• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.08.2020 02:02

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рибите умират в нов аквариум

Започната от karibeca, 07.06.2020 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

karibeca

Дата на стартиране на аквариума:11 май 2020г
Обем на аквариума:105л (Aquael Leddy 75)
Размери:75/35/40

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати:не съм ги мерил
Температура:25
Сменям по 30 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата с приблизителна температура 23-25 градуса и слагам Seachem Prime

Филтрация: отбележете кой от вариантите е и колко е дебита на филтъра
Аераторна помпа - Не
Вътрешен филтър л/ч: 500 (Aquael Turbo 500 с аерация и керамика)
Външен филтър л/ч:не
Система за СО2:не
Филтрите работят(непрекъснато).
Нагревател: Aquael 100 W
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: От 1 седмица започна да има леко по листата на растенията черна брада и гупите стоят само на повърхността и умират.

Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни: Seachem Stability 7 дни според препоръките и Seachem Prime според препоръките.

Риби:Гупи, Хелери, Анциструси
Млади риби (видове, брой):5 гупи, 1 хелер, 2 ансицструса


Храна:Енерджи Витал на Дажана
Видове храна:само един вид
Колко често храните рибките си:1 път
За колко време рибките изяждат порциите си:не искат да ядат

Растения:да
Колко % от дъното е засадено с растения:само дънни (Валиснерия обикновена, спирална, бакопа, паричка, кафява криптокорина.
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:

Грунд:да
Дебелина на дъното:5см
Размер на камъчетата:3-5

Осветление:6-8 часа (AquaEL Leddy Tube LED RETROFIT SUNNY)

Здравейте колеги. Имам проблем с наскоро стартиран аквариум. Аквариума е Leddy 75 - 105 литра. Ползвам вътрешен филтър Aquael turbo 500 и нагревател 100W. Водата я поддържам 25 градуса, грунда е уж висок клас кварцов 5 см на дъното измит с вряла вода както ми казаха в магазина. Имам растения Валиснерия, паричка, криптокорина и още 1 мисля. Светя по 6-7 часа на ден. Аквариума е измит само с вода без никакви препарати. Стартирах го на 11 май като 7 дни слагах Seachem Stability бактерия и Seachem Primе както е написано на листовката. Чистя стъклата, сифонирам и сменям по 30 процента от водата на 7 дни. Филтъра и нагревателя работят постоянно като съм пуснал и аерацията от филтъра да вкарва въздух. Имам 3 пластмасови играчки които преди да ги сложи съм ги измил старателно само с гореща вода. Пуснах преди 2 дни 5 гупи, 2 хелера и 2 анциструса. Гупите стоят само на повърхността и умират една по една. Също така растенията ми започват да загниват и имат поява на черна брада.От къде може да идва проблема? Моля за помощ :)

Benzacillin

Нямаш азотен цикъл. Бактериите са умрели от глад, защото не си ги хранил и е нямало риби в аквариума. Смени 50% от водата. След това сменяй по 30% два пъти седмично в продължение на 2-3 седмици. Храни по малко веднъж дневно. Всичко друго ти е както трябва.

S.Mladenov

Трябва да има нещо брутално зле, за да умират толкова бързо риби, пуснати преди 2 дни. Спри aерaторa на филтъра, защото прекaленото количество кислород(в случая) може да води до газова емболия. Достaтъчно е да сложиш флейтата на филтърa, така че да движи повърхностa на водата. Също тaкa и пх-то може да е паднало доста, ако има пренасищaне с кислород. Мехурчетатa по стъклата, също ме навеждат към това предположение. Има и други неща над които да се замислиш дали да не промениш в бъдеще, но като начало това ми прави впечатление.karibeca

Проблема при мен проодължава за съжаление. Както казахте сменям по 30% от водата 2 пъти седмично, слагам Seachem prime за премахване на хлора и амоняка, махнах всички играчки от вътре, сифонирам добре при смяна на водата, храня по малко веднъж на ден или през ден.Гупите стоят на повърхността и са като неадвекватни, анциструсите умряха, а хелерите се движат що годе добре. Растенията ми също не се развиват и гният. От къде може да идва проблема? Единственото което ми идва на ум да е нещо от грунда, защото друго вътре не остана?

didak

Да, от описанието изглежда, че освен грунда друго не остава. Все пак бих ти препоръчал да си вземеш тестове за вода, за да си сигурен, че основните показатели са ок /jbl 6in1 са добри/. Сифонирането на този етап е излишно, да не кажа вредно.

Benzacillin

Остават декорациите или грунда (бои,токсични съединения) или самата вода от водопровода. Прежали 28лв и купи тестовете на jbl (50бр.). Няма да съжаляваш.
 До колегата Младенов: pH не пада, а се увеличава при наличие на много кислород ;)

Георги

Крайно невероятно е да завъдиш черна брада в нов аквариум за 25 дена. По-скоро растенията вече са имали брада. Кога сложи растенията?

Какви значи неадекватни риби? Вяло движение или напротив - възбудено?
Освен стоенето на повърхността и отказ да се хранят, има ли други симптоми?  Например: бледи и/или подути хриле и търкане (чесане) в предмети?
Ако да, има вероятност с растенията да са внесени паразити по хрилете Dactylogyrus.

S.Mladenov

Цитат на: Benzacillin в 19.06.2020 23:11До колегата Младенов: pH не пада, а се увеличава при наличие на много кислород ;)
Аз така предположих, защото съм чел, че кислорода окислява водата. Но също съм чел, че рн сутрин е по-ниско.
Както и да е, важното е да помогнем на колегата :) ,stasi85

А как храниш?Да не прехранваш рибите и да се събира много органика,която при незаработен азотен цикъл не им дава шанс.Също така е напълно възможно да имаш болни риби още при закупуването или да си вкарал нещо с растенията (все пак брада при новостартиран аквариум при положение,че светиш само по 7 часа....въпреки,че е възможно ако са силни пурите :-( )
При мен имаше проблем точно с органиката+кофти филтър+пренаселване на аквата.
За водата бих те посъветвала просто да си приготвяш туби с престояла и чиста вода вместо постоянно да слагаш стартиращ препарат.
Само ми е интересно ако слагаш вода от чешмата директно,казваш 23-25 градуса с термометър ли я проверяваш?