• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 03:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Скали

Започната от Embata, 06.07.2014 23:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Embata

Здравейте от известно време си търся декорация за аквата и ето днес ми донесоха няколко уникални скали,но като се загледах от по близо,забелязах че има някакви проблясъци и малки парченца по тях.След дълго мислене звънах на младежа дето ми ги даде и тои ме осветли,че може да има останки от варовик или слюда по тях.Та въпроса ми е ако ги изваря хубаво ще мога ли да ги сложа във водата или ще създадът някакви проблеми??Тъкмо завърших изцяло поставянето на обитатели вътре и  не изкам точно сега да направя някои фал...

Благодаря предварително за отделеното време.

Ivan_S

За слюдата не мога да кажа дали би навредила някак, мисля че тя не е проблем. Тъй като е минерал, проблем може да е евентуално отлагането на някои минерали (ако е известен съставът й), предозирането на които да е нежелателно.

Относно остатъците от варовик, това можеш да го провериш с оцет. Капваш и ако съска и се отделят мехурчета, значи скалата съдържа варовик. Принципно той не е вреден, но ако отглеждаш риби и растения, които не понасят твърда и алкална вода, по-добре не слагай тези камъни в аквариума.

Изваряването помага по-скоро за биологично почистване на скалите. На химичния състав е малко вероятно да повлияе.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)