• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 12:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Терор над коридораси .

Започната от Bolta, 23.05.2010 22:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bolta

Здравейте !
Два коридораса ми умират , но не мога да установя причината .
Няма да разказвам за аквариума , защото не е масова смърт , просто пускам едно видео /с не много добро качество/ , на което се вижда как два сантиметрова гупа кълве гърба на 7 сантиметров коридорас  :duvar: .
Днес извадих второто сомче - умряло ...с рана до гръбната перка .
Въпроса ми е дали е възможно това да е причината за умирането им ?

П.П. Чудя се , дали да устроя среща на гупата със скалариите ми в другия аквариум  *CRAZY*

Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting




gipsa

И при мен една молинезия се пробва да тероризира коридорасите ми , но скоро се отказа . Щом имат рана на гръбната перка би трябвало да е от нападение. :-(

Bolta

Много нахални гупи...сега забелязах , че не само една прави това , а няколко  *MODERATOR* ....Коридораса с тези размери ....вместо да отвръща на удара , ама не - те са кротки душици .
Бяха ми в по-големия аквариум , но там пък анциструса не им позволяваше да се хранят , постоянно ги разгонваше .  *dontknow*

andre7080

По принцип кори-то е доста "твърда" рибка, но ако гупите системно хапят дълго време на едно и също място все някаква беля ще направят... Пускай при скалариите  ]:-> (Aз имам една тетра конго, която нещо твърде се разрастна и започна да тероризира скаларийте... Гони ги и ги хапе по "краката" и в такива моменти се каня да си взема втори аквариум с едно Оскарче вътре за такива случаи....)
We do not inherit the Earth from our ancestors, we borrow it from our children.

vasso

Хахаха, често и най-безобидните рибки се оказват адски зли. Не се тревожи за коридорасчето. Ще заздравее горната перка. ;-)

Асен Евгениев

Мисля, че гупите просто се възползват от ситуацията. Когато вече има рана или рибока е болен и омърлушен,
един вид пътник.  Здрав и жизнен коридорас няма да се даде.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

gipsa

Цитат на: vasso - 23.05.2010 23:03
Хахаха, често и най-безобидните рибки се оказват адски зли. Не се тревожи за коридорасчето. Ще заздравее горната перка. ;-)
Как ще оцелее като вече е мъртво?  :-(

Bolta

Цитат на: gipsa - 23.05.2010 23:10
Как ще оцелее като вече е мъртво?  :-(
Не колега . Две са мъртви , но имам още 4 . Това на клипа е живо .
Цитат на: vasso - 23.05.2010 23:03
Хахаха, често и най-безобидните рибки се оказват адски зли. Не се тревожи за коридорасчето. Ще заздравее горната перка. ;-)
Там е работата , че перката си е добре . Бях написал , че раната е до перката.
Цитат на: andre7080 - 23.05.2010 22:56
...По принцип кори-то е доста "твърда" рибка, но ако гупите системно хапят дълго време на едно и също място все някаква беля ще направят...
Да - все на едно и също място налитат ....ах тези гупички  *MODERATOR*

vasso

Еми оказва се, според мои наблюдения, че рибките се справят. На един анциструс му се беше отчупила отстрани перката и седеше като счупена. Не знаех какво да правя, ама се оправи.  :-)

Ogi_

Според мен коридораса е подут и му има нещо друго, гупата едва ли може да го убие с тези по-скоро проучвателни ухапвания ...

Нещо ми се струва, че трудно стига до повърхността, а нали са двойнодишащи (или се бъркам) и трябва да стигат до повърхността - и така се измаря, измаря  накрая се задушава и умира - виж си температурата - доколкото се сещам се чувстват добре в по-студена вода - до 22-23 градуса - може да ги отделиш в някой отделен - аквариум - с ниско ниво на водата - за да изплуват за въздух по-лесно и без нагревател - тъкмо  гупите няма да ги тормозят - може да не съм съвсем прав, нека и някой друг да се изкаже - отдавна не съм имал такива рибки - при африканците не издържат дълго за разлика от тежко бронираните анциструси ...
Снимки на рибките ми преди и сега !

Телефон: 0896 276 109

Bolta

Това , че са двойно дишащи - за пръв път го чувам . Температурата в момента е 23-24 градуса /без нагревател/, а някои хора ги гледат с дискуси - там температурата едва ли е с такива стойности , по-скоро е между 28 -30 градуса .
Мисля , че 36 см височина не би трябвало да е проблем - това не е ''висок'' аквариум .
Относно подвижността - не съм сигурен колко е вазрастен този от клипа , купен е максимален размер , а тези които умряха бяха по-малки и имаха малка рана на гърба /според мен направена от гупите/.

rakim

Огледай добре всички коридораси,имат някаква инфекция или нещо друго което превлича гупите.Точно както akapulko ти е писал,възползват се от ситуацията така са всички риби.Иначе гупа на коридорас посмъртно не може да направи абсолютно нищо,не случайно се наричат и бронирани сомчета.И да двойнодишащи са,усвояват и атмосферен въздух.
540л Южна Америка

Emil

Не знам колко са бронирани, но 40 ендлерки разказаха играта на 10 коридораси -панда за около две седмици.

zambo

Здрав и жизнен коридорас никога няма да бъде притесняван от гупите по този начин . Моето мнение е , че коридоросоте имат проблем - паразити , инфекция ... незнам точно , и затова ги хапят . Бих те посъветвал да ги отделиш за 2-3 седмици и да ги наблюдаваш .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Similar topics (5)

20566

Публикации: 3
Прегледи: 3055

54118

Публикации: 10
Прегледи: 3137

50486

Публикации: 0
Прегледи: 1085

34379

Публикации: 0
Прегледи: 2359

41134

Публикации: 9
Прегледи: 4757