• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Защо се появяват проблеми свързани с аквариумите?

Започната от venitos, 11.02.2018 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tracker

Цитат на: goran.varbanov@gmail.com - 13.02.2018 09:21
Главната причина за проблемите в аквариумите е, тази че повечето хора нямат търпението да изчакат аквариума да се развие, и ровят на поразия в него.

*THUMBS UP*
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

venitos

Хората са различни да, от там и търпението . . . абсолютно нормално!
Когато имаш тръпка обаче и се стремиш да направиш нещо, което да те радва и четеш форуми, информация в блогове, фейсбуци трябва да усещаш къде е истината! Отново въпрос . . . толкова ли е ниско нивото или ни мързи дори и за удоволствията? По първото заключение . . . приятелка иска от мен информация за подарък на детето си, защото знае, че имам аквариум (жената е изключително интелигентна) . . . невежа в акваристиката, след зададените куп въпроси от мен, тя ми каза: "А! Какви ми ги наговори ти, аз си мислех да му взема една колба с червени рибки" и този тип подарък отпадна като вариант немедлено . . . колко хора питат преди покупка, колко хора се отказват след като попрочетат изискванията за отглеждане? По второто заключение . . . познавам много хора, които казват . .. знам, че трябва да сменям водата, ама нищо няма да им стане; знам че са много, ама къде ще им търся място, кой ще ги вземе; знам, че са несъвместими, ама каквото стане; знам, че трябва да чистя, ама . . и т.н. И сега за недоумението ми . . . с такива е пълно не само обществото, но и форумите, т.е. Осъзнават грешките, но пишат някой да им даде панацея! Осъзнават, че правят грешки, но се сърдят като им кажеш да спазват правила!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

icebg

Всеки аквариум е индивидуален . Има толкова фактори които влияят , че много често правилата могат да те объркат. Никои не пише правила за аквариум с твоя грунд , рефлектори , дълбочина , брои риби , тип риби , PH, KH , осветление, видове растения  , филтрация , течение , торове и още какво ли не... Няма как да овобщиш толкова много променливи под каквито и да правила. Правил съм всичко по учебник и не вървяло. Имало е месеци в които имам прекалено много работа и само съм доливал вода и е било по-добре. Просто трябва време , опит и много нерви , за да намериш баланса , които си е различен за всеки аквариум , а не всеки е готов да ги отдели.   :-)

ata_nas

Чудя се какво да заключа - темата ли, клавиатурата ли!?
Прекрасни подсказки за стартиране на аквариум, последващи грижи и т.н.
Явно всичко е само за да не се чете!


дбой

От самото начало темата беше започната с агресивно и императивно звучене! Назидатеният и поучителен тон е меко казано дразнещ. Има и хора, които доста са чели преди да стартират, но като прибавим нетърпението, желанието за експеримент, както и стремежът да бъдем индивидуални- нещата понякога излизат от контрол. Изцяло визирам себе си- четох(не всичко разбирах), не съм от търпеливите, експериментатор съм (харесах си корен от пътя- извадих го и го сложих в акварума- не харесвам тези, които ми предлагат в магазините). Вслушах се в съветите от форума и извадих корала, мидите и всичко морско. Азотния цикъл ту го стабилизирам, ту го губя. Като цяло напредвам, нямам мъртви риби, бистротата често е перфектна, но много пипам и на моменти зацапвам. Благодарен съм на компетентните съвети, които съм прочел, но се дразня от арогантността на някои. Поздравления за инициативата и всеотдайността на компетентните, както и за търпението им към нас- лаиците!


venitos

Цитат на: ata_nas - 13.02.2018 19:27
Чудя се какво да заключа - темата ли, клавиатурата ли!?
. . .
Не те разбрах?

Цитат на: дбой - 13.02.2018 20:38
От самото начало темата беше започната с агресивно и императивно звучене! Назидатеният и поучителен тон е меко казано дразнещ.

Дбой . . . "звученето" на постовете е проекция на емоциите на четящия! Защо се вписваш сам в категорията, която съм описал, никого не съм визирал!
Създадох темата с идеята всеки да се замисли преди да зададе въпрос, да бъде подготвен, да задава конкретни въпроси, а не "Защо стана така" без да се посочва нищо от процеса и условията на отглеждане! Създадох темата с идеята последващата дискусия да послужи на начинаещите да не търсят отговори за неща, които сами могат да намерят! Никъде, по никакъв начин не съм заявявал да не се пита, но повярвай ми много по-адекватни ще са отговорите, ако всеки си е направил труда да е подготвен за хобито. Не искам да цитирам дискусии (сигурен съм, че ако си преглеждал форумите си срещал), които са предизвикали у мен необходимастта от пускането на тази тема, защото са стотици! Не веднъж съм споделял, че условита на всички са уникални, но общите, базовите правила са едни за всички, и ако има нещо индивидуално, то с по-солидна информираност, а на по-късен етап и с натрупване на опит се усеща! 
Идеята на темата беше да се провокира у потенциалните акваристи желание за по-солидна подготовка, което ще доведе до по-дълго влечение към хобито, както и търпение и воля, които са в основата на добрите резултати.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

bustama

 venitos, няма смисъл да провокираш човек, който не търси и няма желание за развитие. Даже, самия процес на развитие в каквото и де е дълъг,  самото начало в които и да са начинания в повечето случаи е временно. Само след ситото, човек си заслужава да провокира. А иначе по темата може да се пише много и най-вероятно за това има меню, там инфо бол.

venitos

Цитат на: bustama - 14.02.2018 12:03
venitos, няма смисъл да провокираш човек, който не търси и няма желание за развитие.

Най-вероятно е така! Защо се прави нещо, което търсиш в "готов вариант" . . . това не е картина или мебел в крайна сметка!
Както и да е . . . дано с темата съм предизвикал размисли у онези, на които им предстои да се впуснат в хобито и съм ги накарал да направят оценка на истинските си желания и възможности!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

tetra

Отношението ни към акваристиката зависи от поставените ни цели. От тук идват различията и споделеният опит. Ако искам често да подменявам облика и обитателите му, ще полагам съвсем различни грижи от маняците стремящи се да размножават проблематични риби или подбор и облагородяване. На такива хора, който са мнозинство и гласът и се чува най много,и не могат да разберат, че престана неотгазена вода не е подходяща дори за живот на най елементарните водни обитатели заселили се първи преди милиони години, няма как да е благоприятна за еко системата в аквариума. Големите търговски фирми с рекламите, както и търговците на риби са категорични, че смяната на аквариумната вода е най добре да става направо от чешмата. С нарушаването на този основен принцип на акваристиката , няма да ни помогнат никакви химични елементи и теоретични манипулации. Природата е по съвършена от нас и опита ни да я конкурираме е несериозно.

Similar topics (5)

55342

Публикации: 11
Прегледи: 4251

49162

Започната от Kriso93


Публикации: 2
Прегледи: 2154

23039

Започната от Peakone


Публикации: 5
Прегледи: 3179

51482

Публикации: 7
Прегледи: 4115