• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 14:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Умираща скалария

Започната от aleksandurg, 27.03.2012 21:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aleksandurg

Здравейте, имам 3 чифта скаларии, 2та от които са по малки и единия са големи. Едната от  големите нещо не е добре от няколко дена стои се по дъното и то буквално на дъното легнала в пясъка подпряна на един камък. През по-голяма част от времето стои така като пусна храна се пораздвижва и ходи яде уж, но не е толкова пъргава. Забелязах някакви черни петна в областа на очите. Преди 2 седмици ми умря и една от мулинезиите,  сякаш имаше и тя една две черни точки  над едното око ( а може би си внушавам) , мулинезията отслабна много и почна да стои  само по ъглите без да плува и един ден умря. Преди това не ми бяха умирали рибки мноого от давна, може би над половин година. Аквариума е 30 литра вътре има общо 8 рибки 3 чифта скаларии и един мулинезии, всяка седмица или най много на 2 сменям по 1/4 -2/4 от водата на аквариума, има си вътрешна помпичка с филтър и една таблетка алго стоп. Завъдих едни като малки рапанчета   без да искам ( не охлюви а рапанчета  някакви ракообразни предполагам) и те стабилно почистват дъното ,  (незнам дали те не са проблем нещо понеже беше само 1  но после се размножи и в момента са около 20 малки крият се в пясъка през деня а нощем обикалят и явно се хранят с отпадъци щото дъното е много чисто винаги).

Дайте идеи, аз ли греша някъде, болест ли е това или какво?

Buhoff

три чифта скаларии в 30 литра?  *spank*
Ако ти и още 5 души влезете в една стая 5-6 кв. м дали ще тичаш из нея?
Колега 6 скалари се гледат в 300 литров аквариум не в 30 литров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

aleksandurg

е те не са мутанти  като си разпънат перките от върха на едната до другата перка е 9-10 см. Изобщо не са големи че да им е тясно и едва ли от това да се разболя рибката имам го от около година и до сега нищо не им е имало и на 3те чифта

Caxapa

Колега aleksandurg ! В ляво на екрана се появява една листа с най-важните  теми. Също може да ползваш търсачката на сайта ни и да прочетеш за всяка риба какви са изискванията за нейното отглеждане. Отделно като цяло трябва да се запознаеш с цялостното потдържане на аквариума и какви са изискванията. Определено на тези литри няма да можеш да отглеждаш скаларии. Прочети това което ти казвам и ще рзбереш къде ти е грешката и причината да умре рибката!

FHM

Колега докато скалариите са малки ок може да се прежалят в по малък аквариум , но те разстът и им трябва голям аквариум минумум 300 литра в твоя случей . Рапанчетата за което говориш са охлюви  името им е мелании . За сега започни да правиш по чести смени на водата скалариите обичат водата да се опреснява по редовно . И се замисли за по голям аквариум прочети профилите на рибите който имав и виж изискванята който имат за да се чустват добре .

aleksandurg

Ми повечето теми съм ги чел . За болестите темите съм ги преглеждал и друг път още бети като гледах и не мога да преценя какво и има в момента на скаларията, те повечето болести си приличат по симптоми. Определено ще почна по-начесто да сменям водата, за меланиите рзбрах че са полезни и според мен е така. Не успях да намеря темата за изискванията за всяка рибка и с търсачката търсих не можах, мисля че съм я срещал преди, но не можах да се оправя в кой раздел , ако можете дайте линк.

Caxapa

http://aquariumbg.com/ и там надоло в дясно  има едни извредени-растения, риби..и прочие. Цъкаш си на рибите и от там вече от листата избираш тази която те интересува. Другият начин си е с гугле ..

durty

Пренаселен ти е аквариума. Няма какво да се чудиш. 10см скалария си е големичка. А 6 броя в 30л. си е живо мъчение. 1/4 смяна на вода на две седмици също ми се струва малко. И аз разпитвам за подобен литраж аква и всички колеги без един съветват не 1/4, а поне 1/3 като минимум всяка седмица и 1/2 като оптимален вариант.
Или ги продай/подари скалариите или им вземи по-голяма аква, щото докато се чудиш от какво са заболели, като нищо и да ритнат камбанките  :-(
Real eyes realize real lies.

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

49039

Публикации: 1
Прегледи: 1473

38252

Публикации: 5
Прегледи: 3844

32315

Публикации: 15
Прегледи: 6119

25711

Публикации: 17
Прегледи: 8010

26554

Публикации: 6
Прегледи: 3458