• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 15:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с окраска на рибите

Започната от BurningAcid, 16.01.2005 14:50

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

BurningAcid

16.01.2005 14:50 Last Edit: 11.12.2009 01:00 by Живко
Значи аз гледам рибки от доста години обаче никога не съм се занимавала с кой знае колко тррудни за отглеждане рибоци. Та имам един проблем с трихоногастерите ми. Те са два във аквариума и съжителстват с хелери, гупи, скаларии, някви сомове, неонки, барбуси и още една риба дето не и знам името (лепи се по стените). Та трихоногастерите като ги взех бяха с много ярка окраска обаче сега нещо избледняха. Не знам болни ли са или това е нормално. Окраската им не че е изчезнала напълно обаче е доста по-бледа от преди. А и единия стана много голям, а другия горкият си остана дребосък. И това не знам на какво се дължи. Помягайте!

Не знаех къде да пусна темата затова я пускам тука. Не се сърдете ако съм объркала. Малко ме домързя да прочета правилата на форума и... Съжалявам ако не съм спазила някое...

dido

При моите окраската варира според светлината, състоянието, харанене.

Като са на светло или са изплашени избледяват. Като са на тъмно - под листа на растения или при хранене стават доста тъмни.

BurningAcid

Цитат на: "dido"При моите окраската варира според светлината, състоянието, харанене.

Като са на светло или са изплашени избледяват. Като са на тъмно - под листа на растения или при хранене стават доста тъмни.

А можеш ли да ми кажеш дали мога да "накарам" дребния трихоногастер да стане на големина колкото събрата си. като ги взех и двата бяха еднакви на големина, а сега единия е около 3 пъти по ситен от другия. И големия само го тормози. Някаква храна например? Има ли стероиди за риби? :D

VassetZ

То всяка храна  за рибикато я погледнеш е бъкана от химия :lol: а иначе тоя малкия трихогастер да не е някой бъгавелко? Да не би по-големия да му е изяждл яденето, като са били еднакви? 8)  :?  :)

BurningAcid

Цитат на: "VassetZ"То всяка храна  за рибикато я погледнеш е бъкана от химия :lol: а иначе тоя малкия трихогастер да не е някой бъгавелко? Да не би по-големия да му е изяждл яденето, като са били еднакви? 8)  :?  :)
Ами не знам ама като го гледам какъв тормоз му налага големият няма просъществува дълго гадинката за съжаление. Като златните рибки, които не знам по какви причини не могат да виреят в моя аквариум  :lol:

Longanlon

извинявай, ама последно как им викаш на тия риби - трихиногастери, както си написал в заглавието или трихоногастери, както си написал в темата? Щото те всъщност трихогастери се казват...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Удачна забележка ;-) Името на латински ще рече космокоремници :-)

Longanlon

TE AUDIRE NO POSSUM. MUSA SAPIENTUM FIXA EST IN AURE!

Боби, ти не се обаждай.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Гледай само да не се подхлъзнеш, че ще ти излезе през другото ухо ;-)

N.Nobs

Цитат на: "dido"Гледай само да не се подхлъзнеш, че ще ти излезе през другото ухо ;-)
Каде го намери тоя речник :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

превеждам си го но не разбирам смисъла.

явно е някоя мъдрост,сентенция или поговорка която не знам :(
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

BurningAcid

ТрихОногастери. Объркала съм в бързината. Ама като гледам май темата е тръгнала да клони към друго, а не към въпросът...

abaro

Последно не трихоногастери а трихогастери. А офтопиците тук са ежедневие :lol:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

BurningAcid

Трихогастери или трихоногастери?... Май си пролича колко съм невежа в начинанието с рибите... Аз им викам трихоногастери ама не знам. Сиво-синьо го докарват на цвят. Нещо като "мустачки" имат... И единия е доста агресивен.  :roll:
Някой по нагоре каза че били трихогастери така че явно така ги именуват :)

abaro

В този форум "големите" пичове като видят някой не много в час с материята и започват да му правят забележки а не му помагат :cry:
Това на шега :lol:
За да се опитаме да помогнем напиши моля те колко е голям аквариума, какви са рибките - на брой и приблизителен размер и какво оборудване имаш. Това е важно за да е ясно какви са условията в аквариума. Как големия бие малкия - само го подгонва и малечко бяга или го удря и хапе. А, пиши и имаш ли растения и колко.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

discus

в случая просто всичко е ясно ,след като въпросните рибки са взети по едно и също време и са били на една възраст просто се е задействал естественият подор.иначе казано просто едната рибка е била по слаба и се е адаптирала по трудно от другата,не се е хранила добре и е изостанала в развитието си(превърнала се е в т.нар "муле") това е нещо нормално и се случва често.въпросната рибка просто ще си остане значително по-дребна от нормалните си размери, с каквото и да се храни както и да се грижи човек за такава рибка тя просто ще си остане джудже

dido

Цитат на: "N.Nobs"
Цитат на: "dido"Гледай само да не се подхлъзнеш, че ще ти излезе през другото ухо ;-)
Каде го намери тоя речник :?:

Уча латински от 5-годишен ;-)

Цитат на: "raven"превеждам си го но не разбирам смисъла.

явно е някоя мъдрост,сентенция или поговорка която не знам :(

Нищо не изпускаш - ще рече "Не те чувам. Имам банан в ухото"  :lol:

Не знам защо Longanlon го пише тука :-) Исках да кажа на момчето, че името на рибката трихогастер има някакъв смисъл - и той е "нещо си с косми на корема", докато трихоногастер май нищо не значи.

Тези рибки са изключително кротки. Все пак моите ги забелязвам от време на време да се подгонват един-друг. Възможно е да ги друса нещо като стаден инстинкт - вземи още поне 3 броя и гледай от тях да има 2 женски.

abaro

И аз исках да и предложа да вземе още няколко рибки но не е ясно дали има достатъчно място, защото трихогастерите колкото и да са кротки са териториални  риби.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

BurningAcid

100 литра е аквариума. Ама не знам какво да ви кажа з аоборудването. Имат си помпа за въздуха, която им е пре достатъчна според мен и такава дето им пречиства водата. темепратурата варира окло 27 градуса... А и хич не ми се виждат миролюбиви тия риби. Все гонят нещо.
ЕДИТ: Няма живи растения само изкуствени. По простата причина че гадовете винаги изяждаха живите.

aqua

@BurningAcid,
Обемът на аквариума ти е добър и не в него е проблема. Твоите риби са Trichogaster trichopterus sumatranus  или Син (мраморен) трихогастер. За да ти дам точен съвет какво да правиш ми трябва следната информация:
1. С какво храниш рибите и на колко време.
2. Как изглеждат гръбните перки на двата ти трихогастера - дали са дълги и дали са еднакво дълги и на двата рибока.
3. Дали случайно на едната рибка не й е леко надут корема.
4. На колко време сменяш определено количество вода от аквариума, колко и последно кога е направена смяната.

Не се безпокой за рибите си. Човек докато се учи понякога стават странни работи, а нормалните неща му изглеждат още по-странно.  :D

BurningAcid

Ми храня ги с някаква шарена храна (защото е евтина  :oops: )
Не ми се вижда да има надути кореми :) Перката на дребния е обла, а на голямата гад е заострена (не знам дали за тези перки си ме питал, но дано да са тези. Става въпрос за тея на гърбовете им нали?)
Скоро имаше основно почистване на аквариума и сега се любувам на чистотата вътре, ама те и преди това бяха с такива цветове. Иначе водата я сменям доста рядко, защото е голям зор :cry: На 3 седмици ако не и по-рядко, не повече от 30 литра. Мисля си да не е от храната?

dido

Заоблен плавник имат женските екземпляри, мъжките са с по-издължен.
Купи ве пак още една едра женска от същия вид, да му се раздвоява вниманието на гадта върху две мацки :-)

aqua

@BurningAcid,
1. Голямата гад ти е мъжкар със сигурност и вероятно вече е разгонен, сега им е сезона, както се казва.
2. Малкото, както някой го нарече "муле", вероятно е бавно развиващо се женско, ако е вярно описанието на перките.
3. Трябва да им разнообразяваш храната. Това, което купуваш "шареното" вероятно е португалска храна (в най-добрия случай) или по-лошото - турска, която струва 10 лв. чувала. Разходи се до съботния пазар и виж има замразена жива храна. Трихогастерите обичат такава и в краен случай сух заместител. ВАЖНО е разнообразието. Можеш да купуваш и суха млечна скарида.
4. Водата - лошо. Налага се по-честичко да подменяш от нея. В противен случай съм забелязал трихогастерите понякога се държат като пияни и си налитат.

Успех! Дръж ни в течение за да помагаме, доколкото можем  :wink:

aqua

@BurningAcid
Ако изавиш желание за допълнителен брачен партньор на твоя жребец, обади се. Имам няколко готови девойки. Вече са пълни с хайвер и само се оглеждат  :lol:

BurningAcid

Мерси за идеите. Ще им купя друга храна ама няма начин да се разходя до събота пазара, защото съм Майничка :lol: В най-близкия магазин се продава понякога тубифекс ама ми цапа много водата и затова от доста време не съм взимала. Сега си имаме нов магазин и мисля скоро да го посетя. До колкото знам много го хвалят. Дано там има нещо повече отколкото кварталния магазин със смотаната продавачка :roll:

niky

Ами виж : //www.discus.bg, там има и адреса на магазина.
Аз за съжаление като бях в Пловдив не успях да го посетя :oops:

miTko

Цитат на: "abaro"И аз исках да и предложа да вземе още няколко рибки но не е ясно дали има достатъчно място, защото трихогастерите колкото и да са кротки са териториални  риби.
Все пак не са трихоГАНГСТЕРИ ! 8)
Разни мои АКВАРИУМИ 

BurningAcid

Цитат на: "aqua"@BurningAcid
Ако изавиш желание за допълнителен брачен партньор на твоя жребец, обади се. Имам няколко готови девойки. Вече са пълни с хайвер и само се оглеждат  :lol:

Хаха! Гадината сигурно ще е доволна. Тази мизерна женска дето само я тормози определено не го задоволява.
Аз сега ще ходя до новия магазин да разгледам и да похарча някой лев. Може и да му взема някоя по-достойна за неговото мъжество :lol:

Similar topics (5)

41314

Публикации: 5
Прегледи: 3128

52456

Започната от Атила


Публикации: 16
Прегледи: 5144

26554

Публикации: 6
Прегледи: 3459

26581

Публикации: 0
Прегледи: 1944

38175

Публикации: 17
Прегледи: 7803