• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 00:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Сиво моли - изкривен гръбнак, лежи по дъното, помогнете!

Започната от Хрисияна, 04.08.2014 13:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хрисияна

Здравейте! От 2 месеца имаме тропически аквариум (64 л, 55х35х30); грунд 5 см; вътрешен филтър, който работи постоянно; ЛЕД светлини - бяла и синя, гасим през нощта за около 8-10 часа; въздушна помпа, която не спираме (не знам дали е правилно); температура 25-26 градуса; 3 живи растения; тестваме водата редовно, nitrite и nitrate са винаги 0, но ph постоянно пада на 6,6, дори 6 понякога, а ammonia винаги е в повече... не можем да установим на какво се дължи, добавяме препарат за повишаване на ph и премахване на амонията, но като че ли разлика няма. Сменяме около 25 литра всяка седмица, почистваме грунда и стъклото, изплакваме елементите в старата вода, а в новата слагаме Tap Safe, както е описано. За жалост, при започването на аквариума изгубихме много риби, тъй като се доверихме на работещите в магазина (става дума за Англия, тук има само една верига зоомагазини, за която знам - Pets at Home, чиито персонал е абсолютно некомпетентен, някои от тях дори не могат да различат мъжки от женски индивиди... ), по това време ние нищо не знаехме, просто искахме да си гледаме рибки... След като започнаха да умират една по една поради наши грешки, набързо осъзнахме, че положението е сериозно, смея да кажа, че се образовахме, надявам се, че сега правим всичко както трябва.
Обитателите в момента са: 4 молинезии, 7 неон тетри, 2 отоцинклуса (2 умряха миналата седмица, единият със сигурност не се хранеше, другият - без видима за нас причина), 2 скариди (бяха 5, но при последната смяна на водата няма и следа от другите 3, не знам къде изчезнаха  =-O ). Храним един път на ден с люспи, на няколко дни смесваме люспите със сушени червейчета, но като че ли рибките не ги харесват, струва ми се, че винаги остават, през 3-4 дни добавяме едни малки таблетки водорасли. Изяждат храната за 3-4 мин, само таблетките остават за по-дълго, но на сутринта обикновено ги няма (предполагам или скаридите ги довършват, или се разлагат, което явно не е добре).
Та проблемът в момента е, че едната молинезия - сива на цвят (в магазина казаха, че никога не са виждали такава преди), от 2 седмици изглежда немощна, започна с едно нестабилно плуване, а от около една седмица само лежи по дъното, плува само за да се храни, после пак ляга, лежи само на дясната си страна и се вижда ясно, че гръбнакът й е изкривен надясно, когато плува се поклаща, сякаш не си използва дясната перка достатъчно. Преди да започне да лежи постоянно, черната молинезия постоянно я побутваше точно от дясната страна, не можахме да установим дали се опитва да й помогне, или я тормози... До сега сме забелязали, че молитата са много задружни, винаги си играят и "подкрепят", така че се надявам, че това е било форма на подкрепа, а не нараняване  *mislia* *UNKNOWN*
Освен това сивото моли изобщо не е пораснало откакто сме го взели (храни се и отделя), това предполагам не е нормално, дали е някакъв дефект? Много искаме да я спасим, моля някой да помогне със съвет.. има ли лечение, ние ли бъркаме някъде? (всички останали рибки са добре, жизнени)
Благодаря предварително и моля да извините дължината на текста...

Публикациите са слети: 04.08.2014г 13:01ч


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fgfbmegd03%2F20140804_105409.jpg&hash=d8ea010c250a4f8161e5d798929e8a942a013ee9


Публикациите са слети: 04.08.2014 14:03


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Ffn58mxomd%2F20140804_120110.jpg&hash=559a6496a9f4ed80f0d4bcca1185db658b6b450b

Ivan_S

Струва ми се, че аквариумът не "работи" правилно, т.е. или няма, или е нарушен азотния цикъл. Това, че винаги нитрита е 0, според мен се дължи на факта, че постоянно наливате препарати за чистене на амоняка, който както казваш, винаги е над нормата. Това ме навежда на мисълта, че нитритите се държат в норма изкуствено и няма равновесие в аквариума. Това е едната от причините за смърт при рибите.

Отделно рН-то наистина пада много. рН 6 си е кисела среда. При изисквания за рН над 7.5 за молинезиите, т.е. алкална вода, разликата е голяма. Неоните например ще понесат вода с рН до 5.5 и за това няма проблеми с тях, но не и молинезиите. Нещо ти подкиселява водата, за да пада така рН-то. Това може да е от пренаселване на аквариума и разтваряне на отделения от рибите СО2 във водата като се превръща във въглеродна киселина. Натрупването на органика (неизядена храна например), също може да доведе до падане на рН-то, както и за покачване на нивата на амоняка. Наливането на препарати за покачване на рН е нестабилно решение, освен това, ако при добавянането му рязко покачвате рН-то с повече от 1 единица, рибите може да не издържат. Щом системно коригирате рН-то с препарати, рискът е голям.

Друг проблем, за който загатнах, а и ти споменаваш е неизядената храна. НИКАКВА храна не трябва да достига дъното при хранене на рибите. Намали храненето - не като честота, а като количество, което подаваш. Малки порцийки (2-3), които рибите изяждат за секунди е най-добре.

Изкривяването на тялото на рибата може да е признак на генетичен проблем или на заболяване. Не съм сигурен, че ще успеете да я спасите, но за начало можете да започнете с по-чести смени на водата - през ден например, пак по 25 л. Ако искате си наливайте биактиватори след всяка смяна на вода. Подобрете филтрацията.

Ами, толкова от мен. За повече нямам време сега, колегите да допълват или коригират :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

bustama

Грунда е...нямам думи. Намерете си естествени камъчета с фракция 2-4мм. Във форума има много инфо, търсете и ще ви се изясни основата!
Направете рестарт, като преди това сте прочели за азотния цикъл, параметрите на водата и филтрацията. Също, рибите които си харесвате - какви условия, среда е нужна за тях, хранене и т.н.
Няма нужда от препарати! Природата си знае работата, само трябва да и се помага.

Хрисияна

Благодаря много за отговорите!
Определено ще се наложи да правим коренни промени, на мен ми беше ясно, че нещо не е наред при тези стойности...За пореден път се убеждавам, че (поне тук) да се продадат стоки е по-важно от живота на рибките.

mario_gg

Моли-тата са много здрави рибки ... според мен грижите които полагаш са предостатъчни.Друг е въпроса дали за били здрави като сте ги купили или просто са си били "дефектни" в магазина.Недей да слагаш толкова много препарати в водата , супена лажица сол и сода на 25 литра хлатка вода са предостатъчни при смяна на водата.

Similar topics (5)

44793

Публикации: 15
Прегледи: 5215

29057

Публикации: 2
Прегледи: 2575

55205

Публикации: 4
Прегледи: 2395

40860

Публикации: 2
Прегледи: 2085

39354

Публикации: 13
Прегледи: 4307