• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем със златна рибка

Започната от Betelgeus, 09.12.2017 11:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Betelgeus

Здравейте колеги,обръщам се към специалистите по златни рибки.Имам две златни рибки, които гледам от пет години. Първо бяха в аквариум 42 литра, а от шест месеца са в 95 литра. Грунт-едри речни камъчета (3-4см). Външна помпа с голям филтър. Рибите са мъжка и женска, като през първата година имаше хайвер няколко пъти, през втората два пъти, след което спряха и хайвер повече не е имало. Хранени са само с храни на Sera  и Tetra. От около година имам проблеми с мъжката рибка. И двете са лъвска глава, като мъжката е бяла. Под шапчицата му се появяват червени петна, които понякога избиват в нещо като цирей. Отваря се дупка, която е бяла и понякога кърви. Освен това краищата на опашката са като сдъвкани и по тях се появяват бели петна. Изпражненията виждам рядко, обикновено, когато виждам проблем са нишковидни и тънки. Изчетох всички книжки на Sera, вече накисвам храната преди да я сложа в аквариума. Водата е третирана с Bactopur, Bactopur direct, в комбинация с Ectopur и Flagelol. Резултатът е временен или почти липсва. Напоследък след хранене рибата започна да лежи на една страна на повърхността или просто стои там няколко часа. От време на време отива на дъното, но после пак увисва горе. Количеството храна, което давам не е много, но напоследък почти всяко хранене се превръща в проблем. Държа го по един-два дни гладен, след което давам грах, Bactotabs. Давала съм и смачкан банан с малко чесън. Резултатите са временни. Забелязах, че когато давам натурална храна рибата се чувства по-добре, но отслабна за около шест месеца и е някак омърлушена. Иначе има апетит и е общителна. Очевидно е, че има сериозен проблем. Другата риба е по-лакома, винаги изяжда повече храна, но при нея явно няма проблем с преработката. На нея също и избиват такива цирейчета по главата и има петънца по краищата на опашката. Характерно и при двете риби е че тези неща се появяват само по главата и опашката. Веднъж седмично сменям 1/3 от водата и я тествам редовно. Отклоненията не са съществени. От около половин година болната рибка се изкриви, опашката в спокойно състояние е винаги закривена на ляво, гръбния плавник често е прибран и закривен на ляво. Сребристото оцветяване на едно от хрилете частично е изчезнал, като че някой го е изгризал. В аквариума расте валиснерия, към която рибите не проявяват интерес. За около шест месеца в аквариума имаше малък анциструс, но напоследък започна да им се лепи и го преместих.  Може ли някой да помогне със съвет. Прилагам снимки в следващия пост.

Публикациите са слети: 09.12.2017 12:14

Последната снимка е от преди година - за сравнение.

raiko

Основният проблем се дължи на това, че рибките прекалено дълго време (4 години и половина) са живяли в малък 40 литров аквариум. Когато златните рибки живеят в малък аквариум те не могат да се движат активно и тялото им остава сравнително слабо, но за сметка на това плавниците им нарастват непропорционално и рибите  стоят като увиснали. Желателно е да им се подсили храната. Да има и някаква мръвка в диетата им....не само сухи храни. Не е било необходимо да слагаш толкова химии в аквариума. Язвичките които се появяват са в резултат на камшичести паразити (спиронуклеус). По принцип  те се появяват по златните рибки в края на зимния период (при зимуващите навън риби). Тогава техният организъм е отслабен и изтощен от гладуването през зимата. През пролетта рибките започват да се хранят активно и организма им укрепва. Без да се налага някакво лечение дупките изчезват и рибите придобиват устойчивост към паразита. Щом при твоите рибки се появяват симптоми на камшичести, това означава че организма им е отслабен. От лекарствата можеш да използваш единствено Флагелол (или Флажил...и  Метронидазол от аптеките). Засили храната!

Betelgeus

Благодаря много за съветите и бързата реакция!Страхувах се да не е проблем с мехура-това няма оправяне.Моля за още малко информация.Каква мръвка мога да дам и в каква концентрация се прилагат Флажил и Метронидазол,ако се наложи да ги използвам?

raiko

Под мръвка имам впредвид - тубифекс или някакви замразени храни (хирономус, артемия...) . Флажила и метронидазола се дозират: 1 хапче на 50 литра вода за 3 дни, като през това време се спира механичната филтрация на аквариума за да не дръпне лекарството. На 3-ия ден се подменя част от водата. Процедурата се повтаря 2÷3 пъти с интервал от седмица.

Betelgeus

Благодаря!Днес започнах с малко сварен жълтък.Утре ще купя и мръвка.Интерсно,в стария аквариум бяха доста активни,само следобед лягаха да дремнат,а сега лежат през повечето време сякаш са на чуждо място.Трябваше да са свикнали вече.Ще пиша пак как се развиват нещата.Поздрави!

Betelgeus

Здравей, raiko!Честита Коледа и Нова Година!За съжаление, въпреки всичките ми усилия рибката днес си отиде. Сложих флагелол и започнах да храня с хирономус, жълтъци, грах и гранули за златни,като ги редувах. След това направих голяма смяна на вода. Не забелязах подобрение от флагелола. След две седмици сложих Флажил като три дни подред слагах и миниатюрно количество от лекарството и в храната. След това направих отново смяна на водата. След седмица отново сложих Флажил. Рибката живна малко, но петната по главата продължиха да излизат. Накрая тази сутрин го намерих мъртъв.Стиснах зъби и го отворих.Всички органи бяха атрофирали,но по тях не се виждаха патологии.Обаче по цялата коремна кухина имаше малки черни точици. Въпреки лекарствата на другата рибка й се появяват малки бели точици по шапчицата, които изчезват за няколко часа. От едната страна на ръба на шапчицата има две зрънца,които приличат на брадавици, стоят от няколко месеца. Рибата се чувства добре, плува нормално и се храни. Какво е това чудо и защо лекарствата не действат? Какво още мога да направя, за да не изгубя и нея? Прилагам снимки.

Публикациите са слети: 07.01.2018 18:41


Ned87

Здравейте, поради проблема, който имам и невъзможността да го установя с точност, пиша тук. Стартирах аквариум преди месец, 55литра, вграден филтър 600л/ч. Седмица след като пуснах филтъра, поради прибързаността ми и желанието по-скоро да сложа рибки, сложих акватан и био нитривек, а ден след това сложих рибките. Вътре са 4 златни, като проблема е (поне за сега) с черния телескоп. Седмица след като пуснах рибките първо се появи ихтио по черния телескоп, видях го навреме и третирах със сера костапур. за седмица се оправиха нещата. 1-2 дни по-късно се появи нещо като раничка на главата на телескопа, като първоначално си мислех, че е от удар в грунда...но след два дни започна да става все по-голяма и започнах да търся причината. Обиколих три зоомагазина, като в първите два ми обясниха, че не знаят какво е, като според тях се е ударил в нещо. В третия магазин ми дадоха бактопур директ, тъй като изглеждало на червенка. В петък сложих таблетка за първи път, като определено няма никакво подобрение, дори се влошава и раната става все по-голяма.
В моментите преди да почна препарата костапур, сменях около 30% от водата на 3-4 дни, като при смяната слагам акватан. Имам тест лентички и следя параметрите на водата на няколко дни. Ph (6.4-6.6) , gH(4-7) и хлор (под 0.1) както и нитрити и нитрати са в норми, не знам как да помогна на рибката. Благодаря предварително за съдейсвието.
Знам, че аквариума е малък за 4 златни, но са 3-4см. Стига да изкарат проблема, ще мисля варианти за 100 литров аквариум.
https://s13.postimg.cc/pi4ptjnvb/26793356_10210944470388196_1195471012_n.jpg

https://s13.postimg.cc/hpe21l51j/26855790_10210944470868208_1230680876_n.jpg

https://s13.postimg.cc/utjme9pdj/26941055_10210944471468223_415181787_n.jpg

https://s13.postimg.cc/r9xoopug7/26803145_10210944485748580_897207760_n.jpg

Similar topics (5)

59015

Публикации: 1
Прегледи: 1684

38514

Започната от TiL


Публикации: 2
Прегледи: 2544

22587

Публикации: 6
Прегледи: 2624

49442

Публикации: 11
Прегледи: 4873

23068

Започната от valioti


Публикации: 7
Прегледи: 6032