• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Сериозен но неустановен проблем с рибите. Моля за Съвет СПЕШНО.

Започната от JonJay, 17.06.2012 15:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

JonJay

Здравейте, първо както му е редът ще попълня бланката и след това ще опиша проблема.

Обем на аквариума:60 л
Височина:45 см
Грунд
Дебелина на дъното: 4 см
Размер на камъчетата:2-5 мм
Осветление:24 W
Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):да
Аераторна помпа (с гъба):не
Вътршен филтър л/ч:да, 400 л/ч
Външен филтър л/ч: не
Система за СО2: не

Филтрите работят непрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума: преди 2 години

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: не

Вода
Сменям по 12 литра - 20 (процента) на всеки 3-4 дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 24 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25- 26 градуса.

Храна
Видове храна: люспи, дафня, чернодробна по-рядко
Колко често храните рибките си: всеки ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 50%
Колко % са бързо растящи: 50%
Колко плуващи: 0

Риби:
Полово зрели(видове, брой): общо 34 - 18 неона, 3 хелера, 2 САЕ, 2 молинезии, 9 гупи
Млади риби(видове, брой): 10тина гупи
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): не
Проблема е от 1 седмица, катго повечето живородки /даже всичките не се чувстват добре. На мъжките гупи започнаха да им се късат опашките. Всички станаха много лениви, полу свити перки, едвам плуват. Гупите седят предимно в горната част на водата, а женските се деформираха, особено коремите им и станаха плоски като след раждане, направо се вдлъбнаха.
След тестове се оакза следното преди 5 дни: KH - 3; Ph - 7.5; NO2 - 0; NO3 - okolo 45-50 mg/l
Веднага започнах да сменям вода - първия ден 1/3, втория и до днес по 1/5. Вчера тестовете са същите, само NO3 - 15 mg/l. Не знам дали е от нитратите, но ми се струва, че не е защото и преди се е случвало да има по-високи стойности. Преди 2 седмици умря една женска гупа, а 3 дена преди това една мъжка. Моля спешно за помощ и съвет от какво може да е това положение !!! ще направя и пусна снимки на гупите, защото при тях е най-голям проблема. тези гупи се родиха при мен и съм си ги отгледал.





JonJay

Щом 2 дена никой не е отговорил, а вече има повече от 70 преглеждания, явно проблема е или твърде сложен, или по-скоро не съм обяснил правилно и съм изпуснал нещо. Ако на колегите, които се занимават професионално с акваристика нещо не им е ясно нека да поискат някаква информация, защото не знам какво е важното да посоча в този случай. Според мен /след като прочетох доста теми и литература в сайта/ някой който има доста опит може да ме насочи от къде може да е проблема, защото от показателите които дадох, може да се направи някакъв извод за киселинност, твърдост, СО2, кислород и т.н. за водата. Нямам възможност да купя всички тези тестове за  да съм сигурен какво точно е състоянието на водата. В крайна сметка ще се оправям сам и по пътя на логиката и по метода на изключването ще стигна до решаването на проблема.

JEM

Сменяй даденото количество вода само веднъж в семицата и изключи дафнията и чернодробната от менюто.Поинтересувай се за по специализирана храна за видовете риби които имаш.Ако ползваш смесена от онази разноцветната в пакетчета ,която се продава по магазините-забрави я. Засади още растения за да имаш по добра стабилност в аквариума си.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

JonJay

Мерси за отговора. Точно по отношение на сменянето  на водата не знам кое е по правилно, защото от една страна след като имаше повече от нормалното нитрати, се опитах да опресня водата в най-крати срокове. От друга страна четох, че на гупите им се късат опашките от честа смяна на вода и сигурно се сресират. Лошото е, че и на женските започнаха да им се цепят опашките, а хелерите и молинезиите са много унили и апатчини. Неоните също седят почти на едно място и не са както трябва. За храната - давам люспеста TETRA MENU и специално за неоните имам на топчета Tropical Supervit. Реших за разнообразие да давам и дафня и чернодробна, които смесих с люспестата. От два дена не съм ги хранил. Нивото на нитрати вече е нормално, никакви нитрити, PH е 7-7.5, но рибите са си все така. Ако трябва ще направя още снимки.

ico

Това че не трябва да се сменя вода по-често от седмица си е глупост. Аз сменям по-често (стига да не ме мързи) и то сериозни количества 50% и повече. Доскоро имах гупи и не са имали проблеми с това. Бяха в отлично състояние.
Аквариума ти е претоварен, сменяй по-големи количества вода. Колкото по-често ти се иска, толкова по-добре. Само новата вода да е с температура като на тая в аквариума. За да нямаш проблеми с рибите или ги намали поне на половина или опреснявай водата по-често и по-сериозно.
Като цяло има ли някакви неясни проблеми с риби и водорасли, то се набляга на опресняването.  ;-)
И по-добре спри храненето с боклуци, вземи си хубави храни, вземи и малко хек, да им разнообразяваш от време на време.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

JonJay

От 5-6 дена сменям всеки ден по 1/5 от водата. За температурата е ясно. Колко по-често и по-сериозно да я сменям? А и нямам възможност за такива количества да преседят поне 24 ч. Преди сипвах AQUATAN, но свърши и сега изчаквам да престои. Откакто почнах да сменям водата всеки ден - няма никакво подобрение. Забелязах днес, че някои гупи седят долу, а други са горе до повърхността, но всички едвам дишат и почти не плуват, и като че ли хрилете им са малко зачервени. Може да има отравяне с амоняк, но нали това води до големи стойности на нитрити, а такива няма изобщо и то вече 6-ти ден. Да не би да има недостиг на кислород ?! Увеличих аерацията, оставям по-дълго осветлението за да могат растенията да произвеждат повече кислород, но и това не помага.
А каква по хубава храна да купя - нали Tetra и Tropical са все пак производители не от вчера на пазара? 

ico

20% е нищожно опресняване, за аквариуми без много риби.  Дадох пример с над 50% смени на водата. А това неудобство с отлежаването на водата съм го избегнал. Няма къде да държа толкова туби или каквито и да е съдове, нямам място където да ги държа пълни, нямам и толкова нагреватели, за да затоплям престоялата вода до нужната температура. Честно казано не ми се и занимава с подобни упражнения, щом така или иначе и без тях си е същото. Спорно е изобщо и с какво се хлорира водата и дали изобщо има някакъв смисъл от престояване на водата, ако в нея има препрати, които така или иначе няма да изчезнат за 1-2 дни. Слагал съм от тия подобрители за чешмяна вода, но и без тях пак е същото положение. Нагласям на ръка температурата и си сипвам в аквариумите. Обитателите не дават никакви признаци на стрес и проблеми от това. Пък отровата за да стане на нещо по-безопасно си трябва адекватна филтрация, което с филтър като твоя и аквариум пълен с цапащи риби е малко вероятно.
Пробвай с големи смени на вода и дано се оправи положението. За храната - ставаше дума за изброените в описанието. Тия които имаш на тетра и тропикал са добре, ако не стигат дъното, но другите насипни боклуци ги хвърли. Падне ли храна на дъното, значи си сложил прекалено много.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...


JonJay

Тази статия съм я чел и преди, не мисля че има нещо аналогично с моя случай. Благодаря все пак.

В отговор на ico: според мен е задължително да престои водата, от опит го знам. Не съм сигурен за 24 ч. кои вредни вещества ще останат и кои от тях ще "изветреят", но поне мехурчетата от прясната вода, които полепват по стъкла и даже по тялото и хрилете на рибите няма да ги има. Филтъра ми се струва даже, че е по-силен от колкото трябва - 400л/ч за 60 л и ми завихря повърхността. Четох една статия, че за да има добра филтрация и бактериите да си свършат работата не трябва да е прекалено силна струята, а моята е точно такава. Храна изобщо не стига до дъното, неоните изяждат всичко и даже почвам да се притеснявам за САЕ-тата. Изпасоха всичко дето може да се "опасе" и сега почнаха да се разхождат и по-нагоре, ама от неоните не им идва ред:)

ico

Правиш ли разлика между дебит на филтъра и  филтрираща медия през която минава тоя дебит? За да си вършат бактериите работата, първо трябва да има бактерии, да има къде да се заселят. Друг е въпроса колко бактерии има в не особено подходящия за това филтриращ материал във вътрешния ти филтър. Той служи по-скоро за движение на водата и да събира едрите боклуци и плуващите части от растения. Дори и да има половин шепа някаква керамика вътре, то пак е нищожно. Пък филтъра ти дали ще е 50 или 5000 литра в час с тоя обем за филтрация, няма особено значение за истинската филтрация на водата. Та не разчитай на него за борбата с амоняка, той само върти водата и си събира плуващите изпражнения. А щом те притеснява повече пренаситената с газове вода от тая с амоняк и боклуци, сменяй си по колкото имаш възможност да държиш в туби и намали обитателите. 
Все пак аз и повечето хора във форума, които наливат директно от чешмата по една или друга причина, сменящи често голям процент от водата в аквариумите, не пускат теми в раздела за проблеми и не се оплакват от страдащи и умиращи от газова емболия риби... Не може хем препълнен аквариум, хем да не се сменя много вода, хем да не държим много туби, хем здрави риби без проблеми.
Наливам водата на силна струя в тубите и след това на силна струя я сипвам в аквариума. След това по растенията има по няколко мехурчета и толкова...
Всъщност при теб водата е около 50 литра, вземи си 3-4 туби по 10 литра. Пълни и оставяй да престои. То дали ще държиш 2 или 4 туби... все там.

Рибите имат проблемно поведение, разболяват се и се повреждат заради неподходящи и лоши условия. Ако условията са добри, то няма нужда от лекарства и теми в раздела за проблеми.  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tetra

Доколкото виждам от снимките неонките се чувстват добре.Проблемите са при живородките?Данните за химическия състав на водата някак ме се струват странни.Не е възможно алкалността, или карбонатовата твърдост да е 3° N, и pH да e 7,5 .При тази алкалита- рН е под 7.При тази алкалита водата е с ниска пуферачна способност и при подаването на СО2, рН пада значително,тези резки амплитуди не действат добре на живите организми.Тетрите са по издържливи на киселите води,докато за живородките изискващи твърди и алкални води просто е неподходяща.Киселинността на водата се повишава при подаването на СО2,при пренаселването на аквариума,увеличаването на отпадъците,малки порции на доливаната вода,както и рядкото и подменяване.

HEPOH

Дай повече инфо за гупите ( произход и възраст. Като гледам снимка номер 3  ми се струва, че са гледани в много лоши условия ,плюс близко родствено чифтосване . Женските стават така след няколко раждания. Изхода (поне според) е .че ще си отидат една по една. Ти единствено можем да им спестиш малко мъки, като прецениш че само се мъчат
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

JonJay

Цитат на: tetra - 19.06.2012 21:50
Доколкото виждам от снимките неонките се чувстват добре.Проблемите са при живородките?Данните за химическия състав на водата някак ме се струват странни.Не е възможно алкалността, или карбонатовата твърдост да е 3° N, и pH да e 7,5 .При тази алкалита- рН е под 7.При тази алкалита водата е с ниска пуферачна способност и при подаването на СО2, рН пада значително,тези резки амплитуди не действат добре на живите организми.Тетрите са по издържливи на киселите води,докато за живородките изискващи твърди и алкални води просто е неподходяща.Киселинността на водата се повишава при подаването на СО2,при пренаселването на аквариума,увеличаването на отпадъците,малки порции на доливаната вода,както и рядкото и подменяване.

Неонките не са както трябва, но в общи линии са добре. И на мен ми се струваше странно за тези показатели, но наистина бяха такива. Сега са: pH 7,5, kH 4-5, NO2 - 0, NO3 - 15 mg/l. Теста за pH е на JBL и не знам дали е верен, поне би трябвало. Или съм далтонист...  СО2 не подавам. Не мисля, че чак толкова съм пренаселил аквариума за да стане това мазало изведнъж. Как така 2 години нищо им нямаше и сега нещо стана. Мисля, че вече овладях проблема и както ico каза да се намалят рибите, те се редуцираха сами. Днес извадих 3 гупи, вчера 2, а на път са още 3.
: 20.06.2012г 16:04ч
Цитат на: HEPOH - 19.06.2012 22:09
Дай повече инфо за гупите ( произход и възраст. Като гледам снимка номер 3  ми се струва, че са гледани в много лоши условия ,плюс близко родствено чифтосване . Женските стават така след няколко раждания. Изхода (поне според) е .че ще си отидат една по една. Ти единствено можем да им спестиш малко мъки, като прецениш че само се мъчат
Произхода им е от моя аквариум и си прав за родственото чифтосване. Преди 2 год. купих 3 мъжки и 3 женски и после имаше поколение. И какво да правя, да купувам през 5-6 месеца по 2 нови ли? Обаче за много лошите условия не съм съгласен. Знам че не се занимавам професионално, но в сравнение с други познати и болшинството от хората се опитвам да създам ако не нормални условия, то поне горе-долу добри. Баджанака не сменя вода по цял месец, после наведнъж 3/4, че и повече, храни ги когато му падне, не пуска осветлението и съответно няма почти никакви растения, пере гъбата под чешмата и т.н. което от моите наблюдения е масово явление. А мен жената ми се сърди, че обръщам повече внимание на рибите...

Benzacillin

Добави Sera toxivec и разрови грунда. Грунда е доста стар и понякога се образуват отровни съединения в него.
След 1 час смени 30% от водата и филтрирай през активен въглен.
Във водата за смяна добавяй Tetra Aquasafe. Престояването на водата решава само проблема с хлора.
Сложи профилактична доза от Sera omnipur.
Ако не ти се правят такива разходи, филтрирай само през активен въглен, разрови грунда и смени вода. Aquasafe е нищо разход за такъв аквариум и не си го спестявай занапред.
Провери си пак резултатите от тестовете или ги свери с друг тест.
Грунда и филтъра имат достатъчна повърхност да поддържа необходимото количество бактерии за биофилтрация. Трябват ти само няколко бързорастящи растения. Извади чернодробната и дафнията от менюто.

HEPOH

ЦитатПроизхода им е от моя аквариум и си прав за родственото чифтосване. Преди 2 год. купих 3 мъжки и 3 женски и после имаше поколение. И какво да правя, да купувам през 5-6 месеца по 2 нови ли? Обаче за много лошите условия не съм съгласен. Знам че не се занимавам професионално, но в сравнение с други познати и болшинството от хората се опитвам да създам ако не нормални условия, то поне горе-долу добри. Баджанака не сменя вода по цял месец, после наведнъж 3/4, че и повече, храни ги когато му падне, не пуска осветлението и съответно няма почти никакви растения, пере гъбата под чешмата и т.н. което от моите наблюдения е масово явление. А мен жената ми се сърди, че обръщам повече внимание на рибите...
Нашето хоби не е точна наука и поради тази причина не винаги се получават нещата(били то за хубаво и лошо) . Най-добрият метод при мен е проба-грешка *DRINK*
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

Similar topics (5)

54782

Публикации: 4
Прегледи: 2701

15216

Публикации: 11
Прегледи: 5764

33284

Публикации: 5
Прегледи: 2600

42512

Започната от Heartwork


Публикации: 6
Прегледи: 2848

52673

Публикации: 3
Прегледи: 1779