• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем със златна (или не съвсем златна) рибка

Започната от Georgi94, 01.04.2012 23:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Georgi94

Здравейте, хора!
Съвсем, съвсем начинаещ съм и затова ще се изразявам доста некомпетентно, но се надявам това да не създаде пречка :)
Проблема ми е следния - преди около седмица и половина си купих черна златна рибка (подобна на това -> http://www.petinfospot.com/pictures/Goldfish-Black-Moor.jpg , но не с толкова изпъкнали очи) ...

Проблема се състои в това, че рибата е адски пасивна и почти неподвижна. Когато беше в магазина беше доста по - енергична и си плуваше доста из аквариума, харесах си я веднага. Но след като я сложих в моя стана доста пасивна и се притеснявам да не умре. Моля ви, посъветвайте ме какво да правя :)
Благодаря предварително

rollon

Има специална тема за отглеждането на златни рибки-потърси я и прочети  :-)

dgwrite

Колко е голям аквариума и кога е стартиран. Златните искат 30/40 литра на риба за да се развиват нормално. Най вероятно се дължи на стрес от условията в които я отглеждаш. Без да дадеш подробности за аквариума, размери, филтрация и кога е стартиран, едва ли някой може да ти даде отговор.

Georgi94

След като пуснах темата прочетох доста и по прости сметки аквариума ми излиза критично малък за отглеждане на такава риба. Гледам я във сфера с диаметър около 21 см. и водата е не повече от 6 литра. Филтър към този аквариум нямам, стартиран е заедно със закупуването на рибата (за което прочетох, че също е голяма грешка) ... Ще се постарая възможно най - скоро да осигуря по - голям аквариум за рибката. :)

ПС: В същия такъв аквариум отделно гледам и две обикновени златни рибки, но си плуват и си живеят уж спокойно, тази обаче...

dgwrite

Щом си започнал с четенето, сам ще достигнеш до отговорите на въпросите си  *THUMBS UP*

aquarium.fan

Ако нямаш по-голям стъклен съд вземаш 10 л. туба от минерална вода или по-голям пластмасов съд-леган или бидон и слагаш рибките там, докато си осигуриш по-голям аквариум.трябва ти по-голям обем вода!Чети , тук има информация достатъчно.Трябва ти добра филтрация и редовно смяна на 20-30% вода седмично / с престояла 24 ч. вода по възможност/.

Georgi94

Да, утре ще осигуря по - голям аквариум  и ще си купя и филтър (гледах ги по около 15-16 лева, надявам се да свърши работа). Иначе водата на рибките я сменям всяка седмица по веднъж изцяло, защото се замърсява доста :)

tahio

Цитат на: Georgi94 - 05.04.2012 20:31
Да, утре ще осигуря по - голям аквариум  и ще си купя и филтър (гледах ги по около 15-16 лева, надявам се да свърши работа). Иначе водата на рибките я сменям всяка седмица по веднъж изцяло, защото се замърсява доста :)
Прочети за азотния цикъл и ще видиш че е грешка. И аз преди години така правех и се чудех защо мрът рибите и водата се скапва. Направи както те съветват по-горе колегите.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4
Общо взето в този форум има страшно много полезна информация.

Georgi94

Благодаря на всички за помощта. Новият аквариум и филтъра са на лице, сега остава да направя останалото, така че ще чета :) Отново благодаря и ако модератор види темата ако иска да я трие, за да не задръства форума излишно :)