• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Златни рибки. Търся съвет

Започната от oleto, 26.09.2018 11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

oleto

Здравейте,

Имаме две златни рибки. Четох вчера цял ден за риби плуващи по дъното омърлушени (явно добре си познавате рибите), или за плуващи на повърхността с корем настрани или на горе (случи ни се, спасихме ги), но до сега никъде не намерих нищо за риби, които се издигат на повърхността без да обръщат корема. В момента в който спрат да плуват, все едно магнит ги тегли нагоре. Цял ден така бяха и се притесних. Днес седят спокойно на дъното, но не плуват. Трябва ли да се притеснявам?

Ужасно съм нова в това начинание, полека-лека се образовам. Чета тук много публикации и продължавам да чета и да подобрявам средата на рибките, но ще се радвам ако някой реагира своевременно да ми каже какво е нормалното поведение за тези рибки.

Предистория:
Окт мин год подариха на сина ми две златни рибки в празен овален 5-10 л. "аквариум". Казаха ни, че се гледат лесно, да ги пазим да не измръзнат, да сменяме водата често и да ги храним веднъж дневно. Докато преди два месеца едната не качи корема на повърхността, дори не се усъмних в думите на познатите. Започнах да чета по малко и спасихме рибката, като я оставихме да погладува и тя живна. Според възможностите ни, се опитахме да им подобрим живота.

По настоящем аквариума е 35 л. Водата стоя седмица с камъчетата, които купихме и в нея изсипахме двете рибки с част от тяхната вода. Вече не чистим аквариума. Водата я сменяме веднъж на две седмици, като само част от нея се маха и се долива нова, престояла ден. Около 1/3 - както четох. Добавихме и помпа, която не знам с каква сила е и каква марка е (пише на китайски), затова и сложихме гъба, защото изпитвах ужас да не бъдат засмукани. Пускам помпата за минутка или две през няколко дни. Храним ги веднъж на два дни с люспи на Сера. Купихме и термометър за да сме сигурни, че темп е добра. За сега е постоянна 21 градуса. Моля кажете какъв може да е проблема, ако има такъв и как още да подобрим средата. Прилагам снимки, за да видите как изглеждат рибките и ако разпознаете помпата, да дадете съвети. На последната снимка се вижда как едната стои на повърхността в странна поза.

Ще се радвам на всякакви съвети. Благодаря!


https://i.postimg.cc/jjbkpFJT/Whats_App_Image_2018-09-25_at_20.08.46_1.jpg

https://i.postimg.cc/KvCWNzGR/Whats_App_Image_2018-09-25_at_20.08.46_2.jpg



goolf5

Много неща още имаш да учиш , като цало като гледам аквариума пак е малък , тези 30 литра , та те само за едната рибка не стигат , че две вътре . Защо не е пълен до горе ?  :-| Какво означава страх ме е да го пускам за да не засмучи рибите , няма как да ти ги засмучи , филтъра трябва да ти работи постоянно , вземи си и нагревател вече е хладно а и като гледам температурата иска си постопляне , вземи сложи малко бързорастящи растения валиснерия , роголистник ,  много ще спомогнат за развитието на аквариума , който най-вероятно няма изградена среда още , филтъра не го спирай , в него се заселват и живеят нитрифициращите бактерии , които са крайно наложителни за развитието на средата на рибките или т.нар. азотен цикъл. Имаш още какво да учиш не се притеснявай , в началото и аз наблъсках 20 риби в 20 литров аквариум и се чудих защо измираха  :duvar: *dontknow*

oleto

Много благодаря! Ще се опитаме да ги спасим с Вашите съвети.

Някой може ли да ми препоръча добър магазин, от където да закупя правилните неща? За София става дума.

Благодаря предварително.

oleto

Ако на някой му е от полза. Мерките, които предприехме: Сменихме храната със спирулина. Смених помпата с нова. Оказа се, че тази която имахме е за 80 литра или нещо от сорта. За това и е била толкова силна, а няма възможност за нагласяне на силата. Взех по малка, с няколко вида филтър, която седи постоянно включена. Взех също и нагревател с термостат на постоянна темп 24 гр. Момчето в зооцентър беше много търпелив и обстоен, за което му благодаря. Добавих още един пакет камъни и долях остаряла вода почти догоре.  Днес рибките ни са видимо по-добре. Благодаря за помощта.

goolf5

И още по-добре ще става , но все пак имат нужда от по-голям аквариум !! Желая Ви успех в начинанието с което сте се захванали защото е страхотно , каквото Ви интересува всичко го има тук в сайта , много е полезен , просто четете ! Доста неща съм научил от тук и са ми помогнали ! Радвам се , че съм успял да ви помогна .  *privet*

Similar topics (5)

30479

Започната от DCP


Публикации: 0
Прегледи: 1718

50199

Започната от rik


Публикации: 0
Прегледи: 1138

1792

Публикации: 41
Прегледи: 17387

59151

Публикации: 21
Прегледи: 8301

42978

Публикации: 18
Прегледи: 9294