• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

златната ми рибка има черни петънца по цялото тяло и опашката :(

Започната от tanya_gs, 03.04.2012 22:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tanya_gs

Здравейте, съвсем съм начинаеща в отглеждането на рибки, имам следния проблем, не съм се отървала още от предишния, но да започна с належащия според мен. имам си златни рибки 3 на брой, 2 сомчета и един трифогастер, аквариума ми е само 40 литра, изпразнила съм го от всякакви растения (изкуствени имах само и аранжировки), понеже имах ихтио, преди това и почти всички ми умряха без сомчето(което ми е адски любимо) и трифогастера, който се блъска вечер в стените на аквариума  *SORRY*. Знам, че за златните рибки е нужно много повече пространство прочетох доста по темите в последно време, но ми бяха изненада и бяха пуснати в аквариума, без знанието ми, докато си намеря подходящия за мен аквариум. Та така, едната ми златна рибка наскоро умря, без видими белези, беше най-малката, в момента следващата по големина е с черни петна по опашката и тялото. Тялото и е видимо различно от останалите, все едно люспите ги няма, и опашката е разкъсана, извинете ме за не компетентното ми изразяване, наистина съм много начинаеща.  Филтъра на водата го махнах, от време на време поддържам по-високи градуси, понеже ме посъветваха така, заради ихтиото и преди два дни сложих сол, понеже по сомчето ми има още няколко бели точици, които не минават от МНОГО време. лекувах му на него и язва с някакво хапче, което ми дадоха от магазина, но водата беше сменена преди да приема новите попълнения- златните рибки и едно ново сомче. Струва ми се, че разкъсванията по опашката на златната рибка си бяха от самото начало, но черните петна ги нямаше. Не знам дали е важно, но да си кажа, че нямам лампи в аквариума. Ще кача няколко снимки, които не са с добро качество, но понеже са постоянно в движение не мога да направя по-добри. Само да подчертая, че рибката няма никакви признаци на ленивост, все толкова жизнерадостна си е. И искам да се похваля, че с толкова грижи преди това за любимото ми сомче, съм го дресирала като кученце и така ми се радва като ме види. наистина ми е много жално за рибките и няма да преживея още една загуба. Помогнете моля, съжалявам, че е толкова дълго обяснението ми, просто много ми се насъбра изведнъж.
: 03.04.2012г 22:10ч





по снимките не се виждат добре петната, но това е, което успях да направя. Само да си кажа, не знам дали отново има значение, но не разбирам, защо и водата се размъти последните два дена, добавям и препарат ichtio на tropical, майка ми го беше взела, след това ме посъветваха за препаратите на sera от по-компетентния според мен магазин, но ми казаха да продължа с това, което съм започнала, заради ихтиото преди това де.
Никой не се е родил научен!

aquarium.fan

Първо напиши кога е стартиран аквариума, слад колко време пусна рибките, сменяш ли вода и ако да по колко? Колко и как храниш?
Сома калихт ли е и колко е голям?
За начало пусни помпата да си работи и пиши каква е помпата, намали храната-гладната рибка е здрава рибка

Георги

Изглежда много зле положението. Ако не си свършила предишното лечение и започнеш друго, сигурно ще измрат.
Според мен рибата с петната има повече от една бактериална инфекция. Ако я отделиш в друг съд може да пробваш със Sera Baktopur direct, JBL furanol или на друга фирма.

tanya_gs

аквариума е стартиран отдавна, не живеех тук и не мога да кажа точно, факт си е, че след ихтиото останаха само две рибки, изпразних го почти напълно, за да измия всичко добре, но сменях водата доста често май от както умряха почти всички. Златните рибки и другото сомче са пуснати в събота. Храня ги веднъж на ден със Sera Vipan и някакви гранулки. Сома, който си ми е любим е калихт.
Купих Sera Baktopur сложих в основния аквариум едно хапче, отделих рибката и на нея и сложих половин, но понеже тя няма въздух, ми казаха от магазина да и сменям половината вода всеки ден, но то по този начин и лекарството заминава, да слагам ли още четвъртинка хапче не знам? Сега и сложих и на нея малко въздух, но я засмуква направо.
Никой не се е родил научен!

tanya_gs

здравейте пак, явно няма кой да ми помогне, но ще опитам отново :( въпросната рибка си умря отдавна, но сега мисля, че е следващата на ред  :'( опашката и плавниците и са разцепени целите по продължението на лъчите, не знам какво да правя?!
Никой не се е родил научен!

ivanchoy_mk

Не ,че искам да те критикувам но до колкото прочетох не си казала обема на съда.
Калихта е малък за този аквариум,може да го замениш,продадеш и т.н
А за златната рибка пробваи с калиев перманганат продава се в аптеките и струва 1.20лв едно шишенце,
направи водата бледо розава и сложи вътре рибката,нямам в предвид цялата вода в аквариума а в отделен съд.
И не се предай,може би е било и късно да я спасим но...

tanya_gs

Приемам критика всякаква. Аквариума по горе съм писала е 40 л, знам че е малък...изчетох доста, побърках се вече.  Калихта за нищо на света не заменям, продавам или каквото и да било. Той ми е любимец, толкова много ми се радва, като ме види на стъклото започва да се върти като кученце. Мисля за по-голям аквариум, но на този етап няма как да се случи. Колко време трябва да оставя рибката в калиевия перманганат? Някакви витамини ли да купя, не знам вече какво да правя?!
Никой не се е родил научен!

aquarium.fan

Трябва да осигуриш подходящи условия-като е пренаселен аквариума не може да се създаде стабилна екосистема и след по-кратко или по-дълго време водата става с лоши показатели, вследствие жизнената дейност на рибките и или се натравят бавно от амонячните сьединения от акитата, или стават податливи на болести.
В този аквариум тези риби могат да продължат да живеят при следните действия от твоя страна:
-подмяна на 20-30 % от водата с престояла и темперирана, поне през ден, за да се поддържа водата
-сложи поне плуващи растения-роголисник за да усвоява отпадъчните в-ва от рибките
-намаляш температурата на 20-21 градуса
-драстично намаляш храненето-храниш през ден 1 път дневно, съвсем малко-рибите ще го понесат
-подобряваш филтрацията, трябва да приближиш струята на филтъра до повърхността за да се раздвижва и да се подобри обогатйването с кислород от въздуха.
-ако има някаква болест по рибките трябва да проведеш съответното лечение, има информация за повечето често срещани болеститук-трябва да се чете и да се проведе лечението до край.
Колеги са ти писали вече-трудно ще продължиш да потдържаш доброто състояние на рибите в този аквариум-малък е, мисли за някакво решение.


tanya_gs

Благодаря ви за за съветите. Ще направя всичко. Аз доста изчетох, където е започната подобна тема, никъде нямаше реално решение на въпроса, по точно реална диагноза и лечение. Още веднъж Благодаря!
Никой не се е родил научен!

chimotoki

Цитат на: tanya_gs - 18.04.2012 22:09
Мисля за по-голям аквариум, но на този етап няма как да се случи.

Не е задължително да си купуваш аквариум от зоомагазин, където цените са главозамайващи.Разгледай тук във форума много хора продават големи аквариуми на прилични цени, естествено втора употреба, но повечето са в доста приличен вид.Понякога дори се учудвам как хората в опита си да си продадат аквариумите, които вече не им трябват, ги пускат на направо смешни цени.Например аз се купих 60 литров аквариум от зоомагазин за 160 лева, а тук продават 200 литров за 150 лв.. Така че, ако искаш разгледай офертите.

ico

Има вариант и сома по цяла нощ да тормози каракудата. Това е сериозен стрес за рибата, имунната защита не е добре, пък и физически да се увреждат крехките плавници.
Според мен освен че двете риби са натикани на тясно, то са и несъвместими. Като толкова ти се иска сома или ги раздели или махни златната, че на едно място така или иначе не могат, то не че имат и място сега де...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tanya_gs

Не мисля, че е сомът, не твърдя изобщо че съм компетентна. Просто не съм го виждала никога никой да тормози, по скоро се съмнявам за трихогастера. Плавниците и опашката не са разкъсани, а разцепени направо. Днес им купих малко растения. Дадоха ми от магазина и сера бактопур директ. Няма начин и нов аквариум ще взимам, независимо, че щом казвате, че са несъвместими съм отново на кръстопът. Имам място за по-голям аквариум, но за два отделни нямам. оффф... :duvar: 
Никой не се е родил научен!

ico

Охо и трихогастер има в това малко аквариумче... избора ти на риби изобщо не е добър. Трябва да имаме приоритети и да ги съобразяваме с възможностите си.
И аз искам някой голям змиеглав, няколко полиптеруса, атрактивни едри сомове и кралски питони... но нямам място и възможност,затова избирам според тия ми условия. Като искам нови риби несъвместими със сегашните, прости ги сменям и толкова. Няма как да имаме ноев ковчег в къщи.  ;-) Трябва да мислим и за животинките, дали може да им осигурим нормални условия или просто ще наблюдаваме как умират измъчени, защото така сме поискали.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tanya_gs

То първоначално  са били само хелери, 2 сомчета  и трихогастера, няколко поколения се изредиха от хелерите за 2 години, но след ихтио и не знам още колко болести за 2 вечери си отидоха. Успях да спася само сомчето и трихогастера. Златните рибки ми бяха пуснати изненада от един "разбирач". В това положение, нито мога да ги подаря на някой, нито нищо... А не мога да ги оставя да си умрат.
*dontknow*  :(
Никой не се е родил научен!

Similar topics (5)

58844

Публикации: 0
Прегледи: 2277

56158

Публикации: 2
Прегледи: 1935

55160

Започната от Usagi


Публикации: 3
Прегледи: 1449

46025

Публикации: 4
Прегледи: 2223

32623

Публикации: 0
Прегледи: 3790