• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Умиращи Коридорас Палеатус

Започната от mitakata, 25.05.2019 10:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mitakata

Здравейте, днес сутринта забелязах един от сомовете ми - палеатус да плува спираловидно, когато спира лежи на една страна или по гръб. Преместих го в отделен съд, а малко по късно под едно от растенията ми намерих и умрял - също палеатос. До снощи и 4-те бяха ок, поне видимо. Сега само два от тях се хранят видимо без проблем.

Публикациите са слети: 25.05.2019г 10:10ч

Забравих да опиша, че аквариума ми е сравнително нов - стартиран на 5-ти април, и около 15 дни по - късно първите му обитатели бяха точно 4-те палеатуса, един анцитрус, охлюви мелания и ампулатия.
Растенията, които отглеждам са Сагитария, Анубиас, Погостемон, Егерия, Ехинодорус, Лимнофила, Пистия и от няколко дни имам няколко малки стръкчета Роголистник.
Другите обитатели са 5 хелера, които вече имат дори поколение и с малките рибки, които са в същия аквариум видимо всичко е наред, 4 анцитруса и от около 6 дни 5 плати, с които като подарък ми пристигна и роголистника.
Аквариума ми е 120 литра, температурата я поддържам около 25 - 26 градуса, филтрация - вътрешен филтър, с аератор + един допълнителен аератор. имам тест ленти, според които маркера за нитрити - не реагира, което би трябвало да е ок, нитрати около 50, ph - в последните 10-тина дни е е ниско - около 6,4.
Водата я сменят на 7-8 дни по около 36 - 37 литра.

Публикациите са слети: 25.05.2019г 11:11ч

Единствената промяна, за която се  сещам в момента са новите обитатели - платите и това че от 2 дни за храна на хелерите и платите използвам Tera Flakes.
Преди това ги храних с Sera San и храна, която ми пристигна с аквариума като подарък.
За храна на дънните риби пък използвам и към този момент - Sera Wels - Chips.
Дали е възможно проблемът ми да идва от смяната на тази храна всъщност, защото сомовете изяждат и от нея, това което падне по грунда или декорацията.

Георги

Здравей, винаги има риск от внасяне на болести при добавяне на нови риби.
Аз бих намалил нитратите до към 25-30 максимум.

mitakata

Благодаря за насоките.
Вероятността за болест я бях изключил, имайки предвид състоянието на другите обитатели, а и факта, че двата сома бяха поразени в рамките на няколко часа.
Моите подозрения падаха по - скоро върху храната, макар и да не мога да намеря някаква логика.
Опитах се да намеря информация за "спираловидното плуване", състоянието, в което намерих втория сом, но никъде не попадам на информация за подобно поведение или увреждане.
Дали е възможно да ми дадете съвет как да понижа нивото на нитратите, почти стоят като заковани на тази стойност или поне резултат от измерването с тест лентата - маркера винаги реагира в цвета на 50мг/л

nicco

Здравей, при стартиране пика на нитрИтите е към 25 ден.Тогава са добавени сомчетата и съответно са се увредили и споминали.Може да измериш нитратите на водата от чешмата за да се придобие представа колко вярно показват тези лентички.Аквариума тепърва ще се стабилизира и нещата ще си дойдат на място.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

mitakata

Здравейте, направих измервания с тест лентите на вода от чешмата, водата в съда, в който оставям водата да отлежава за смяната и аквариумната вода, която е на около 4 дни, та резултатите са:
Чешмяна вода: хлор - 0; pH - 7.2;карбонатна твърдост - 6 градуса, обща твърдост - 7 градуса; нитрити - маркера не реагира; нитрати - 10мг/л
Отлежала вода (4 дни): хлор - 0; pH - 6,8 (не знам дали е нормално); карбонатна твърдост - 3 градуса, обща твърдост - 7 градуса; нитрити - маркера не реагира; нитрати - 10 мг/л
Водата в аквариума (4 дни от последната смяна) - хлор - 0; pH - 6,4;карбонатна твърдост - 3 градуса, обща твърдост - 7 градуса; нитрити - маркера не реагира; нитрати - 50 мг/л
Друго нещо, което съм забравил да отбележа, е че всеки ден ми се налага да доливам около литър, литър и малко вода, за да поддържам ниво на водата.

Георги

Здравей,
при мен също на престоялата вода и пада pH и kH.
Щом имаш нитрати в чешмяната вода, единият вариант да ги свалиш малко е да пробваш с повече количество вода при смяната на част от водата. Другият е с увеличаване количеството на растенията - би трябвало пистията ти да се развива доста бързо. Третият е с препарат за премахването им.

mitakata

Не ми се иска да използвам препарати, но може би ще се наложи.
Като цяло за момента нямам проблеми с растенията, едни се развиват добре, други не толкова, колкото на мен ми се иска, но специално пистията и водната чума (егерията) са като побесняли, растат с часове, размножават се, пускат ластуни, нови клончета...
Ще пробвам първо със смяна на 50% за да видя дали ще има резултат и за колко време.

Similar topics (5)

25964

Публикации: 13
Прегледи: 7113

55869

Публикации: 1
Прегледи: 2204

50922

Публикации: 3
Прегледи: 3544

54118

Публикации: 10
Прегледи: 3114

59664

Публикации: 0
Прегледи: 1413