• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 00:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем след хранене

Започната от EdwinBG, 07.01.2019 20:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

EdwinBG

Здравейте. От известно време, след като златните ми рибки се нахранят, изплуват на повърхността и не могат да плуват надолу. Сякаш са пълни с въздух. След като мине известно време проблема изчезва и така до следващото хранене. Рибките са 4 златни. Храня ги със суха храна за златни на Sera,чернодробна на гранули и едни люспести отново за златни на сера за цвят (Goldy Color или нещо такова.) Важно е да уточня, че от която и да им давам, преди това я накисвам във вода от аквариума за да поумекнат, а и да не се надуват в коремите им. По този начин и храната потъва, а не остава на повърхността, с което елиминирам и вэзможността да поемат въздух хранейки се горе. Известно време ги хранех само с грах, проблема тогава го няма, но все на грах ли да бъдат?
Недоумявам къде е проблема. Ще ви бъда благодарен да изкажете мнение, съвет.

Betelgeus

Опитай да ги оставиш два- три дни гладни, а след това ги храни по малко. Правилно накисваш храната,но те не бива да преяждат. А чернодробната храна въобще я спри- тя не става за златни.

Smelly fish

Здравей, да ти кажа аз имам група барбуси които си ги гледам от повече от година и са същата работа. Суха храна ли е, излитат на повърхността. Всяка вечер им се хиля- те плуват надолу, то ги дърпа нагоре и така като се уморят спират в някой ъгъл за почивка и после пак надолу- нагоре докато не смелят храната и проблема изчезва. В началото се притеснявах, но после свикнах. Седяли са и по 10 дена и по 3 дена без храна (както съветва колегата) и след това пак същата работа. Най- дъртите два барбуса може да ги гледам вече и 2 години и си мисля, че ако проблема е бил сериозен отдавна щяха да са заминали в тоалетната чиния! И както казваш, ако им дам примерно замразен хирономус или замразена артемия може дори да преядат, но проблема с изплуването го няма. Така че поне мога да те уверя, че проблема не е на умирачка, а ако намериш все пак решение, драсни някой ред и ние да видим.

Георги

Цитат на: EdwinBG - 07.01.2019 20:54
Недоумявам къде е проблема.
Здравейте, проблемът е че са растителноядни. За съжаление не знам какво има в храната за златни на Сера.

EdwinBG

"Всичко необходимо за здравето на вашите златните рибки", ако трябва да цитирам опаковката. Гледам ги вече трета година и далеч не винаги е било така. В противен случай не бих го направил на въпрос.
Замислям се, по-скоро за прехранването, както каза колегата по-горе, въпреки че уж винаги съм го имал предвид, когато ги храня. Ако трябва да съм честен, трудно ми е да определям количеството храна. Съвета "толкова, колкото могат да изядат за 2 минути" не ми помага особено, тъй като независимо колко храна пусна, тя бива елиминирана за секунди.
Благодаря ви за включването.

Георги

Здравейте, снощи нямах време да напиша повече. Не съм гледал златни, но това, което ще напиша няма да навреди.

Сам казвате, че когато ги храните само с грах, няма проблем. Трябват им относително голямо количество растителна храна с фибри, водорасли за правилно храносмилане. Опитайте да им давате спирулина на таблетки, варена царевица, дори водна леща и от тънкия роголистник например.
На моите барбуси спирулината много им се услажда.

И хората имат проблем с отделянето, ако няма достатъчно фибри :)

Smelly fish

Аз моите барбуси ги храних в продължение на 2 и повече месеца с люспи спирулина на Тетра май бяха едни тъмно зелени и положението не е било кой знае колко по-различно. Разбира се през същия период съм давал и Сера Випан люспи, замразен хирономус или замразена артемия. Да взема замразени водорасли ли? Гледам, че продават и пише че стават и за сладководни риби. Иначе барбусите ги гледам, че през дните на диета или когато съм отсъствал си похапват охотно мъх. Не го знам какъв е, не е явански.

vasko_006

Здрасти колега. Аз от две години и половина гледам златни рибки и съм пробвал храни на люспи на Тетра, на Сера, на JBL и все имах подобни проблеми, след това пробвах със потъващи гранули на Tropical (чесно казано рибките доста ги харесват), но трудно се намират и сега последно от 6 месеца насам сутрин храня със потъващи перли на JBL Premium (даже са и със дозатор за по-лесно хранене) а вечер със плаващи перли на Tetra colour. Имам 2 Red Cap Оранди 2 бътарфлай телескопа 1 Риукин. От всичките рибки само единият ми телескоп получава същия проблем като твоя, но това е когато го храня със не потъваща храна (понеже докато яде и поема доста въздух а не го изпуска). Другите рибки нямат проблем. Препоръчвам ти да си намериш потъваща храна и от време на време да им даваш грах.
П.П
Граха е полезен и с него даже някои акваристи лекуват проблема със апарата им за регулиране на кислорода в тялото, но това е доста дълга тема, ако го няма описано във форума (понеже съм от скоро и не съм прегледал всички постове) бих могъл да пусна един пост и да го опиша.




https://i.postimg.cc/XNd9QnCk/IMG-20190122-195309.jpg

EdwinBG

Здравей, колега. Благодаря за включването.
Ще им взема друга такава храна, аз и без това отдавна се каня. Намалих количеството, което им давам и проблема рядко се появява отново, но пък се чудя дали не е прекалено малко храната, която получават сега. Освен да ги храня 2 пъти, както правиш ти.
Интересувам се от темата с граха, не мисля, че има такава, но може и да греша.


vasko_006

Златните рибки се нуждаят от зеленчукова диета. Защото ако се хранят само със протейнови храни могат да се разболеят, да са мудни, да започнат да се обръщат с главата надлу и да излуват на повърхността или да потъват на дъното и да стоят там (това се отнася най вече за луксозните видове златни рибки). Неправилния вид храна, не правилното хранене и прехранването водят до проблеми със плуването, понеже тези рибки имат обемисти тела а органите им са разположени близко един до друг. При поглъщане на въздух или подуване на стомаха (причинен от кофти храна) се притиска органа им за контролиране на кислорода (swim blader на английски, не съм сигурен как точно се превежда, за което моля да бъда извинен). Има доста начини за лекуване, но най-много бива хвалено храненето със зелен грах. Понеже той потъва и така рибките не се нуждаят да се хранят от повърхносста и да гълтат въздух, освен това той е доста богат на фибри и предпазва рибката от запек. Много от хората гледащи златни рибки вярват че граха помага на рибката да освободи задържания въздух от хранителния тракт. Също така не е много разумно да се прекалява със фибрите понеже има вероятност рибката да започне да не освоява всички хранителни вещества. Трябва да се има предвид, че храненето със грах не помага в случейте на генетично заложен проблем, перманентно увреден swim blader или бактериална инфекция на органа.
За лекуване: препоръчително е да мине на грахова диета за около ТРИ дни, максимум до ПЕТ, като се дават по 2-3 грахчета при по-възрастните и 1-2 грахчета при по-младите. След като приключите лечението пак приминавате към нормалния режим на хранене. АКО ДО ПЕТИЯ ДЕН РИБКАТА НЕ СЕ ОПРАВИ ЗНАЧИ СТРАДА ОТ НИСКОКАЧЕСТВЕНА ВОДА, БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ, ВЪТРЕШНИ ПАРАЗИТИ ИЛИ ПЕРМАНЕНТЕН ПРОБЛЕМ СЪС ОРГАНА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА КИСЛОРД (Swim Blader)
Превентивно хранене: Дажбата е същата както при лечението, самоче този път се препоръчва да се дава веднъж седмично. Също така се препоръчва и хранене със презни зеленчуци до два пъти седмично. Това помага нивото на фибрите да е в норма.
Има няколко възможности за хранене със грах, градински грах, сладък грах, замразен грах, сушен грах... (аз лично използвам готов консервиран от магазина, като внимавам да няма някакви подправки, че тогава пак ще стане беля. По принцип е най-добре лично да си сварите граха) Преди да го дадете на рибките е препоръчително (да не кажа направо си е задължително) да махнете ципичката на грахчето (имам предвид на самото зрънце). Аз лично дори и изтисквам зрънцата преди да ги пусна в аквариума, това помага за потъването и по-лесно храносмилане.
Ако рибката е доста зле и не иска да яде или няма възможност да яде грах, то тогава се препоръчва да се храни ръчно :D имам предвид да си я хванете и да и давате по малко ( на мен лично ми се е налагало). Малко е кофти понеже рибока се плаши и мърда, но аз лично вадя вода от аквариума или предварително оставям 5-10 литра в една туба и изпозвам легенче във което отделям рибката докато я нахраня, след което обратно при другите.
Това е което съм чел и практикувал относно проблема със Swim Blader (въпросния орган за контролиране на кислорода в тялото) и граха. Надявам се да съм полезен.
Също така бих искал да помоля по-старшите акваристи да проверят въпросния проблем и ако съм изтървал нещо да ме допълнят, а ако всичко е така както съм го описал да го добавят към секцията със проблеми със златните рибки, понеже проблема е често срещан.

Георги

Здравейте vasko_006, тук е описан проблема с плавателния мехур (swim blader). Бих могъл да добавя частта за видовете грах и времето на граховата диета от вашето мнение?

Similar topics (5)

55180

Публикации: 9
Прегледи: 3737

28680

Публикации: 43
Прегледи: 15560

40216

Публикации: 25
Прегледи: 11672

52456

Започната от Атила


Публикации: 16
Прегледи: 5128

32244

Публикации: 3
Прегледи: 3599