• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Преместване на аквариум

Започната от pachoo, 13.09.2010 12:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachoo

Здравейте, имам въпроси относно преместването на аквариум 120 литра. Понеже ми се налага смяна на квартирата се налага и да местя и аквариума, това което знам аз е, че трябва да извадя рибките задължително и да ги превозя с колата в кръгъл съд. Но големите проблеми идват с аквариума единия вариант е да викам 2-3 ма човека и да се мъчим да го изнесем с минимално количество вода като не изкоренявам растенията и не развалям дъното или другия вариант е да му направя един цялостен рестарт. като изкорена растенията и после ги засея наново. Кажете ми кой вариант е по добър и ако има други съвети или жокери при пренасянето да ги споделите с мен.

Благодаря предварително! Поздрави Пламен.

andreydemon

Здравей колега, мисля че ако оставиш аквата само с пясък и растения и  около 2-3см вода ще можете 2-ма човека да го пренесете.
НО ако аквариума е стар(повече от 3-4г) има голям риск да се разлепи при преместването.Така че си прецени сам дали си заслужава риска

Успех и пиши дали си успял *THUMBS UP*
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!

ico

Аквариума не е голям. Ако си сигурен, че е качествено направен, то не пипай растенията и грунда. Изцеждаш максимално вода, сложи едно кухненско фолио отгоре, за да е влажно на растенията по време на разместването. Добре е да намериш някаква плоскост на която да стой аквариума по време на носене, но мисля че 6 мм стъкло ще издържи без проблем тежестта на грунда. Внимаваш да е на равно и меко по време на транспорта и готово.
А какви са рибите, защото ако са някакви дребни и няма да е много време транспорта, може да им оставиш малко вода и да са си в аквариума.
Хубаво е да запазиш и повечето от старата вода, става лесно с големи туби от минерална.
С тоя аквариум двама човека ще се справят лесно.  *THUMBS UP*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

zambo

Аз лично бих източил и съхранил половината вода в туби . Разкачваш цялата техника и вадиш всичко от аквариума . В новата квартира го стартираш на ново .
Ако го пренасяш с грунд и вода рискуваш да стане фал при пренасянето . От клатенето ще стане и едно мазало , че накрая пак ще рестартираш .
Съвета ми е да не си усложняваш живота насила .
Успех .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Raven

Зависи кога е стартиран, как са тръгнали растенията, заслужава ли си да пазиш или може да се рестартира...
Ако има хубави растения и са тръгнали добре- варианта на ico е най добър- източваш до минимум, непременно слагаш на една твърда плоскост на която да го носите и го пренасяш бързо, след това само наливаш вода и закачваш техниката.

Ако няма много растения и му е време за рестарт- не се занимавай с този вариант ами направо вади всичко, и двата варианта стават.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

MeTogu

Преди доста време местихме 220 литров аквариум от Варна до Русе.Преместихме рибите и намалихме нивото до 4-5 см над грунда.Замъкнахме го до колата (комби) и го натоварихме така.След като го нагласихме върнахме водата и рибките и готово.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

filio

120 литров, 6мм стъкло с все грунд, треви и корени на задната седалка на колата. Два пъти е местен така. Няма проблеми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

pachoo

Аквариума е с 6мм стъкло стените и 8мм на дъното, лошото е, че не знам кога е лепен беше ми подарен от комшията. Аз като го взех минах ръбовете му със силикон, но доколко е качествено не знам. Аквариума доста тежи и най вероятно пренасянето му ще стане с шкафа. Мисля че двете ще се съберат в колата (обща височина към 1.5м), Иначе като растения е пълна джунгла! Адски много са се развили и точно за това ми е жал да го рестартирам наново. Това което ме успокоява е, че са бързорастящи и ще могат да се съвземат бързо. Аквариума е стартиран преди нова година (10 месеца). Другото което е е, че грунда е към 10-13 см и доста си понатежава.

YAROSHKH

Колега, те само камъните тежат достатъчно.Мисля, че без рестарт няма ад се оправиш. Недей рискува , най-много да се нарежете с тези стъкла.
150 литра - 80x38x50 (ДхШхВ)
2 Стъклени сома
6 - син неон
1 - Птеригоплихт (дано съм го написал правилно)
1 - САЕ
3 - Зелено Лабео
2 - Златна рибка
ХХ - Red Chery
1 - Трихогастер - неизвестен

Luton

Аз пренасях 200 литров зимата, на около два часа път от едното до другото място.
Намалих водата до минимум, растенията и дъното не пипах, рибите ги транспортирах с две три пластмасови аквариумчета.
Въпреки че имам голям ван (микробус) и мястото не беше проблем транспортирането ,беше доста неприятно.
Вида на аквариума беше отвратителен на новото място, но след половин ден всичко си дойде на място, жертви нямаше.

ОБАЧЕ....След няколко месеца аквариума се отвори от едната страна, въпреки че е Clear Seal не е правен имам предвид. Така че..сам избирай. Сега ако трябваше аз да избирам, бих рестартирал.
Поздрави

pachoo

Последно решение бия му рестарта колкото и да ми е жал. Ще пиша при първа възможност, когато имам нет в новата квартира какво е станало.

pachoo

Аквариума е преместен!!! Благодаря на колегите за съветите!

Иначе за преместването източих всичката вода, като запазих към 60 литра, изхвърлих старата почва (беше 10-20мм камъчета) и отидох до Ракитника (Варна) да си взема нов. Преместих аквариума в новата квартира сложих пясъка (фракция 2-4мм) напълних го до полвината с чешмяна вода сложих Сера акватан както и 6 капки металиново синьо. След 2-3 часа пуснах 2-3 гупита да видя дали водата е добре  *CRAZY*.   Р

  Рибките ги прехвърлих с 50 литрова бака в която е имало боя преди (но почистена много добре и е била празна близо 2 години) На другия ден сложих и рибките и водата, която източих от новия аквариум. Общо се получи 60 литра стара аквариумна вода и 40 нова. грунда стана към 8-10см. като запазих и малко от стария грунд който сложих между два пласта пясък(по средата). За сега рибките се чувстват добре вече цяла седмица, но ако има нещо което съм сгрешил кажете ми да го оправя докато е време!

П.С. иначе снимки ще видя да кача другата седмица, че още не сме си прекарали нет.

Поздрави Пламен!

ianiovski

Аз  мойте ги пренасях от  Русе до Враца    и оцеляха . Ето как процедирах аз ,  Взех 3   шишета от минерална вода по 10 л  ,  чрез сифон прелях в едното шише до половината с вода от аквариума  и  там сложих рибките  през гърлото на шишето . В другите си прелях цялата вода от аквариума  в шишетата  . И така аквариума си остана с всичко по него без   водата и стана лек за пренасяне . Хем на рибите им е широко  хем са и в безопасност да не излязат  , след като си прехвърлиш на ново водата в аквариума  режеш на половина шишето  с рибките за да може да ги извадиш с кипчето  *THUMBS UP* . Това е моят съвет успех !!!

Similar topics (5)

37784

Публикации: 11
Прегледи: 4890

29731

Публикации: 22
Прегледи: 8995

24923

Публикации: 18
Прегледи: 7199

59210

Публикации: 4
Прегледи: 2629

58416

Публикации: 0
Прегледи: 1145