Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми при рибите => Темата е започната от: Антон_Петков - 06.05.2013 14:00

Заглавие: Рибите ми изчезват мистериозно, дали са изядени?
Публикувано от: Антон_Петков - 06.05.2013 14:00
Здравейте !!!
Пиша ви със следният проблем:
Имам около 70 литра аквариум, в него гледам, или по-точно гледах :)  2-3 платички, 2-3 молинезии, 2-3 хелерчета, 4-5гупи, 3 калихта и 3 черни сома подобни на змиорки, някой ги наричат фосили, други електрически, както и да е ,през 2-3 дни ми изчезва по 1 рибка от живородките, и то само нощем, няма трупове няма и риби, рибките нямат признаци за болест или каквото и да било,аквариумът е с капак, има си хубав филтър, много стабилен нагревател, лампа и пр. Не знам какво да правя, снощи гледам едната хелерка готова да ражда, прецених че на сутринта ще я преместя в родилното отделение, да ама не, нея я няма никъде, за 5 дена ми изчезна една мъжка плата, една молинезия и хелерката, и преди имах 10-на случая, все същото. Попитах хора които развъждат и продават рибки, казаха ми да махам от аквариума фосилите, това трепело всичко което е по малко от него и го ядяло.
Та въпроса ми е дали е от фосилите, или калихтите, по склонен съм да махна живородките от колкото сомовете, страшно са красиви и грациозни, по 10-12см са и ги гледам от 3 години, възможно ли е да има друго обяснение на случващото се?

П.С. Извинявам се предварително ако вече има писано по моя  въпрос, просто толкова много теми :). Имам и снимки, но явно са много големи и не искат да се качат.
Заглавие: Re: Рибите ми изчезват мистериозно, дали са изядени?
Публикувано от: Caxapa - 06.05.2013 14:31
Цитат от Википедиа.. "Сомът фосилис (Heteropneustes fossilis) е вид сомоподобна риба от семейство Heteropneustidae. Среща се в Индия, Пакистан, Непал, Шри Ланка, Тайланд и Мианмар. Обитава основно езера, блата и мочурища, но понякога се среща и в кални реки.
Този вид достига на дължина до 30 cm.[1]" Не е препоръчително да се отглежда в малки аквариуми. Още повече са 3 на брой. Можеш спокойно да ги обвиниш в изчезването на рибките ти нощем. Освен ако не умират по други причини и после сомчетата да се гощават с труповете но нападат и живи риби.
Заглавие: Re: Рибите ми изчезват мистериозно, дали са изядени?
Публикувано от: petar99 - 06.05.2013 14:34
 Освен фосилисите може и калихтите да имат вина, ако са достатъчно големи, но все пак аквариума рано или късно ще стане малък за сомовете.
Заглавие: Re: Рибите ми изчезват мистериозно, дали са изядени?
Публикувано от: Антон_Петков - 07.05.2013 11:48
ами калихтите са три на брой, около 10см са, горе доло колкото едно кебапаче :), а тия фосили са около 12-15см, аквариума е чист, добре осветен и няма как да не видя риба която е мъртва, особенно хелер който е червен, явно е от сомовете, няма друго обяснение, а за размера на аквариумасъм съгласен, скоро ще взема 200-250 лтр но мяма да гледам малки рибки, ще си купя 2-3 по едри еземпляра и толкова.
Заглавие: Re: Рибите ми изчезват мистериозно, дали са изядени?
Публикувано от: micka - 15.06.2013 14:27
Преди имах ж 80литра аквариум с гупи и хелери и един 28 см. Вийдал сум да поглъща 5см гупа 100% виновен а при мен и подарен.