• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с рамирези, помощ?

Започната от vlad0bs, 03.03.2017 10:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vlad0bs

Здравейте,

Имам проблем със сини рамирези. Имам три мъжки воални и три женски, сини но обикновенни. От два-три дни забелязах едната женска, най-малката страни от другите, вяла е, не яде и се е обезцветила. Сои главно до входа на каниостъра. Вчера бе застанала до тръбата на повърхността, изправена и едвам помръдваше. Не се плаши, нито показва характерното любопитство на останалите. Пробвах да я хвана с кепче, тръгна да бяга, но пак вяло. Притесних се и реших да я махна за д ане рискувам. Нямма опит, занимавал съм се с рибки преди 20 години...:). Сега взехме този аквариум заради малката, радва им се много. Махнах я вчера, но днес забелязах, че още една от женските показва същите симптоми и вече съм притеснен. Не искам и тази да махна, а нямам отделен подходящ съд с условия за да я преместя.

Моля за помощ и съвет какво да правя.

Инфо за кавариума;
180л, 10/40/45 Някаквъв на ехеим комплект с шкаф, капак и всичко. Стартиран е преди месец и половина, като първите рибки сложих след две седмици от старта. Третиран е със Seachem Stability и Prime, съгласно указанията на производителя.
Осветлението е оригиналното с аквариума, две пури по 39W, eheim daylight.
Филтрация Eheim Pro4+ 250T, като той се грижи и за температурата, държа я на 28 градуса. Миналата седмица сложих още един Eheim Pro+4 250, тъй като го намерих много ефтино чисто нов. Дебита съм им регулирал за д аима нормален поток в аквариума. 250Т модела е със оригиналната си медия, като съм го чистил за пръв път след месец работа от старта. Новия съм заменил оригиналните пластмаси със sera spironax.
Помпа за въздух, на ехейм 200 е модела, подавам посточнно само от единия й изход.
Грунда са камъчета, 3-5мм, с дебелина наслоя между 3-5см.
Имам два корена в него и няколко растения, ехинодоруси, анубиаси и микрозориум, както и две плаващи дъбчета.
Обитателите са три големи обикновенни анциструса, 4 малки звездни, 20 червени неона, 10 родостомуса, три колизи лайла, 3 охлюва неритина.
Последно съм добавял миналата седмица охлювите и дъбчетата.
Храня ги с микро гранули на хикари, люспи за цихлиди на тетра, таблетки за сомчетата на ехеим.
Предходен проблем имах миналата седмица, със сомчетата. Понеже очевидно ги прехранвах, трите най-лакоми, мъжкия голям обикновен и два звездни воални малки се подуха, газове и т.н. Пак се притесних и двата малк ги махнах, но на големия дадох шанс и се оправи сам, вече си е много активен, няма подуване, спрях да им давам допълнително таблетки простом оставих ги да си обират от останалата хран ана другите рибки. Не знам дали има връзка с рамирезите това, но описвам всичко.
Рамирезите не ядат много, другите са по-бързи от тях и хапват много малко, заети са да се перчат и гонят.
Имах хайвер от една двойка вече два пъти, естествено на следващия ден бива изяден през нощта от сомчетата.
Характерно е, че тези симптоми се появяват последователно спрямо големината, първо най-малката, сега следващата по-големина. Останалата най-едра женска е добре, оцветена и се закача с мъжките, които пък само с еперчат и гонят. Безобидно имам предвид, много са забавни и малката им се радва много.
Преди два дни реших да спра допълнителната аерация, тъй като два канистъра с флейти би следвало да са достатъчни. Входовете им са в двата задни ъгъла на аквариума, а флеитите на задната срана, малко под повърхостта като струята е насочена към предната страна. Сега отново включих помпичакат и си работи постоянно.

Параметрите на водата са добри спрямо лентичките на Jbl, меря всеки ден. По-миналата седмица, имах пик на нитрити и нитрати, но за 4-5 дни нитритите станаха нула, а нитратите са на второто деление на лентичката. Щетъх в нета , че това било нормално, да има пик, докато се установява азотния цикъл, и ако сам си изчезне значи всичко е наред.
Имам и UV лампа, на ехеим, бх я пуснал миналата седмица, но я спрях зарад иновия филтър, за да се установят полезните бактерии и там нормално. Като го монтирах добавих от биостартера от комплект ана медията на сера.

Не знам какво друго да дам като инфо.

Малко пояснения. Аквариума го взех освен за малката, но и поради изричното желание за дискуси на жената...:). Затова и температурата е такава, както и избора на малки рибки. Според мен е малко пренаселен, но се надявам допълнителната филтрация да помага, за момент ан еискам да развалям удоволствието на двете жени в живота ми...:) Аз си се мъча със всичко, те само се радват.
Смтах тази седмица да взема 6 малки дискуса, като се надявам да остане поне една двойка /знам че тези рибки изискват много/ тъй като аквариума не  еподходящ за повече според мен. Въпреки, ч екато го взимах, продавачите ме убеждаваха,  че е предостатъчен.

Сега докато не стане ясно има ли проблем в него, няма да вземам дискуси естествено, но ми е нужна помою и съвет, сам не знам какво да правя.

Благодаря предварително и се извинявам предварително за дългия пост. Надявам се да не отекча колегите с опит...:)

vlad0bs

Здравейте, след три дни отсъствие, като се прибрах се бях подготвил, че малкото рамирези ще е пътник, но сега изглежда по-добре, даже хапна. Не стои до повърхността и не диша така очестено. Само все още е обезцветено и и се върти около входа на единия канистър.

Но, сега едното от мъжките воални има проблем. Потъмняло е, стои до повърхоистта, под дъбчето и диша много учестено. Сравнение с другите, хрилетре му ми изглеждат уголемени. Смених водата, около 40%, като добавих Seachem Prime и Stability.

Какво може да му е станало сега на това? Другите са си ОК, освен малкото, но ккато написах, сега е много по-добре.

Извинявам се за качеството на снимките, но телефона ми толкова може.

Благодаря.


https://s8.postimg.cc/x6zoi3s3p/20170305_201104_HDR.jpg

https://s27.postimg.cc/s28tmhns3/20170305_201118_HDR.jpg

https://s21.postimg.cc/phtw0xes7/20170305_201130_HDR.jpg

https://s2.postimg.cc/hz6m3i121/20170305_201133_HDR.jpg



И обща снимка на аквариума;




Similar topics (5)

42978

Публикации: 18
Прегледи: 9294

52923

Публикации: 0
Прегледи: 1119

60149

Публикации: 15
Прегледи: 135895

28867

Публикации: 5
Прегледи: 6942

26554

Публикации: 6
Прегледи: 3454