• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 21:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

учестено дишане при риби след смяна на филтър

Започната от vasconi78, 27.10.2015 22:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasconi78

Здравейте,

Имам аквариум 160 л и в него отглеждам 15-ина цихлиди - демасони и саулоси. До преди три-четири дни ползвах вградения филтър на аквариума (мисля, че се води топ филтър). Пълнежите бяха вата, керамични рингове и една малка опаковка зеолит. Преди 3 дни си купих външен филтър Sun Sun HW 302 и сложих същия пълнеж какъвто беше в топ филтъра, като добавих малко повече вата. Едновременно с това смених и осветлението и фона на аквариума. Забелязах, че поведението на рибите се промени. Най-съществената промяна е учестеното дишане на рибите, търкането им от време на време в грунда, както и не толкова енергичните им движения (вече). Хранят се, но не толкова активно, както преди промяната. Не виждам някакви външни симптоми за болести. В рамките на два-три дни сменях ежедневно 10-15% от водата като си мисля, че може да съм разбутал азотния цикъл (аквариума ми е от 2 години). Възможно ли е тези симтоми да са от стрес (бях чел някъде че е възможно, но искам по-професионално мнение) или от смяната на филтъра? Какви мерки бихте ми препоръчали да взема.

discusfen

По принцип когато се инсталира нов филтър на мястото на стария не се маха стария а се оставя за да поддържа биологично равновесие докато новия влезне в ритъм.Зеолита се подменя ,керамика поне два литра трябва да сложиш.Не може с вата за 5лева да напълниш кофата и да чакаш да се случат чудеса.Може и флейтата да не си нагласил правилно и да не им стига кислорода. Трябва да я нагласиш така ,че да прави леко течение на повърхността на водата.Може да си нарушил биологичното равновесие и да се е натрупал амуняк,нитрит,нитрат.

niki_o


vasconi78

Благодаря за отговора.
Ще допълня още от керамиката и ще сменя зеолита. Стария филтър не го запазих, тъй като не мога да инсталирам новия (технически). Флейтата е разположена така че прави течение на повърхността и има движение на водата.
Правих тестове (на Prodac) и не показват завишени стойности на амоняк. Въпреки това трябва ли в рамките на няколко дни да правя частична смяна на водата или да предприема някакви други мерки според вас?

discusfen

Не е важно само амоняк да нямаш .Тези риби са чувствителни към нитрит ,нитрат.Моя съвет е да си сложиш допълнителна помпа в аквариума в която да сложиш нитратна смола зеолита,и био вата и да подаваш кислород.

Ivan_S

Може, ако иска колегата, да налее 2-3 пъти някакъв биоактиватор. Ако се е поразклатил азотния цикъл, да го стабилизира, а ако не това, поне по-бързо да колонизира медията в канистъра. Не че няма да стане и по естествен начин, но ще е по-бавно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

vasconi78

Благодаря на всички за отговорите.

Вече съм си купил допълнително керамика, както и биоактиватор (или подобно) и вечерта след работа ще действам.


Similar topics (5)

27088

Публикации: 3
Прегледи: 2332

39520

Публикации: 3
Прегледи: 5539

58631

Публикации: 4
Прегледи: 2735

33284

Публикации: 5
Прегледи: 2608