• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 09:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СПЕШНО!! Проблем с риба бета настръхнали и опадали люспи

Започната от Емили Спасова, 02.12.2017 15:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Емили Спасова

Здравейте. Вчера не съм забелязала, така че мисля че се е появил днес следния проблем: имам риба бета от около 2 месеца 5-литров аквариум с нагревател, 1 живо растение и едър грунд. Храня я с храна от онази на топченцата, но забелязах че колкото и да се опитва да я погълне я изплюва. Забелязах че е станала по-бледа преди време но не обърнах внимание защото бях чела че след размножителния период ставали по бледи,а преди това доста често се появяваха балончета(като пяна) по повърхността на водата. Та към същинската част на проблема: люспите на главата и са като настръхнали( не е подута, не мисля че е воднянка) а в частта между устата и останалата част на главата липсват люспи и стои червеникаво. Четох в интернет но не намерих нищо което да отговаря точно. Съжалявам ако има грешки бързах да го напиша защото съм много притеснена. Извадих рибката за да измия добре аквариума попринцип не стои в чаша(относно снимката в чаша) и да знам че не се вадят обикновено просто сега трябваше да направя снимка. По люспите си има като много мънички мехурчета въздух които не се махат от доста време но мислех че е от смяната на водата.А и също така постоянно се образува тънка коричка от мръсотия по повърхността на водата стои като мазно петно докато не се разпространи изцяло леко бяла стои, но след като я премахна и сложа на салфетка жълтее. Моля за бързо отговори защото не знам още колко и остава.




https://s7.postimg.cc/pgy680bd7/20171202_145301.jpg


Публикациите са слети: 02.12.2017 16:08

Реших да добавя снимка и преди да се разболее. В началото и бяха по разперени перките, не знам дали има значение.




Caxapa

В тази 5 литрова колба не много удачно да се гледа рибка. Само с нагревател не става. Трябва си и поне аераторна помпа  с гъба и камъче. Честото и въобще такова миене на аквариум или подобието на такъв не е желателно. Там е основата на проблема.

Емили Спасова

Вчера го измих по-хубаво за да премахна онези мазни бели корички по водата. Обикновено сменям водата веднъж седмично, около половината, без да махам рибката.

Caxapa

Малките по литраж аквариуми са с по-крехък и нарушим азотен цикъл. Като няма раздвижване на водната повърхност пък по-лесно се образува ципа на повърхността.

Kai

Горката рибка :duvar:
Ако искате да се занимавате с това прекрасно хоби го правете както трябва или въобще не го правете! Всичко идва от лошите условия....осигурете поне 10-15 литров аквариум + най обикновенна филтрация помпа с камъче и гъба, няма да Ви излезе повече от 20лв всичко. Прочетете пак хубаво (има много информация в форума) що е то азотен цикъл и дано спасите горката рибка  :'(

Similar topics (5)

49935

Публикации: 4
Прегледи: 3047

57574

Публикации: 2
Прегледи: 1636

23632

Публикации: 9
Прегледи: 11098

35992

Започната от Nikola 1


Публикации: 19
Прегледи: 7929

22013

Публикации: 4
Прегледи: 3986