Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми с аквариума => Темата е започната от: chopypopy - 28.12.2005 14:20

Заглавие: авария!авария с СО2 и мая
Публикувано от: chopypopy - 28.12.2005 14:20
направих си СО2 самоделка обаче след известрно време в реактора се образува пяна и тя почна да излиза през тръбичката към аквариума.какво представлява тв и опасна ли е за рибите ми???
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: dido - 28.12.2005 14:41
Ако не са хвърлили топа вече, извади ги и смени водата.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: miTko - 28.12.2005 14:42
Това в което се образува пяната е генератора. Много си препълнил бутилката, отсипи малко течност, иначе не е фатално в малки количества.Промий шлауха и всички "тръбички" за да не се запушат.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: chopypopy - 28.12.2005 14:42
значи аз допуснах мноооооооого малко количество.бактериите на маята под водата пак ли може да се размножат :?:
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: NO CARRIER - 28.12.2005 14:53
Лигавенето не води до нищо добро. Моля, редактирай си поста и си разкарай всички питанки и остави само една.

Не, дрождите от маята няма да се размножат в аквариума заради неподходящите за тях условия. И ще загинат за няколко часа. Но за успокоение, наистина можеш да смениш част от водата.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Longanlon - 28.12.2005 14:53
не могат да се размножат, щото няма какво да ядат.

и изтрий всичките въпросителни от предишния пост, защото променят характеристиката на рамката на форума.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: cihlidi_fan - 28.12.2005 14:54
Chopypopy
Земи изтрии всички тези въпросителни! :evil:  :!:  :x  Скивай кво си направил, 1231231км с въпросутелни! :idea:  :!:
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Longanlon - 28.12.2005 15:05
понякога около отвора на тръбичката, с която подаваш СО2 от бутилката с мая се образува една лигава полу-прозрачна материя. това са някакви колонии бактерии, които се хранят с остатъците от маята, които попадат чрез СО2-то в аквариума. Единствения резултат от влизането на малко от сместа във водата може да се намножат подобни бактерии и аквариумът да се замъти малко - редовната смяна на част от водата ще предотврати подобно нещо. А лигавата маса, ако се получи такава, всякакво смучещи сомчета или други достатъчно гладни риби или охлюви ще я хапнат с удоволствие.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Dimitar - 28.12.2005 15:06
Цитат70л. М'буна GAP-I plus 300 л./час 2 Anubias 3 Vallisneria 2 Metraclima estherae 2 Melanochromis chipokae
1 Poecillia reticulata RIP
Не съм наясно с нуждите на цихлидарниците, ама за 2анубиас и 3валиснерия - СО2???
Рибите не отделят ли за толкова?
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: chopypopy - 28.12.2005 15:08
ми така и аз реших в последствие...и го махнах :!:
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: NikolaV - 28.12.2005 15:41
Скоро ми се случи подобно нещо. Стандартното количество си сложих, но забравих малко сода да добавя. Направих го вечерта и сутринта забелязах, че водата в аквариума ми е леко мътничка. И пяна в шишето. Смених 30-40% от водата, на другия ден още 20% някъде. Нямаше никакви фатални последици. А имам 20-30 бебета лифалили там. Промих си шлаухчета, възвратни клапанчета и толкова.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: NO CARRIER - 28.12.2005 15:58
На 1,8л вода 300мл захар и една чаена лъжица мая. Е, не закипя.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Longanlon - 28.12.2005 16:40
да бе верно - да слагаш СО2 на цихлидарник е безсмислено.

растенията си вървят даже и без СО2 в растителните аквариуми - то се слага само ако искаш някакъв по-бърз растеж и се комбинира със силни лампи и изкуствени торове (тия неща обаче крият голям риск от поява на водорасли и трябва да се внимава с тях, ако не искаш буквално за една нощ аквариумът ти да се превърне в обрасла мътилка)
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Ilianidis - 28.12.2005 19:22
Ето и от мен един съвет ,който съм установил ,че е ефикасен.За собствениците на самоделки с мая....не е нужно всеки път да се зареждате с ново кубче от магазина,а просто излейте изферментиралата маса,като задържите утайката  с дрождите.После добавете ново количество вода и захар....може и някой компот от миналата година и като се подгрее леко до 25-30 градуса ферментацията започва наново с останалите живи дрожди.Излятата ферментирала маса е съставена от алкохол и евентуално неизферментирали захари,ако сте прекалили с дозирането им.Алкохол и захар са силно подтискащи фактори за развитието на дрождите.Затова по-добре сложете по-малко захар отколкото да прекалите с нея.Все пак не се гони някакъв висок добив т.е. рандеман.Който умее да смята да го направи 22%-ен.В другите случай просто хабите захарта и убивате бързо дрождите при покачване на съдържанието на алкохол.При наново възбудена ферментация дрождите се репродуктират и увеличават количеството си.Маята утаила се на дъното е много ценна и витаминозна храна.......за фуражи,лекарства и храна за риби.Не съм пробвал да я съхраня и направя опити за подсилване на рибите,но и това ще пробвам някой ден.М/у другото дрождите не се хранят със захарите,а само я разграждат т.е. те са техен метаболитен процес,от който използват само отделената енергия от разграждането на химичните връзки.Следва ,че те могат с времето да се изтощят,затова един компот ще им даде мисля допълнително хранителни вещества за тях.При ферментации във винзаводите се добавят определени вещества съединения на фосфатите,за да се подсилят.А относно пененето,съда,в който провеждате процеса трябва да има поне 30% свободен обем.Най-добре увеличете литража с някоя бутилка по-голяма от вашата,а количеството на сместта запазите.Надявам се не съм ви отегчил с пледоарията си.Тук научих много неща и естествено гледам и аз да съм полезен с нещо.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Longanlon - 29.12.2005 09:50
значи мога да им ръгна малко фосфатен тор за по-бързо производство?
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Ilianidis - 29.12.2005 10:07
По принцип да.Но ако държиш да е точно,ще проверя състава на добавките.Те са пакетирани и вносни и ще прочета съдържанието им,европейците описват всичко.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: miTko - 29.12.2005 10:12
При производство на повечето плодови вина се добавя малко киселина(винена, лимонена). Правела хранителната среда "достъпна за дрождите".
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Ilianidis - 29.12.2005 10:19
Не съм имал късмета да наблюдавам производство на плодови вина,защото у нас не са разпространени,но причината за добавянето им е по-скоро дегустационна.Едно плодово вино е бедно на киселини и ще е безлично на фкус.Затова ги добавят прокарвайки ги през ферментация,те се балансират и полодовото вино заприличва на напитка тип вино.Но малко се отклонихме от темата:)
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Longanlon - 29.12.2005 10:22
тия пък намерили едно вино да не е кисело и го подкиселяват изкуствено. тъпаци...

аз за това мразя вино - щото заради сичките там големи разбирачи се смята, че виното трябва да е кисeло, тръпчиво, сухо и в никакъв случай сладко. Отврат.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: Ilianidis - 29.12.2005 10:29
Въпрос на вкус.Това че ги подкисляват не значи че трябва да е кисело,търси се баланса м/у всички съставки.Ако попаднете на наистина кисело вино,просто не е за пиене,то е много вероятно да се е вкиснало.А това вече е оцетна киселина.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: radika - 29.12.2005 10:29
Цитат на: "Longanlon"аз за това мразя вино - щото заради сичките там големи разбирачи се смята, че виното трябва да е кисeло, тръпчиво, сухо и в никакъв случай сладко. Отврат.

Аз пък обичам виното да е тръпчиво.  :lol:
Токайското вино е сладко и със световна известност, но на мен не ми харесва. Лонги, десертните вина са за тебе, по твой вкус, така че за всеки влак си има пътници.
Сори за офтопика.
Заглавие: авария!авария!авария!
Публикувано от: miTko - 29.12.2005 12:29
offtopic
Цитат на: "Ilianidis"Въпрос на вкус.Това че ги подкисляват не значи че трябва да е кисело,търси се баланса м/у всички съставки.Ако попаднете на наистина кисело вино,просто не е за пиене,то е много вероятно да се е вкиснало.А това вече е оцетна киселина.
Абе не знам дали е само въпрос на вкус, защото пише за крушовото вино че задължително се добавя киселина към крушите, щото  са доста бедни на такава, или се мешат с ябълки.За вишните едва ли е необходимо.Аз имам опит само с шипките. :wink: