• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 07:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Всяка нощ по една жертва.

Започната от hugostaff, 16.05.2012 12:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hugostaff

От 2-3 седмици имам следния проблем - намирам по  една мъртва рибка всяка сутрин.Няма видима причина.Рибите са жизнени,имат апетит играят и плуват без странно поведение.Бях взел 5 микроразбори галахи една по-една си отидоха(дали всичко не тръгна от тях), 2 стъклени сома, едно алмуниери - беше посиняло все едно някой го е бил.4-5 звездни,2-3 воали анциструси едно скатче,2-3 клиновидни разбори,2-3 ненонки.Интересното в случая е,че умират 1 по 1 през ден или всеки ден....а не на куп.Изпразни ми се акавариума.
Големи риби който са желези(а данно) 4 L134, Leopard Frog Pleco и 3 кулита които движат заедно и се боричкат за територии.Дали не са замесени.....плекосите едва ли(.......кулитата са огромни, но и те са само санитари?
Освен риби нищо ново няма в аквата,никакви драстични промени.

В момента останаха

Leopard Frog Pleco L134 - 4бр (5-6см)
Ancistrus dolichopterus L183 - 4бр, 5см
Анциструс воален албино  -3 бр 5см
Анциструс воален -1 бр 5см
Кули - 3бр 8см
Тетра елдер- 10бр 2см
Москитова разбора  - 10бр  2см





Това което искам да допълня,че ме съмява това: използвам Easy Carbo и Про Фито  ....по предписание ама го слагам вечер преди да загася лампите към 11-12.Дали ненатоварвам нещо.Бутилката е оригинална(от Мишо-Калкана съм ги взимал) мирше си на компот......дозата е 2-3 мг за 125л. е Ок .

Имам 1- 60 литров и там слагам глутаралдехид ,растенята са перфектни и нямам водорасли и най важното нито 1 умряла риба.......а не сменям и водата често имам 20 тина неона и 3-4 анциструса 5-6см.
Искаме да обърнем специално внимание на начинаещите акваристи, че рибките никога не спят по гръб!

Caxapa

Проблема ти не е от "вчера" както казваш-2-3 седмици.  Върни се на предишните си теми в които си  поставял същият проблем. Не изчетох всичко по темите  които си пускал  и преди но още там, в началото се крие истината за това измиране "по списък" на рибките ти.

VDO

Какъв е обема на аквариума?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

hugostaff

Цитат на: Caxapa - 16.05.2012 12:47
Проблема ти не е от "вчера" както казваш-2-3 седмици.  Върни се на предишните си теми в които си  поставял същият проблем. Не изчетох всичко по темите  които си пускал  и преди но още там, в началото се крие истината за това измиране "по списък" на рибките ти.

Ок Имах проблем с кислорода ама засилих филтрацията намалих  броя на рибите и всичко беше приказка.Тогава нямаше трупове а сутрин рибите бяха горе за въздух.

23.04.2012г - Проблема тогава беше следния:
Става  въпрос за следния проблем.През 6-7 дни сутрин всички риби и скариди са по стъклата, около филтъра или в горната част на водата или по горните клони на растенията.Сменям 20% вода и ватата на всмукателната тръба(задръстена от дребни частици) и всичко се нормализира.Забелязъл се,че в такива моменти циркулацията на вода е много слаба,тъй като слагам на смукателната тръба на Ейхема, малко вата за да не ми дърпа по дребните скаридки и тя съответно се задръства на 2-4 дни.Другото е предишната вечер съм дал малко повече храна за дънните(таблетки).Иначе храня през ден по малко.Правя редовно тестове и според мен химията е  Ок.Сменям 30-4о% всяка седмица.Постояна 24 градуса температура.
Растенията са доста и дали те са виновниците за този дисбаланс?Сиптомите на рибите са според мен липса на кислород.Не пускам аераторна помпа-никога не съм имал.Когато филтъра е без вата на тръбата  прави много добра циркулация(950л/ч).
Азота и нитратите са Ок.
Добавям и пречистващи бактерии(Sera Bio Nitrivec - бактериални култури, биостартер),Sera aquatan  при всяка смяна. Бактериите дали  "дръпват" кислорода при развитието си  от водата и в резултат рибите не могат да дишат.Забелязвам,че напоследък растенията дърпат много в разтежа.....най-вече бързорастящите.

Моля дайте акъл кава е възможната причина за обедняването откъм кислород и как може да се избегне.Или има друга причина.Примерно ако оставя без филтрация 1 ден фатално ли е? Влиае ли филтрацията на кислорода? Прекомерно гъста растителност(имам доста мъхове) или населен с рибки аквариум може да доведе до тяхното измиране, особено нощно време когато не само рибките , но и растенията дишат кислород от водата. Въпроса е къде е баланса и как се оправяте колеги с   "кислороден глад"? Дали да не спра или намаля до минимум добавянето на каквито и да било препарати и химии?

NO3 - 0
NO2 - 1
GH - ОКЛО 12-15d
KH - 6
PH  - 6.8
CL2 - 0

Аквариума ми е;

http://s1262.photobucket.com/albums/ii620/Hugostaff/?action=view&current=photo10.jpg

Обем 125 л - Jewel  Rio 125
филтрация 950 l/h външен
и вътрешен
осветление т5 2 пури 28w

Риби
Leopard Frog Pleco L134 - 5бр
Ancistrus dolichopterus L183 - 10бр,
Анциструс воален албино  -3 бр
Анциструс воален -3 бр
Кули - 3бр
Гастромизон (Сладководно скатче) - 1
Kryptopterus bicirrhis - Стъклен сом - 2
Sturisoma panamense -2
Клиновидна разбора - 6
Gyrinocheilus aymonieri -2
Да отбележа,че повечето са още малки и са от сем.Лорикарии - постоянно се крият някъде и реално аквариума прави впечатление на празен.Може би затова не го усещам като пренаселен.

Скариди
Cherry,caridina japonica

Охлюви
Neritina  natalensis
Neripteron  granosus
anentome helena
AMPULLARIA GIGAS
Tylomelania orange
Brotia pagodula

Разстения

Явански мъх
Коледен мъх
Сингапурски мъх
Огнен мъх Flame Moss
stringy moss
Fissidens fontanus
Lomariopsis lineata (Round Pellia)
Monosolenium tenerum
Cladophora aegagrophila
Eleocharis acicularis
Cryptocoryne crispatula var. balansae
Ехинодорус
Анубиас
Лимнофила ароматика
и мн. др.

Искаме да обърнем специално внимание на начинаещите акваристи, че рибките никога не спят по гръб!

trupai

С поставянето на ватата на смукателя си намалил драстично дебита на филтъра. Движението на водата е станало минимално и по този начин се е намалило обогатяването на водата с килород .Рибите са много за този обем! Абсурдно е спирането на филтрацията.
Съвета ми е да махнеш ватата, да понамалиш рибите и да спреш с добавянето на химия!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

hugostaff

16.05.2012 13:53 #5 Last Edit: 16.05.2012 16:04 by hugostaff
Цитат на: akitaka - 16.05.2012 13:12
С поставянето на ватата на смукателя си намалил драстично дебита на филтъра. Движението на водата е станало минимално и по този начин се е намалило обогатяването на водата с килород .Рибите са много за този обем! Абсурдно е спирането на филтрацията.
Съвета ми е да махнеш ватата, да понамалиш рибите и да спреш с добавянето на химия!


Проблема с кислорода беше преди месец - 23.04.2012г. Имах проблем с кислорода, ама засилих филтрацията намалих  броя на рибите и всичко беше приказка.Тогава нямаше трупове а сутрин рибите бяха горе за въздух.
: 16.05.2012г 13:01ч
Easy Carbo - на загасена светлина ли се слага(нощем) както се препоръява за глутаралдехида.Понеже са сходни съм си решил,че  и Еаси Карбото е за през нощта,а може би бъркам?
Искаме да обърнем специално внимание на начинаещите акваристи, че рибките никога не спят по гръб!

hugostaff

От 6 дни нямам нито една жертва.СПРЯХ  всякаква химия,подобрители на вода,полезни бактерии,торове,eazay carbo.....всичко , сменям вода престояла без подобрители окастрих растения и мъхове за да има повече свободно пространство и намалих храната през ден по малко.За сега нещата ми харесват как вървят:)
Искаме да обърнем специално внимание на начинаещите акваристи, че рибките никога не спят по гръб!

Similar topics (5)

49204

Публикации: 2
Прегледи: 2356

28652

Публикации: 12
Прегледи: 4760

54697

Публикации: 32
Прегледи: 9042

46020

Публикации: 9
Прегледи: 3315