• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 13:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

"Воден камък"

Започната от DarkHearth, 27.12.2010 11:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DarkHearth

До колкото разбрах въпросните бели петна по стъклата на аквариума се наричат воден камък. Веднъж седмично, привечер сменявам всичката вода на 21 литровия си аквариум с престояла 72 часа. На следващата сутрин въпросния воден камък отново се е образувал по стъклото. Може ли някой да ми каже как да се отърва от този воден камък? Благодаря предварително :-).

kamos

Колега използвай менюто в ляво статиите за начинаещите. Цялата вода по принцип не се сменя! А това което описваш без снимка не мога да се ориентирам дали е бактериален налеп или котлен камък от варовита вода.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

миа

 Сменя се по 15% вода седмично. Смяната на 100% вода се нарича ,,рестарт" и се прави в краен случай при възникнал проблем - болест, прекалено много водорасли и т. н. Рестартът не е препоръчителен, тъй като в аквариума живеят много полезни за обитателите микроорганизми, които се изхвърлят и е нужно време да се възстановят отново. Също така се нарушава т. тар. ,,азотен цикъл", за който има цяла статия (използвайте търсачката на форума). И аз не мога да разбера дали за котлен камък става въпрос или за бактериална колония.

Това ,,бялото" на точки ли прилича или е гнусна бяла слузеста маса?

DarkHearth

Ето какво прествлява въпросното бяло вещество.

Опитах няколко начини да го чистя но най-успешен беше с "телчица"(телена четка). Това е малкия ми 5 литров аквариум, чиято вода смених снощи към 5 следобед. Бях го изчистил идеално и ето какво стана.

миа

 Котлен камък е това. Зависи от твърдостта на водата във Вашия град. С телчица няма да стане, само ще се надраска стъклото. Решението е оцет. Прехвърлете рибите в отделен съд, хубаво напоете една домакинска гъбичка с оцет и изплакнете колкото пъти е нужно с оцета. Само така ще се премахне.

paolo6481

Е то ще се премахне ама той казва че за един ден след изчистването и пак става същото. =-O
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

_777_

Ако това "нещо" се получава за един ден ме съмнява да е котлен камък.Ако може някоя по свястна снимка за да може да се види за какво става на въпрос.Но ако наистина е котлен камък решението е:
Цитат на: _777_ - 21.06.2007 20:08
"Pulirapid"! ;-)Това е антикалцифициращ препарат с натурален оцет за почистване на котления камък.Може да го намериш във всеки магазин за почистващи препарати.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

миа

Ох, вярно, на това не обърнах внимание  :-|. Наистина една по-добра снимка ще ни е от полза при разрешаването на проблема. Котленият камък не може да се образува за една нощ, разбира се.

DarkHearth

Благодаря ви за отговорите, но едва ли ще стане по хубава снимка тъй като от светкавицата стават бели петна на снимката, а без нея нищо не се вижда. Но все пак опитах да снимам пак и ето:

Утре стринта ще се опитам да снимам пак. А колкото до въпроса с оцет-а ако капна няколко капки при рибите възможно ли е да им стане нещо и това би ли решило проблема ?

миа

 Наистина ли това изчезва при изчистването на аквариума и после се появява пак? Много е странно, прилича на много надраскано стъкло...

Не, не, в никакъв случай не сипвайте оцет, едно че за рибките ще е убийствено, а и ефект няма да има.

Vempe

Аз нещо не разбрах това от вътре или от вън е ?
Ако е от вън пробвай с мокра кърпичка или мокър парцал , поне при мен така ги махам тези петна . :-) :-)
Безсмъртен съм до доказване на противното, а тогава няма да ме засяга !!

kdravia

Цитат на: миа - 27.12.2010 20:56
  С телчица няма да стане, само ще се надраска стъклото.
Според мен,колегата вече го е надраскал,но докато е влажно стъклото не се вижда,а като изсъхне стои като матирано. *dontknow*Така си мисля,ако говорим за външните страни.
Ако не се стича никаква вода по тях е изключено.Просто стъклото не е надраскано,а направо матирано,а и да го чистиш с телена четка- =-O,но пак е добре,че не си добарал шкурка.Това в кръга на шегата. :-D
Докато има шарани,ще има и рибари!

Асен Евгениев

Ако това е само отпред, обърни аквариума, задното стъкло да стане предно. И спри да
рендосваш с тия телчета, има други начини.
http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/chistene-na-staklata-na-akvariuma/msg297271/#msg297271
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

DarkHearth

Възможно ли е това да се получава от "метиленово синио" (пиша го с "и", защото не намерих подходяща буква на клавиатурата), защото забелязах че снощи направих рестарт на големия аквариум и несложих метиленово синио и стъклата са си чисти, а на малкия сложих веднага като сипах водата (казаха ми да го слагам като предпазна мярка срещу болести).
Едит: Субстанцията е от вътрешната страна на стъклото.

botan

Не е от метиленово синьото, ама спри да го капеш за щяло и нещяло. Само ако имат проблем рибите се изкарват в някакъв карантинен и там се друсат със всякакви химии. Преди да слагаш оцет и още някакви щуротии във водата премери поне рН-то й.
И вече няколко пъти те питаха, този камък отвътре или отвънка е, аз отговор не видях.