• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.09.2020 22:10

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с цветни тернеции

Започната от zhivko.dinev, 20.07.2020 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zhivko.dinev

Здравейте,
 нов съм в форума и като цяло в акваристиката така че може и нещо да бъркам. Да започна с аквариума - нов Акваел 60 ден и нощ в комплект с филтър, нагревател и осветление(стандартно оборудван). На дъното си купих черен грунд и там направих първата грешка като не го измих добре. Отначало беше замътен и се наложи да му сменям по 30 процента от водата за 4 дни за да може да избистри.Другото което ползвах е дехлоратор за водата и SeaChem Stability. Взех си 6 цветни тернеции, 5 неонки, един сом и един анциструс. Цветните тернеции една по една умряха, накрая ми умряха и сома и анциструса мислех си че е от мътната вода и за това я сменях всеки ден по 30 процента докато избистри. Oтнесех от водата в магазина за рибки и направихме тест на водата за ph и нитрати.И двете бяха в норма и реших че съм оправил проблем и взех нови две цветни тернеции онзи ден. Днес обаче и те умряха и вече не знам какво да направя и къде греша. Странното е че на неонките им няма нищо и са си добре.Ако може може някой да ми помогне че съм му много благодарен. Иначе в аквариума има и 3 растения забравих да кажа, но не им знам имената.

Поздрави,
Живко Динев

NO CARRIER

Здравей и добре дошъл!

Не пишеш колко дни са минали от стартирането на аквариума. Да, обикновено всички бързаме и не изчакваме да се завърти цикълът преди да пуснем рибките.

Възможно е рибките да не са били добре още с купуването им от магазина. Особено както пишеш, че са цветни.

Не мога да гадая какво се случва, но мога да ти дам няколко съвета. Остави нещата така за 2-3 седмици, защо не и месец, за да се стабилизират нещата. Тогава можеш да мислиш за нови рибки и растения.

Вместо керамиката можеш да обиколиш близките реки/гори и да си избереш някой по-разчупен корен/клон от мъртво дърво. Да го извариш и да го сложиш него. Анциструсите ги обожават.

Водата я сменяй по 1/3 всяка седмица. Един ден от седмицата не слагай храна изобщо.

Успех!

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

zhivko.dinev

Здравейте,
Сега се появи нов проблем в аквариума. Някакви кафяви мъфове се появиха в целия аквариум. Имате ли представа от какво са и как да се оттървя от тях

Карган

Снимката не е много ясна, но прилича на черна брада.
Черна брада

Изкарваш и почистваш декорацията, другите се опитай да махнеш механично до колкото можеш. Може да третираш и с "течен CO2"(глутаралдехид, Easy-Life Easycarbo, Seachem Excel)

Указания за употреба на глутаралдехид

Сиамските водораслояди и амановите скариди ядат черна брада(твърдата вода прави брадата по неприятна за ядене), но сиамските водораслояди ще станат прекалено големи за аквариума.

Само нитратите ли измери или също и нитрити и амоняк?

Много важни статии

Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.