вино - щото заради сичките там големи разбирачи се смята, че виното трябва да е кисeло, тръпчиво, сухо и в никакъв случай сладко. Отврат.
Аз пък обичам виното да е тръпчиво. :lol:
Токайското вино е сладко и със световна известност, но на мен не ми харесва. Лонги, десертните вина са за тебе, по твой вкус, така че за всеки влак си има пътници.
Сори за офтопика.
offtopic
Цитат на: "Ilianidis"Въпрос на вкус.Това че ги подкисляват не значи че трябва да е кисело,търси се баланса м/у всички съставки.Ако попаднете на наистина кисело вино,просто не е за пиене,то е много вероятно да се е вкиснало.А това вече е оцетна киселина.
Абе не знам дали е само въпрос на вкус, защото пише за крушовото вино че задължително се добавя киселина към крушите, щото са доста бедни на такава, или се мешат с ябълки.За вишните едва ли е необходимо.Аз имам опит само с шипките. :wink: