• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 01:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рамирези лежи на дъното

Започната от desunka, 14.04.2016 10:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

desunka

14.04.2016 10:44 Last Edit: 14.04.2016 17:13 by desunka
Здравейте! Искам да споделя няколко неща за моя аквариум , като основният ми проблем е, че една от рибките от седмица лежи (по-скоро плува) само на дъното, със подпрян по дъното корем. Но първо да разкажа за аквичката:
  Имам аквариум 60л, в който отглеждам "котило" от 6 диви рамирезки(микрогеофагус) на 1.3г. - всичките женски и 1 двойка сини рамирези. Освен тях, имам 3 саета, 3 анциструса и 5 амбър тетри. Знам, че рибките са твърде много за литрите, аквата е и добре залесена. Интересното е, че някак си се спогаждат и видимо не страдат от липса на място, поне досега. Сините хвърлиха хайвер още в първата седмица, когато се "запознаха" миналото лято. Е, от тогава няма повторение.Проблем започнаха да ми създават саетата, защото след като опасаха черната брада, която беше нападнала растенията и заради която ги взех, доооста пораснаха. Твърде дивички са и са големи пакостници.Започнаха да пасат растенията.....Изкорениха полянката....
1.Та, първо - имам 3 саета, на които търся нови стопани, с по-голям аквариум.
2. Синият мъжки рамирези се влачи по дъното без видими други белези. Леко апатичен е за храна. Женската синя рамирезка съще беше зле. Просто в 1 ден и на двамата им се случи нещо. Тя започна да плува до повърхността, на втория ден се изкриви леко. Още в началото започнах с Бакторпур на капки- 2 дози през ден в общия аквариум. След това отделих сините в малко аквариумче и още 1 доза бактопур. При мъжкия няма никаква промяна, влачи се по дъното. Прояви интерес към храна обаче (дожаля ми и след 2-3 дена на диета му дадох люспи). Женската зазля още и днес се пренесе във вечните ловни полета. Чудя се със синия красавец какво да правя, какво изобщо му има???
3. Имам ксенококус(черното водорасло във вид на грозни петна върху анубиаса).>>> не знам как се чисти, има ли изобщо начин?
4. Филтрацията на аквата е с външен водопаден филтър Hailea, с механична филтрация - камъчета и керамични цилиндърчета. Адски много се замърсява водата (не прехранвам - рибите са доста и хратата бързо свършва). Но, по корена имам микрозориум (в горната част на аквата до повърхността) и био отпадъци всякакви се трупат по него и там е яка мътилка. Сменям водата през седмица (около40%), чистя дъното и колкото мога от микрозориума(сифонирам). На 3-4 седмици мия филтъра защото в него става кал, мътилка и хваща некви бели ципи и изобщо гняс.
Това е клипче на мъчениците: https://www.youtube.com/watch?v=LVecljvwBDU&feature=youtu.be
А това е аквариума (от миналото лято), когато сините станаха родители за кратко. С много черна брада, млади саета, полянка и мъхове:

raiko

Не възлагай големи надежди за съдбата на мъжкото рамирези!  Рибите чрез плавателния си мехур успяват да балансират своето положение в различните слоеве на водата. Когато се налага да потънат в по-дълбоки слоеве те намаляват количеството на газовете в плавателния си мехур.... и обратното- когато плуват в горния слой на водата плавателният им мехур е по-пълен. Мускула който регулира изпускането на газове от плавателния мехур се казва сфинктер.....  При някои бактериални заболявания този мускул се уврежда и спира да функционира.  Теоретично има някакви слаби шансове чрез вкарване на определен антибиотик със спринцовка и силиконов шлаух директно в стомаха на рибата, но това се прави при по-редки и скъпо струващи риби. Аз лично не съм имал положителен резултат.....

desunka

Мдаа, и аз си мислех за плавателен мехур, попрочетох малко, не разбрах много и ти благодаря за обяснението за нивата и газовете. Никога не мога да съм сигурна с "диагнозата".  Апетитът му се изпари вече. Странното е, че и двете сини рамирезки едновременно окапаха....Доказателство, че селекциите ги правят по-неустойчиви.
А относно замърсяването на водата, дали можеш да ми подскажеш какво да правя. Прилагам малко снимки, на които се вижда "замърсяването" непосредствено след смяна на водата, както и черното водорасло по анубиаса. Ако по-дълго време не съм сменяла вода( имам предвид 3 седмици) по повърхността на водата, както и по медията във филтъра се появяват бели парцали, разпенване дори....(2-3 пъти съм "зарязвала" аквариума до такова ниво на замърсяване), освен всичката останала кал.

baygry

На мен ми прави впечатление ,как е изглеждал аквариума миналото лято и сега..
Имаш прекалено много био-отпадъци и явно недостатъчна филтрация.Смяната на вода през 2-3 седмици само влошава нещата.
Според мен започни а сменяш по 20-30% вода всяка седмица.Камъчетата и цилиндърчетата във филтъра не са механична,а биологична филтрация.За механична трябва гъба или вата.Ако няма такива във филтъра-добави.За да не се получава ципа-раздвижи повърхността на водата.Успех.

Similar topics (5)

41553

Публикации: 10
Прегледи: 3603

56501

Публикации: 6
Прегледи: 6485

37741

Публикации: 5
Прегледи: 3348

34757

Публикации: 2
Прегледи: 2404

27056

Започната от di7ka


Публикации: 1
Прегледи: 4061