• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

"Избеляла" вода!

Започната от WOLF, 30.10.2005 21:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

WOLF

Здравейте на всички отново.

Имам проблем с водата в аквариума си, бях решил да не пускам темата защото си мисля, че няма точен отговор на въпроса ми е едва ли някой би могъл да ми помогмне, но може би не е така.

Та проблема е следния, водата в аквариума ми губи бистротата си, въпреки всекидневните смени на 10-20% от нея. Водата не е бистра, както трябва да бъде, а изгележда леко бяла, сякаш съм изсипал в нея чаша мляко. Параметрите на аквариума са сравнително добри (всичко влиза в нормите) и няма видми последици (вреди) от това "избеляване на водата" освен появата на еленови рога.

Рогата ги свързвам с избелялата вода защото Кралчев беше писал за абсолютно същата ситуация в негов аквариум. И според него това избеляване е резултат от унищожаване на бактериите във филтъра, което е и моето единствено обяснение на проблема. Гибелта на бактериите е вазможна при мен, единствено поради пречината, че в продължение на два месеца подавах СО2-то директно във филтъра.

Въпроса ми не е конкретен, но се интересувам някой имал ли е подобен проблем, за да ме насочи към други вероятни причини за него.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

N.Nobs

Какъв е пълнежа на филтъра :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

abaro

Не ми стана ясно дали водата  е побеляла след като си започнал смени всеки ден, но ако е така да не би да доливаш вода направо от чешмата. Защото въпреки че доста хора тук пренебрегват "отлежаването" на водата аз съм убеден че това е задължително. Особено ако смените са чести дори и малкото съдържание на хлор може да  разруши азотния цикъл. В такъв случай обаче би трябвало да имаш пик на амоний и нитрити. Затова ако не си правил тест по-добре веднага си купи някой от двата - аз бих ти препоръчал теста за нитрити.
Може и нещо друго да е повлияло на цикъла - лекарства, други химикали или рязко пренаселване на аквариума. На мен лично не ми се е случвало да помътнее водата при вече работещ аквариум и затова само гадая :?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stas

Не гарантирам, но при мен имаше такова нещо при пускане на аквариума. Сложих препоръчителната доза Sera Aquatan, след 1 час сложих препоръчителната доза Sera Nitrivec и на другата сутрин водата беше видимо по-прозрачна. След още един ден - кристал!

NO CARRIER

Точно. Това се случва при липса на нитрифициращите бактерии. Най-често, при нов аквариум или при прекалено често смяна на водата.
Може би, малко риби и много растения?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

WOLF

Пелнежа на филтъра ми е керамика, вата и гъба. Избеляването се получи известно време след започването на честите смени на водата, но наистина това е най-вероятната причина. До скоро сменях вода всеки ден по 20% директно от чешмата, понякога през ден.  Пренаселването на аквариума е изключено, защото риби почти няма, но за сметка на това има доста (според мен) растения. Амонии и нитрити не съм мерил, защото до сега не ми се е налагало, малкото риби който имам не ги храня и принципно в аквариума си не вкарвам никакви хранителни в-ва. Преди три дни обаче видях, че нитрата е паднал на нула, което става поради две причини: или растенията са го усвои ли напълно, което е по-вероятно, или не функзиониращ филтър.

Е това. Днес ще има ревизия на филтъра, и можеби някой и друг тест ще направя.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Stas

Оу! Нитрат на нула! Значи нямаш азотен цикъл. Явно с ежедневната смяна, което никак не е препоръчително в никакви условия, си изтребил бактериите. А да не говорим за вода директно от чешмата! Ами явно трябва да си активираш филтъра наново. Ползвай нитривек - става.
Иначе има много добри капсули с бактерии на Ferplast, но не знам в Пловдив дали има откъде да ги купиш.

dido

Хора, не давайте на човека глупави съвети!

За какво му е нитрифицираща система, след като той има почти само растения. В този случай амонячни съединения и нитрите е ИЗКЛЮЧЕНО да има, при условие, че нитратите му са 0. Растенията първо консумират амоняк и нитрити и чак тогава опират до нитрати.

Въобще това е една често повтаряна грешка - отдаването на твърде голямо значение на азотния цикъл в аквариум с растения и без риби.

В неговия случай по-вероятната причина за побеляването на водата е развитие на бактериална колония, колония от едноклетъчни микроорганизми или оцветяване на водата от ватата на филтъра (ако ползва такава).

Бих му дал съвет да пробва третиране на водата с някакъв слаб антибиотик в продължение на 5-6 дни.

Stas

Дидо, според мен ти грешиш!

Но нека ако иска да пробва с антибиотик... :)

Аз споменах малко по-нагоре, че имах същия проблем при новозапуснат аквариум, в който нямаше почти нищо. Оправи се след Aquatan и Nitrivec. Факт!

Откога растенията консумират амоняк?

dido

Цитат на: "Stas"
Откога растенията консумират амоняк?

Няколко стотин милиона години опреди ти да се родиш  :lol:

Любопитно ми е защо мислиш, че греша?
Също така защо според теб "измирането" на нитрифициращите бактерии ще доведе до побеляване на водата.

Longanlon

Всъщност, Стас, ако изгледаш лекцията на Диана Валщад за процесите в аквариума (лекцията я има на цд-то на АГА) или прочетеш книгата й ще разбереш, че растенията предпочитата амоняка пред нитратите и поемат първо него, ако има такъв. Затова именно някои хора си зацияклят аквариумите с чист амоняк и без риби - става по-бързо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

WOLF

Това което Дидо написа много ме заинтересува и са склонен да се съглася с него. Значи за амонячните съединения и нитритите наистина няма от каде да дойдат, в аквариума си имам Сиамци + Отоциклос = 12 рибки. аквариума е 160 лт. и рибите не ги храня. Има доста растения. Значи съмнявам се оцветяването да е от ватата, ползвам вата на сера, все пак тя е направена за аквариумни филтри. А относно вероятността това оцветяване са колония едноклетъчни мисля ми се иска да разбера дали е така преди да предприема третиране с антибиотик, затова въпреки че е малко вероятно филтъра да е отказъл, днес му направих ревизия и мисля да спра смяната на водата за 7-8 дни да добавя малко нитривек и да видя дали ще има резултат.
А относно тези антибиотиците който могат да се ползват в подобни ситуации, каде мога да намеря информация.

@Stas Мисля че всеки аквариум когато се стартира, първия един ден минава преаз фазата мътна вода (при мен също беше така) но това е само за ден и даже и без нитривек и акватан се оправя. Но  моят аквариум е "разработен"  (поне така си мисля :lol: ) а и водата ми не е точно мътна, а по-скоро побеляла.

Кофти работа  :?  :?  :?
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

penchod

Абе хора, нямали някой да изплюе камъчето откъде ги пазарувате тея Отоциклос, и без "кльощави, брадати" позивни, ако обичате - поименно, поименно!

77

нали заедно ходихме при тях :lol: не ги ли видя :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

penchod

Подозирах, че това е мястото, ама да питам пак, макар че сае видях ама тея не ги видях, а работят ли рибетата иначе?

NikolaV

Случвало ми се 1-2 пъти. Отдавна беше и не си спомням дали беше след смяна на вода. Нищо не направих. За 2-3 дена се оправи от самосебе си.

dido

В съвсем нов аквариум избуяват разни бактерии, първаци и инфузории. Оттам са всичките ефекти на помътняване и позеленяване на водата. След време изчезват - когато условията станат непригодни за тях.

Similar topics (5)

43408

Публикации: 3
Прегледи: 6793

2269

Публикации: 11
Прегледи: 5786

50452

Публикации: 7
Прегледи: 3839

24605

Започната от DeqnVasilev


Публикации: 48
Прегледи: 18272

1064

Започната от koyota


Публикации: 3
Прегледи: 4144